• Etusivu
  • Ajankohtaista

Viikon kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 28.11.2011Päivitetty 30.11.2011
Kerrostalo

Ostin asunnon keväällä ja sain sen pitkäaikaiselta vuokralaiselta haltuuni 1.10.2011. Sain heti lokakuun alussa postia isännöitsijältä taloyhtiössä tehtävästä kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Ilmoitin kylpyhuoneen parista heiluvasta lattialaatasta ja muista puutteista. Kuulin että kyseiseen asuntoon ei oltu päästy tekemään katsastusta. Ehdotin, että eikö olisi järkevää saattaa kylpyhuone käyttökuntoon kevytsaneerauksen yhteydessä. Suostuin kustantamaan uudet laatat lattiaan ja maksamaan asennustyön lattialaattojen suhteen. Työn tekisi omalla ajalla sama yhtiö joka oli palkattu tekemään yhtiön kevytsaneeraus.

Lattia purettiin ja kylpyhuoneen kosteus-ja homevauriot paljastuivat. Hometta löytyi seinistä. Vesi oli päässyt seinään n.20 cm korkeudessa pintavetona kulkevien kuuma-ja kylmävesiputkien kiinnikeruuvien reistä. Kaikki kiinnikeruuvit olivat heiluvia ja osa irti seinästä jopa 5-7mm.

Taloyhtiö otti remontin haltuun ja vessa purettiin kokonaisuudessaan. Minun tulisi nyt kuitenkin maksaa kylpyhuoneen kaikki pinnat ja lattia- ja seinälaattojen asennus, koska heidän mielestä olin tehnyt aloitteen remontissa. Aloitehan oli selkeästi taloyhtiön heidän ilmoittaessaan kylpyhuoneiden kevytsaneerauksesta. Lapun saadessani tein ilmoituksen kylpyhuoneen tilasta ja ehdotin vain, että eikö olisi järkevää korjata lattia kylpyhuoneiden kevytsaneerauksen yhteydessä. Onko kaikki pinnat ja asennus nyt mahdollista laskuttaa minulta ja kuka tässä tapauksessa maksaa uudet pintavetoputket ja hanat.

Kosteuskartottajan lokakuussa 2011 antama raportti kertoi, että home-ja kosteusvauriot ovat syntyneet vuosien varrella. Onko edellisellä omistajalla ja hänen vuokralaisellaan vastuuta kylpyhuoneen kunnosta. Vuokralainen on asunut yksiössä vuodesta -95 ja asuntoon oli merkitty asumaan viimeiseksi kahdeksi vuodeksi myös asunto-osakkeen viimeisin omistaja. Mikä on tässä tilanteessa heidän vastuu kylpyhuoneesta. Eikö asukkaalla ole ilmoitusvastuu taloyhtiölle.

Ostaessani näin kylpyhuoneen kuntokartoituksen (tehty 23.3.2011), jossa havaittiin puutteita lattiarakenteissa: Pintamateriaalin kunto, sen tartunta alustaan, saumaukset ja liitokset, lattian läpiviennit. Materiaaleissa ei havaittu kuitenkaan kosteusjälkiä-tai vaurioita.

Seinärakenteissa puutteita havaittiin seuraavasti: Pintamateriaalin kunto ja tartunta/kiinnitys alustaan, saumaukset ja liitokset, saumaukset (mikrobivauriot, tummuminen), seinän läpiviennit.

Seinissä ja lattiassa havaittiin kohonneita kosteusarvoja. Märkätilan ilmanvaihdossa havaittiin puutteita.

Kylpyhuone kuntoluokka 3 (välttävä)

Välittäjä kertoi kuitenkin toistuvasti, että kylpyhuoneen saa käyttökuntoon klorittipesulla.

Kysymys: Kylpyhuoneessa hometta! Kenen vastuu?

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiöllä on velvollisuus pitää rakenteet kunnossa. Yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluu korjata rakenteissa olevat kosteus- ja homevauriot. Yhtiöllä on ennallistamisvelvoite, jonka mukaan yhtiön on korjattava seinät ja lattiat alkuperäiseen tasoon. Sillä, kuka on tehnyt aloitteen, ei ole asiassa merkitystä. Kun vauriot on havaittu, tulee ne korjata.

Mikäli pinnat ovat korjaushetkellä käyttöikänsä päässä (noin 20 vuotta vanhoja), on vakiintuneen käytännön mukaan osakas ainakin osittain kustantanut pinnat ja pintamateriaalien asennustyöt hänelle tulevan tasonparannuksen ja käyttöiän pidentymisen vuoksi. Putket ja hanat kuuluvat joka tapauksessa yhtiön vastuulle.

Edellinen osakas tai vuokralainen voi joutua vastuuseen, mikäli hän on toiminut huolimattomasti. Esimerkiksi silikonimassojen kunnossapidon laiminlyönti voi aiheuttaa tuottamusvastuun.

Jaana Kitusuo
varatuomari

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Lisää aiemmin esitettyjä ja vastattuja viikon kysymyksiä löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Ajankohtaista
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton