Asuinhuoneiston vuokran suuruus ja maksaminen

Omataloyhtiö.fi käsittelee käyttäjiemme toiveesta juttusarjana huoneiston vuokraamiseen liittyviä kysymyksiä. Aloitimme sarjan kertomalla vuokrauksesta ja siihen liittyvästä vuokrasopimuksesta sekä asuinhuoneiston käyttöön, kuntoon ja kunnossapitoon liittyvistä asioista. Mikäli nämä artikkelit jäivät sinulta lukematta, löydät ne alla olevista linkeistä.Tässä artikkelissa käsittelemme huoneistosta maksettavaa vuokraa.

Vuokran määräytyminen

Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä osapuolet ovat asiasta sopineet. Osapuolet voivat myös sopia siitä, että vuokraa nostetaan vuokrasuhteen aikana.

Viime kädessä tuomioistuin tarkistaa vuokran kohtuullisuuden. Vaadetta vuokran kohtuullistamisesta ei voi enää esittää vuokrasuhteen päätyttyä.

KKO:1999:34
Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 29 §:n 1 momentin säännöksen, jonka mukaan vaatimusta vuokran kohtuullisuuden tutkimiseksi ei voida pannan vireille enää vuokrasuhteen päätyttyä, ei katsottu koskevan vaatimusta vuokran alentamisesta saman lain 23 1§ 2 momentin nojalla huoneiston vuokrasopimuksen vastaisen kunnon perusteella.

Vuorkan maksaminen

Vuokra on suoritettava viimeistään toisena päivänä vuokranmaksunkauden alusta lukien, jollei toisin ole sovittu. Vuokranmaksukausi on yleensä kuukausi, mutta osapuolet voivat sopia asiasta toisinkin. Vuokralainen on velvollinen suorittamaan vuokran koko siltä ajalta, kun hän on hallinnut ja käyttänyt huoneistoa. Vuokran saa aina suorittaa pankki- tai postisiirrolla. Maksupäivä on se päivä, mikä on merkitty maksajan kuittiin maksupäiväksi tai päivä, jolloin vuokra jätettiin postin kuljetettavaksi. Muulla tavoin suoritetusta vuokrasta vuokranantajan on annettava kuitti.

Osapuolet voivat sopia vuokranmaksun ennakosta, mutta on muistettava, että ehto, jossa vuokraa on suoritettava ennakolta kolme kuukautta pidemmältä ajalta, on mitätön.

Vuokrissa yli 4 prosentin nousupaine

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna 1,8 prosenttia. Vuokrat sen sijaan kohoavat 4,2 prosenttia. Samalla kuitenkin todettakoon, että epävarmuuden hellittessä asuntojen hinnat voivat tehdän nopeankin nousupyrähdyksen.

Omistusasuminen on jo kolmatta vuotta peräkkäin poikkeuksellisen halpaa suhteessa vuokra-asumiseen. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat ja työttömyys kasvaa vain vähän. Korot laskevat viime vuoden tasosta.

Lähde: PTT

Käsittelemme aihetta seuraavissa kokonaisuuksissa:


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
29.12.2011