• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Rakennuttajan vastuu rakennusvirheistä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.03.2012Päivitetty 18.04.2017
Kerrostalo

Uudiskohteessamme on merkittäviä puutteita mm. pahasti naarmutetut ikkunat, maalausvirheet, LVI-ongelmia ja pintavesiä ei ole johdettu hallitusti. Noin 20 asuntoa 60:stä ei ole antanut suostumusta RS10 vakuuden vapauttamiseksi. Noin 40 on sen vapauttanut.

Hallitukselta on ilmeisesti pyydetty 40 asunnon osuus vakuuksista vapautettaviksi. Tulisiko hallituksen vapauttaa nuo vai huomioida tuossa jotenkin yhteisissä tiloissa ja ulkoalueilla olevat virheet ja puutteet?Tulisiko RS10 vakuuden pidättäneiden antaa asia Kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi saadakseen suojaa rakennuttajan vaateilta vapauttaa vakuus tai mahdolliselta vahingonkorvaussyytteeltä?

Onko niin, että rakennuttajan tulee korjata puutteet ja virheet vakuuden pidättäneiden osalta viivytyksettä, jotta suoritus on sitten sopimuksen mukainen ja ostaja voi vapauttaa vakuudet?

Mikä on vakuuden vapauttamisen tai pidättämisen suhde siihen, miten/milloin virheet ja puutteet korjataan?

Kysymys: Rakennuttajan vastuu rakennusvirheistä

Vastaus:

Asuntokauppalain mukaan vakuuden tai sen osan vapauttamisen edellytyksenä on, että osakeyhtiön hallitus ja asunto-osakkeen ostajat kirjallisesti suostuvat siihen. Hallitus voi vapauttaa vain lain tarkoittaman osan vakuuksista jos vain osa osakkeen omistajista on siihen suostunut. Ostaja voi kieltäytyä vapauttamasta vakuuksia jos kohteessa ilmenee virheitä.

Vakuus vapautuu viimeistään 12 kuukauden kuluttua vuositarkastuksen pitämisestä ellei yhtiö tai osakkeen omistaja vastusta vakuuden vapautumista ja saata asiaa hakemuksella kuluttajavalituslautakunnan tai tuomioistuimen käsiteltäväksi ennen kuin 12 kuukautta on kulunut vuositarkastuksesta. Vapautumista vastustavan on ilmoitettava vastustuksestaan vakuuden antajalle tai sille talletuspankille, joka on vakuudeksi vastaanottanut pankkitalletuksen, sekä toimitettava vakuuden antajalle tai talletuspankille kuluttajavalituslautakunnan tai käräjäoikeuden antama todistus asian vireille saattamisesta ennen kuin 12 kuukautta on kulunut vuositarkastuksesta, tai muuten vakuus vapautuu.

Osakkeen omistaja on velvollinen vapauttamaan vakuuden, kun rakennuttajan suoristus on sopimuksen mukainen eli, kun kohteessa ei ole enää virheitä. Yleensä vakuuksien vapauttamisesta kieltäytyminen patistaa rakentajan korjaamaan virheet, koska vakuuksien pitäminen pankissa kiinni maksaa sille koko ajan. Jos rakentaja ei korjaa virhettä ilman aiheetonta viivästystä, on syytä saattaa asia kuluttajariitalautakunnan tai käräjäoikeuden ratkaistavaksi, jotka ottavat kantaa siihen onko kohteessa asuntokauppalaissa tarkoitettu virhe.

Jarmo Juntura
asianajaja, Rovaniemi

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset Nordius-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton