• Etusivu
  • Energia

Asunnon viilennys kesähelteillä – avuksi ilmastointilaite, ilmanviilennin vai ilmalämpöpumppu?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.05.2012Päivitetty 28.06.2023
20225_78175.jpg

Kuuma asunto tekee olon tukalaksi. Onneksi nykyisin on tarjolla useita erilaisia laitevaihtoehtoja, jotka auttavat kuuman kodin kurimuksessa.

Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.

Kiinteissä laitteissa on omat etunsa, mutta toisaalta siirrettävä laite kulkee mukana tarvittavaan tilaan, ja talvikauden ajaksi se on helppo säilöä varastoon. Käyttötarve ja -kohde on syytä huomioida laitetta hankittaessa. Seuraavassa selvitellään vaihtoehtoja ja niiden toimintaperiaatteita.

Lue myös: Tiedätkö, mitä eroa on ilmanvaihtokoneella, ilmastointilaitteella ja ilmalämpöpumpulla?

Ilmanviilennin

Ilmanviilennin on laite, joka ei varsinaisesti viilennä ilmaa, vaan se toimii pikemminkin puhaltimena propellituulettimen tapaan. Ilmanviilennin ei siis sisällä kylmäainetta.

Ilmanviilentimissä on kuitenkin usein säiliö, johon voi laittaa kylmää vettä tai vaikkapa jäätä. Tällöin ilma viilenee jonkin verran, mutta samalla kosteus huonetilassa kasvaa. Huonetilan turhaa ja liiallista kosteuttamista on vältettävä. Sisäilman liiallinen kosteus vaikutta asuinmukavuuteen sekä aiheuttaa vahinkoa rakenteisiin. Useimpien laitteiden käyttöohjeissa on maininta, että veden ja jään avulla tehtävää viilennystä ei suositella Suomen oloissa.

Siirrettävä ilmanviilennin kulkee kätevästi mukana tarvittavaan tilaan.
Siirrettävä ilmanviilennin kulkee kätevästi mukana tarvittavaan tilaan.

Erillinen ilmastointilaite

Ilmastointilaite voi olla kiinteä tai siirrettävä. Laitteet ovat perustoiminnaltaan vastaavia. Ne eroavat toisistaan siten, että kiinteä laite asennetaan joko seinään tai kattoon, ja sen poistoilma voidaan ohjata helpommin suoraan läpiviennin kautta ulos.

Sekä kiinteä- että siirrettävä ilmastointilaite voi myös olla kaksiosainen, jolloin siihen kuuluu myös erillinen ulkoyksikkö. Näiden kiinteä asentaminen taloyhtiöön on mutkikkaampaa ja aina luvanvaraista. Ulko- ja sisäyksikön välillä liikkuu kylmäaine mutta ei ilmavirta. Laitteessa ei siten ole kuumenevaa poistoputkea, eikä se puhalla ilmaa ulos ja vedä muualta lämmintä ilmaa huoneistoon. Tehokkain viilennys saadaan aikaan juuri kaksiosaisella ilmastointilaitteella.

Ilmastointilaitteen toiminta perustuu sen sisällä olevaan kylmäaineeseen. Laite imee huoneilmaa ja palauttaa viilentynyttä ilmaa takaisin huonetilaan. Prosessissa syntyvä lämmin ilma johdetaan ulos poistoputken kautta. Jos kyseessä on siirrettävä laite, tämä ilma pitää johtaa pois huoneistosta esimerkiksi ikkunan tai poistoventtiilin kautta.

Poistoputken pituus vaikuttaa viilennyksen tehokkuuteen. Mitä pidempi putki, sitä enemmän lämpöenergiaa palautuu huonetilaan. Siirrettävät ilmastointilaitteet eivät vaadi kiinteää asennusta, vaan laitteen voi kiinnittää paikalleen keväällä ja siirtää varastoon talveksi.

Siirrettävä ilmastointilaite tuo helpotusta kesän helteisiin ja se on helppo siirtää varastoon talven ajaksi.
Siirrettävä ilmastointilaite tuo helpotusta kesän helteisiin ja se on helppo siirtää varastoon talven ajaksi.

Ilmastointilaitteet toimivat myös kosteudenpoistajina. Viilennysprosessissa kondensoituu vettä, joka varastoituu laitteen säiliöön. Laitteen toiminta loppuu, kun säiliö täyttyy. Laite ei siis välttämättä toimi esimerkiksi koko yötä, ellei säiliön tyhjennyksestä huolehdita. Säiliön täyttymisnopeuteen vaikuttaa ilman kuumuus ja sitä kautta sen sisältämä absoluuttisen kosteuden määrä sekä luonnollisesti myös laitteen säiliön koko. Ilmastointilaitteen säiliössä voi olla myös poistoputki kerääntyneelle vedelle. Jos laite voidaan sijoittaa lattiakaivon lähelle, sitä ei tarvitse esimerkiksi yöllä nousta tyhjentämään.

Ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on tarkoitettu ensisijaisesti lämmityksen tehostamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös asunnon viilentämiseen. Jäähdytyksen osalta se toimii kuten ulkoyksiköllä varustettu ilmastointilaite.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö kannattaa asentaa paikkaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi ja viilentämään kodin isointa tilaa.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhaltaa miellyttävän viileää ilmaa huoneeseen. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, mutta sillä voidaan myös viilentää.
Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö puhaltaa miellyttävän viileää ilmaa huoneeseen. Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti lämmityslaite, mutta sillä voidaan myös viilentää.
Huomio

Huomio

Huomioitavia ominaisuuksia

Laitteen hankinnassa kannattaa kiinnittää huomio myös melutasoon, joka voi vaihdella merkittävästi eri laitteiden välillä. Jäähdytysteho voi myös vaihdella laitteittain. Viilennysprosessissa kosteutta kondensoivien laitteiden yhteydessä säiliön kokoon kannattaa kiinnittää huomiota ja selvittää, onko laitteessa poistoputki.

Energia
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.
JNT Nollge sisäilman laatu mittaus
Langattomat sensorit vievät sisäilmanlaadun seurannan uudelle tasolle
Kaikki alkoi pietarsaarelaisen kiinteistön pesutuvasta. Pesutuvan käyttäjiltä tuli Folkhälsans Fastigheter Ab:n Anders Dahlbäckille ilmoituksia sisäilman huonosta laadusta. Samoihin aikoihin alkuvuonna 2021 JNT:N (Pietarsaaren Puhelin Oy) myynti otti yhteyttä Andersiin, sillä heilläkin oli tiedossa kyseisen Pietarsaaressa sijaitsevan kiinteistön ikä ja sitä myötä myös mahdolliset sisäilmaongelmat. JNT:n myyjä kertoi Nollge -sensoreista, joilla voitiin mitata muun muassa sisäilman laatua. Nollge on JNT:n IoT-konsepti, jonka sensorit toimivat täysin langattomasti Sigfox-radioverkossa.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
201911_61304.jpg
Kierrätä ja lajittele oikein joulunakin
Jouluna totutusti tulee enemmän roskaa ja jätettä. Osan tästä pystyisi jo alun alkaen välttämään mutta muodostuneesta jätteestä voit askarrella uutta tai kierrättää uusiokäyttöön kuten kinkkurasvan. Kaikkea mitä et pysty käyttämään uudelleen, muista hävittää ne asianmukaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton