• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: Kuka on vastuussa hoitamattomista kiinteistön lumitöistä? Kenelle se sakko kirjoitetaan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 18.12.2012Päivitetty 08.09.2023
Kerrostalo

Viimeisimmän lumimyräkän jälkeen on sekä pelastuslaitos että poliisi puuttunut Helsingin rakennusviraston laiminlyönteihin katualueiden hoidossa. Nyt tänä aamuna 5.12.2012 oli kaupunki aurannut mm. Kallion alueella katuja ja aiheuttanut kadunvarteen pysäköidyille autoilijoille aamu jumpan. Autojen sivulla oli noin 0,50 – 0,80 m kovan lumen valli jota oli hyvin vaikea poistaa. Muutamien autojen kylkiin oli jopa tullut lumilohkareista naarmuja. Nyt kaupunki on aurannut lumet kiinteistöjen vastuulle. Odotettavissa on, että kaupunki vaatii nyt kiinteistöjä poistamaan ko. vallit. Kiinteistöt ovat hoitaneet oman osuutensa jokseenkin hyvin, mutta kaupunki ei. Kuitenkin uutisen mukaan kaupunki alkaa sakottaa kiinteistöjä hoitamattomista lumitöistä. Toivottavasti poliisi käyttää "kaupunkilaista järkeä" laatiessaan sakkoja kiinteistöille. Muuten kysymys on siitä onko hoitamattomasta kiinteistön lumitöistä vastuussa taloyhtiön hallitus, isännöitsijä vai taloyhtiön huoltoyhtiö. Kenelle se sakko kirjoitetaan?

Kysymys: Kuka on vastuussa hoitamattomista kiinteistön lumitöistä? Kenelle se sakko kirjoitetaan?

Vastaus:

Kaupunkilaisjärjen käyttäminen on sallittua tässäkin asiassa puolin ja toisin. Kun lunta sataa reilusti jopa kymmeniä senttejä yön aikana, on ainakin Helsingin rakennusvirastolla kädet täynnä töitä. Kaikkea lunta ei millään saada aurattua pois sillä tavalla ajoissa aamuksi, ettei se kenellekään aiheuttaisi haittaa. Autojen vahingoittaminen on sitten toinen juttu. Jos sellaista sattuu, on auton omistajan syytä dokumentoida tilanne välittömästi esim. valokuvin riittävällä tavalla.

Lähtökohtaisesti taloyhtiön kohdalla jalkakäytävällä oleva lumi ja sen pois kuljettaminen, sekä jalkakäytävälle tieltä auratun lumen pois kuljettaminen ovat taloyhtiön vastuulla.

Kaupunki ei voi ketään sakottaa, eli kaupungilla ei sakotusoikeutta ole hoitovelvoitteen laiminlyönnin perusteella. Poliisi voi kuitenkin ääritapauksessa kirjoittaa sakon taloyhtiön eli kiinteistön omistajan edustajalle.

Lain mukaan isännöitsijä edustaa taloyhtiötä, eli poliisi kirjoittaa sakon isännöitsijälle. Jos taloyhtiöllä ei ole isännöitsijää, voidaan sakko kirjoittaa yhdelle (tai vaikka kaikille) hallituksen jäsenille. Sakon suuruus todennäköisesti olisi 4 päiväsakkoa ja ilmeisimmin perusteena voisi olla järjestyslain rikkominen, eli kovin suuresta sakosta ei ole kyse. Summa olisi riippuvainen henkilön tuloista.

En usko, että poliisi lähtee taloyhtiöitä suin päin sakottamaan. Helsingissä on nimittäin katutarkastajia, jotka muun toiminnan ohessa valvovat kiinteistöjen ja taloyhtiöiden aurausvelvoitteiden suorittamista. Nämä valvojat voivat tapauksesta riippuen ilmoittaa asiasta heti poliisille tai/ja lisäksi lähettää taloyhtiölle huomautuksen ja asettaa taloyhtiölle määräajan asian korjaamiseksi eli aurausten tekemiseksi siltä osin kun ne taloyhtiön vastuulle kuuluvat.

Jos taloyhtiö ei noudata annettua määräaikaa, voidaan sille perustellusta syytä antaa lisäaikaa, jos velvoitteen noudattamatta jättämiselle on hyväksyttävä syy.

Näkisin siis sakotuksen vasta viimeisenä keinona. Sakkohan on sanktio laiminlyönnistä, rikkeestä tai rikoksesta. Ainakaan toistaiseksi poliisi ei ole käsitykseni mukaan sakottanut kiinteistöjen omistajia, mutta valmius siihen on ilmeisimmin olemassa.

Ennen sakotusta poliisi voi ottaa suoraan yhteyttä isännöitsijään ja ilmoittaa, että talviauraus ja/tai talvihoito on syytä nyt hoitaa kuntoon välittömästi. Poliisin ilmoituksen mukaan jo soitto on saanut kiinteistön omistajat / huoltoyhtiön yleensä toimimaan, eikä sakotusta ole tarvittu.

20151_42021.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton