• Etusivu
  • LVI

Mikä on hybridijärjestelmä? Entä mitä tulee huomioida kaukolämmön siirtymisessä matalalämpöön?

Kaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 10.10.2023Päivitetty 07.02.2024
Oulu AdobeStock_418649580

© Adobe Stock

Kaukolämpö siirtyy asteittain matalalämpöön, eli 115 asteesta 90 asteeseen. Mitä matalalämpöön siirtyminen tarkoittaa kaukolämmössä oleville taloyhtiöille? Muutos on hyvä huomioida silloin, kun kaukolämmönjakokeskuksen uusinta on edessä. Uusia lämmitysjärjestelmiä harkittaessa on myös hyvä miettiä kaukolämmön ohessa lämpöpumppujen eli hybridijärjestelmien hyödyntämistä. Lisää hybridijärjestelmien hyödyntämisestä ja kaukolämmön matalalämpöön siirtymisessä tässä artikkelissa.

Kaukolämpö + lämpöpumppu taloyhtiössä = mahdoton yhtälö?

Kaukolämpö vai lämpöpumppu taloyhtiöön? Voisiko paras toimivin kokonaisuus kuitenkin löytyä näiden yhdistelmästä? Kun yhdistetään kaukolämpö ja energiatehokas lämpöpumppu, saadaan hyödynnettyä kummankin lämmitysmuodon parhaat puolet:  kaukolämmön lähes rajaton tehoreservi talven kovimmilla pakkasilla ja alhaisempi hinta kesäaikaan, sekä uusiutuvaa energiaa hyödyntävän lämpöpumpun tuomat säästöt käyttöveden ja lämmitysenergian tuottoon.

Kaukolämmön, lämpöpumpun ja/tai aurinkosähköjärjestelmän yhdistelmää kutsutaan hybridijärjestelmäksi. NIBE HEAT-hybridijärjestelmissä hyödynnetään lämpöenergiaa maasta (rockHEAT), ulkoilmasta (airHEAT), poistoilmasta (reHEAT) tai jätevedestä (wasteHEAT) kaukolämmön rinnalla. NIBE lämpöpumput ja Cetetherm kaukolämmönjakokeskus toimivat saumattomasti yhdessä kaukolämmön kulutusta pienentäen.

Hybridijärjestelmät yleistyvät yhä enemmän, koska kaukolämmön rinnalle halutaan energiatehokkaita lämpöpumppuja tuottamaan lämmitysenergiaa niin paljon kuin mahdollista. Lämpöpumppuja ei kuitenkaan kannata mitoittaa huippukulutuksia ja suurien käyttövesimäärien lämmittämistä varten, vaan kaukolämmöllä nämä tuotetaan edullisemmin. Tästä syystä hybridijärjestelmät ovat suurissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä yhä kannattavampi vaihtoehto.

Hybridijärjestelmissä voidaan kaukolämmön rinnalle asentaa mahdollisuuksien mukaan yksi tai useampi maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu tuottamaan perusenergiaa niin paljon kuin taloudellisesti on järkevää lämpöpumppujen tehot huomioiden. Aurinkosähköjärjestelmä on myös mahdollista liittää tasaamaan kustannuksia.

Kaukolämmön tulevaisuus – mitä taloyhtiön tulee huomioida?

Kaukolämpö tulee Suomessa muuttumaan matalalämpöisemmäksi, kun kaukolämpöverkoissa kulkevaa veden lämpötilaa lasketaan nykyisestä 115-asteisesta 90-asteiseksi. Muutos on lähtenyt käyntiin vuonna 2021 ja muutos tapahtuu asteittain vuoteen 2030 mennessä. Kaikki uudet verkostot suunnitellaan jatkossa matalalämpöiseksi. Lisää tarkempaa tietoa muutoksen aikataulusta saa paikallisilta energiayhtiöiltä.

Käytännössä kaukolämmön siirtyminen matalalämpöön mahdollistaa Energiateollisuus ry:n mukaan uusien puhtaiden tuotantomuotojen ja ei-polttavien ratkaisujen käyttöönoton kustannustehokkaasti. Muutos mahdollistaa myös laajemman toiminta-alueen. Samalla järjestelmän energiatehokkuus ja joustavuus paranee.

Taloyhtiöissä muutokseen on hyvä varautua huomioimalla kaukolämmönjakokeskuksen uusinnassa matalalämpöön siirtymisen. Koska kaukolämmönjakokeskuksen tekninen käyttöikä on useita kymmeniä vuosia, on taloyhtiöissä hyvä huomioida matalalämpöön siirtyminen kaukolämmönjakokeskuksen uusinnassa. Uudet mitoituslämpötilat pitää mitoittaa maksimillaan 90C-asteen tulolämpötilalla. Kaikki Cetetherm kaukolämmönjakokeskukset soveltuvat sekä nykyisiin että tuleviin lämpötiloihin.

Muutokseen siirtymisessä saa myös ARA:n avustusta matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseksi.

Lämpökeskus
© NIBE Energy Systems Oy

Uusi kaukolämmönjakokeskus – mitä on hyvä huomioida?

Kun taloyhtiössä kaukolämmönjakokeskus on käyttöikänsä päässä, on taloyhtiössä oikea hetki miettiä lämmitysjärjestelmänsä tulevaisuutta laajemmin. Jos halutaan pysyä pelkässä kaukolämmössä, on viisasta varautua lisäjärjestelmien liittämiseen. Uusi kaukolämmönjakokeskus on hyvä varustaa hybridivalmiudella, jolloin on mahdollista ottaa muun muassa lämpöpumppu mukaan myöhemmin lisälämmitysjärjestelmäksi jos näin halutaan.

Cetetherm kaukolämmönjakokeskus on mahdollista tilata hybridivalmiina, joka mahdollistaa lämpöpumpun/lämpöpumppujen liittämisen heti tai myöhemmin lämmitysjärjestelmään kaukolämmön rinnalle. Keskuksessa on tarvittavat liityntälaitteet sekä ohjelmistot valmiina käyttöönotettaviksi. Myös pörssisähköohjaus sekä aurinkosähkön hyödyntäminen on mahdollista, mikäli hyödynnetään NIBE HEAT -hybridiratkaisuja.

Cetetherm tekee yhteistyötä NIBE Energy Systems Oy:n kanssa, joka tarjoaa lämpöpumppuratkaisuja kiinteistöihin. Tällä yhteistyöllä mahdollistetaan kiinteistöjen lämmitysjärjestelmien parhaimmat hyödyt, kun yhdistetään kaukolämpö ja lämpöpumput. Yhteistyö varmistaa myös laitteiden keskinäisen yhteensopivuuden ja kokonaisuuden toimimisen optimaalisesti.

Kun kaukolämmönjakokeskus on huolella valittu ja laadukas, uusi keskus maksaa itsensä nopeasti takaisin energiansäästöjen ja edelleen lämmityskustannusten laskemisen johdosta.

Cetetherm kaukolämmönjakokeskus
© NIBE Energy Systems Oy
Info

Info

Mikä on Cetetherm?

● Kaukolämmönjakokeskusten valmistaja

● Pohjoismaista lämmityskokemusta jo vuodesta 1955

● Suomessa tunnettu valmistaja jo useiden vuosikymmenien ajalta

● Innovatiiviset, laadukkaat ja älykkäät lämmitysratkaisut

● Pientalot, rivitalot, kerrostalot ja aina kauppakeskusten tarpeisiin saakka

● Suomen olojen ja vaatimusten tunteminen

● Tekninen tukiverkosto, halu palvella asiakasta ja jatkuvuus (= tuotteiden huolto myös tulevaisuudessa) keskiössä

Cetetherm tuotteiden edustus Suomessa NIBE Energy Systems Oy

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
ilmavesilämpöpumppu
kaukolämpö
käyttövesi
energiaremontti
energiansäästö
maalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Vaillant lämpöpumppu
Miten lämpöpumppu toimii ja miten eri lämpöpumpputyyppien toiminta eroaa toisistaan?
Lämpöpumput ovat tuttuja, mutta toimintaperiaate voi olla monille mysteeri. Kuinka lämpöpumppu voi tuottaa niin energiatehokkaasti kylmästä ulkoilmasta lämmintä ilmaa sisätiloihin tai lämmintä vettä pattereihin ja käyttövedeksi? Miten ihmeessä lämpöpumppu viilentää kotiasi kesähelteellä lämpimästä ulkoilmasta?Vastaukset edellä mainittuihin kysymyksiin löytyvät tästä artikkelista tekstin ja videon avustuksella. Pureudumme siihen, miten lämpöpumppu toimii ja miksi lämpöpumppu on niin energiatehokas. Käsittelemme myös sitä, miten eri lämpöpumput eroavat toisistaan.
Jäspi
Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Ilma-vesilämpöpumpusta on tullut suomalaisten suursuosikki. Laite on tehokas, edullinen ja nopea asentaa, ja se huolehtii luotettavasti sekä talon lämmityksestä että käyttöveden tuotosta. Ilma-vesilämpöpumppu säästää ympäristöä ja euroja, sillä se leikkaa jopa yli 60 prosenttia lämmityslaskusta sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton