• Etusivu
  • Osakas

Autopaikan saaminen taloyhtiössä vaatii arpaonnea

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.02.2010Päivitetty 24.03.2021
20102_20329.jpg

Eräs ratkaisu: jokaiselle asukkaalle oma lämpötolppapaikka, jonka lisäksi katospaikat kierrätetään.

Taloyhtiöiden autopaikat sekä erityisesti niiden vähyys ja/tai puuttuminen on osakkaiden sekä vuokralaisten keskustelujen kestosuosikki. Vaikka uudisrakentaminen kehittyy ja asuntojen tilaratkaisut paranevat vuosi vuodelta, ei autopaikka-asiaan tunnu tulevan muutosta. Minkä takia nyky-yhteiskunnassa, jossa perheessä on kaksi tai kolmekin autoa, ei voida pitää itsestäänselvyytenä, että asuntoon kuuluisi edes yksi autopaikka?

Suomessa on noin 80 000 taloyhtiötä ja valtaosassa on piha-alueella autopaikkoja. Ongelmat syntyvät siitä, ettei niitä ole tarpeeksi. Lähes sääntönä voidaankin pitää sitä, että yli kymmenen asunnon taloyhtiössä ei ole autopaikkoja jokaista asuntoa kohden. Autopaikkoja säätelee yhä edelleen maanvuokralaki, jonka asetukset eivät käsittele autopaikan kaltaisia hallintoasioita. Kaikkien eduksi alkuvuodesta 2009 onkin esitetty, että autopaikat siirrettäisiin huoneenvuokralain alaiseksi.

Kenelle ja millä hinnalla?

Tyypillisin käytäntö on, että taloyhtiö vuokraa autopaikan maksua vastaan osakkaille ja asukkaille. Tämä kaikille tuttu tapa aiheuttaa päänvaivaa, kun tutkitaan yhdenvertaisuutta, johon perustuen taloyhtiön pitäisi autopaikat vuokrata. On tiedossa tapauksia, joissa taloyhtiö evää autopaikan vuokrauksen asukkaalta, esim. tyttäreltä, kun osakkaat, eli vanhemmat, eivät ole yhtiön asukkaita. Toisissa tapauksissa varsinaiset osakkaat eivät saa autopaikkaa, koska naapuriasunnon omistaja on vuokrannut yhden tai jopa useamman autopaikan kerran vuodessa vierailevia sukulaisiaan varten.

Autopaikan vuokran suuruuden määrää näin ollen taloyhtiö. Varsinaisia lakipykäliä ei ole säädetty, minkä suuruista maksua autopaikasta pitää tai saa periä. Herrasmiessopimuksen mukaan maksu kattaa autopaikan ylläpitokustannukset, kuten lumenluonnit ja esim. kerrostaloissa sähkön kulutuksen. Mikäli osakas maksaa asunnon lämmityksen itse, on usein autopaikkakin kytketty niin, että sen sähkönkulutus menee osakkaan pussista.

Oma paikka jonottamalla

Mikäli taloyhtiö noudattaa autopaikkojen suhteen jonotuskäytäntöä, tarkoittaa se yleisimmin sitä, että autopaikka vapautuu, kun asukas muuttaa yhtiöstä pois. Tämä toimineekin hyvin yhtiöissä, joissa muuttoliikenne on vilkasta. Vastakohtana ovat tietystikin yhtiöt, joiden osakkaat asuvat vuosia samassa osoitteessa. Joka tapauksessa tämä lienee taloyhtiöissä erittäin suosittu tapa. Lisäksi tässä vaihtoehdossa yhdenvertaisuus täyttyy parhaiten, eikä riitoihin johtavia autopaikkojen irtisanomisia taloyhtiön aloitteesta synny.

Suosiiko arpaonni?

Eräs vaihtoehto jonotukselle on, että autopaikat arvotaan kerran vuodessa halukkaiden kesken. Tämäkin on oivallinen tapa, mutta tähän ei yleensä ole keksitty ratkaisua, jolla välttää toisten arpaonni vuodesta toiseen.
Eräässä yhtiössä kaikille osakkaille on tarjottu pistokepaikka, jonka lisäksi vuosittain arvotaan katospaikka. Näin on taattu edes jonkinlainen oma autopaikka jokaiselle.

Joissakin kaupungeissa on tarjolla katospaikka autohallista maksua vastaan. Nämä paikat ovat yleensä hintavampia kuin oman yhtiön paikat. Toisaalta nämä ovat helpommin saatavilla ja näissä autopaikoissa noudatetaan huoneenvuokralakia.

Harmillisesti autohallit sijaitsevat luonnollisesti ydinkeskustoissa, joten ne palvelevat vain keskustan asukkaita. Samalla syntyy kysymys, onko omalle autolle todellista tarvetta mikäli asunto ja työpaikka sijaitsevat niin ikään keskustassa.

Viime vuosien trendi: jopa satoja asuntoja, mutta vain muutama autopaikka.
Viime vuosien trendi: jopa satoja asuntoja, mutta vain muutama autopaikka.

Pysäköinti tien varressa

Jälleen eräs vaihtoehto keskustassa asuville autoilijoille on pysäköidä auto tien varteen. Suurimmassa osassa tienvarsia pysäköinti on ilmaista vain tiettynä aikana, useimmiten klo 18 - 06. Ratkaisu on loistava, mikäli omat menot sijoittuvat ajalle, jolloin pysäköinti on maksullista, mutta on syytä olla tarkkana erityisesti aamuaikaan. Lisäksi yölliset kulkijat aiheuttavat päänvaivaa, sillä tienvarret ovat harvoin vartioituja, jolloin houkutus ilkivallan tekoon on suurempi kuin esim. aidatulla pysäköintialueella.

Taloyhtiö päättää

Kun uusia taloyhtiöitä perustetaan ja vanhoja remontoidaan sekä uudistetaan, on toivottavaa ottaa huomioon autopaikkojen nykypäivän tarve. Hallituksen olisi syytä miettiä kaikki vaihtoehdot tarkkaan, voisiko autopaikkoja lisätä esim. pienentämällä piha-alueita, joilla ei selkeästi ole tarvetta asukkaiden osalta. Vastaavasti uudisrakentamisessa tulisi tontti suunnitella paremmin autopaikkojen tarpeisiin.

Mikäli piha-aluetta ei ole mahdollista muuttaa, olisiko ratkaisun avaimet paikkajaon käytännössä? Voisiko taloyhtiö ottaa käyttöön vaikka jonotuskäytännön, tai tarkistaa, että nykyisillä autopaikan haltijoilla on perustellut syyt pitää autopaikkaa itsellään. He, jotka todella tarvitsevat autopaikkaa, tuskin panevat vastaan, mikäli perustelut tarpeille pyydetään. Hyvä taloyhtiöhän palvelee osakkaitaan ja asukkaitaan heidän tarpeitaan vastaavasti.

Tilaa ilmainen Taloyhtiö-lehti tästä

Aiemmin osattiin: jokaiselle asukkaalle on vähintään oma parkkiruutu.
Aiemmin osattiin: jokaiselle asukkaalle on vähintään oma parkkiruutu.
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78593.jpg
Lomailijan muistilista - muista nämä, kun lähdet matkalle
Lomakausi lähestyy ja moni suuntaa mökille, ulkomaille tai road tripille. Jotta voit hyvin ja turvallisin mielin nauttia lomasta, kannattaa koti huolehtia kuntoon ennen matkalle lähtöä.
20236_82145.jpg
Osakkaat eivät hyväksy remontteja, mitä tehdä?
Taloyhtiöömme kuuluu 10 huoneistoa ja liikehuoneisto. Talo on rakennettu vuonna 1972 ja se on suurelta osin alkuperäisessä kunnossa. Hallituksessa on 5 henkilöä ja eräällä heistä on tuo liikehuoneisto ja 3 huoneistoa, jotka ovat vuokrattuna.Hallitus on kolme vuotta suunnitellut kattoremonttia tuloksetta, sillä liikehuoneiston omistaja on saanut aina puolelleen kaksi osakasta ja heidän äänimäärä on kaatanut kaikki remontit. Kuntokartoitus on tehty ja siinä todetaan suurten remonttien tarve, sisäkatossa on joissakin jo valumajälkiä, ehkä kondessivettä, mutta varastossa on jo vuodon jälkiä. Mikä avuksi? Vastuu on hallituksen jos jotain sattuu, mutta miten neljä jäsentä voi olla vastuussa jos toiset ei usko?
20224_77476.jpg
Ilmalämpö­pumpun asentaminen kerrostalo­asuntoon - mitä tulee huomioida?
Ilmalämpöpumput ovat hurjaa vauhtia yleistyneet kerrostaloasunnoissa. Aina kesän lähestyessä monet kerrostaloasukkaat muistelevatkin viime kesien kuumia päiviä. Helpotusta hellepäiviin saa helposti ilmalämpöpumpusta. Muutama asia tarvitsee selvittää ennen kuin ilmalämpöpumpun voi asentaa kerrostalohuoneistoon. Olemme keränneet vastauksia tähän artikkeliin.
20095_17024.jpg
Kokonaisvaltaista urakointia
Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin, julkisivu-urakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin.Ota yhteyttä ja pyydä tarjous Icopalin julkisivu- ja kattourakoinnista sekä huoltopalvelustaYhteystiedot alueittain
20191_55783.jpg
Nosta kiinteistösi arvoa lämmönlähteellä
Energiaa kulutettiiin pitkään murehtimatta sen ympäristövaikutuksista. Nykyään kuitenkin asetetaan äärimmäisen korkeat vaatimukset energiaratkaisujen vastuullisuudelle ja tehokkuudelle. Vaihtaessasi fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan energiaan saat monia etuja. Teet ympäristölle palveluksen ja säästät myös rahaa.
202012_67781.jpg
Persoonalliset ja modernit parvekejulkisivut silkkipainolaseilla
Asutteko vanhassa kerrostalossa, joka on rakennettu 1960- ja 70-luvulla? Ovatko parvekejulkisivut päivityksen tarpeessa? Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikää pidentää. Helsingin Kontulassa sijaitseva kerrostalo koki näyttävän muodonmuutoksen parvekelasituksen myötä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton