• Etusivu
  • Piha

Ilkivalta taloyhtiössä – ongelmana töhryä, virtsaa ja rikottuja ikkunoita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.02.2010Päivitetty 19.07.2022
20219_72295.jpg

Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Kuppi kahvia omalla parvekkeella, ilma on tyyni ja tunnelma seesteinen. Naapurin ovi kolahtaa ja parin minuutin kuluttua parvekkeellesi putoaa savuava tupakantumppi. Töihin lähtiessäsi väistät tuoretta virtsalammikkoa rapun oven pielessä. Illalla kotimatkalla huomaat naapurikaupan rikotun ikkunan. - Kuulostaako tutulta? Ilkivalta ja välinpitämättömyys ovat valitettavan yleistä nykypäivän taloyhtiöissä.

Valoa ja valvontaa

Pieninkin yhteistyö ilkivaltaa vastaan kannattaa, koska kustannukset tulevat viime kädessä asukkaan itsensä maksettavaksi. Mikäli ilkivallan tekijää ei saada kiinni, lasku tulee taloyhtiön maksettavaksi.

Jatkuva laskujen tulva lankeaa viime kädessä asukkaiden maksettavaksi yhtiövastikkeen muodossa. On siis edullisempaa kerätä roska maasta vaikka se ei olisikaan oma. Siisti ympäristö vähentää tutkitusti ilkivallan tekoja.

Valaisinten lisääminen ja niiden toimivuuden jatkuva huolenpito ovat paitsi tehokas keino ilkivaltaa vastaan, myös maisemoinnin kannalta oiva ratkaisu. Pimeiden nurkkien puute poistaa niin virtsaajat kuin töhrijät ja lisää alueen viihtyisyyttä.

Info

Info

Asukkaiden osallistuminen valvontaan ja raportointi vioista pitävät taloyhtiön tilat miellyttävinä kaikille.

Valvontakameroiden asentaminen yleisiin tiloihin voisi myös olla eräs ratkaisu mutta kuinka moni taloyhtiö on valmis sijoittamaan tekniikkaan jopa tuhansia euroja ja kuinka moni asukas on valmis elämään valvovan silmän alla? Ovien lukitseminen onkin helppo ja yleensä halvin tapa pyrkiä estämään varkaudet ja ilkivalta. Toisaalta se saattaa hetkellisesti lisätä esimerkiksi rikottujen ikkunoiden lukumäärää kun asukkaat unohtavat avaimet kotiin ja sisälle on päästävä, keinolla millä hyvänsä.

Tapauksia riittää

Eräässä taloyhtiössä ulkopuolinen ilkivalta oli osittain saatu kuriin, kun maanantai-aamuisin porraskäytävien ovisyvennykset pestiin painepesurien kanssa. Tällä tavoin ympäristö näytti arkisin siistiltä eikä virtsalammikoita ilmestynyt kuin viikonloppuöisin.

Samaisen taloyhtiön ongelma olikin sisäpuolella. Varastotiloihin murtauduttiin usein vaikka ne sijaitsivat lukkojen takana. Joku, jolla oli avain, pääsi turmelemaan ja varastamaan asukkaiden omaisuutta. Kaikista murroista tehtiin rikosilmoitus ja siitä kerrottiin varastojen ovissa. Valitettavasti nämäkään toimenpiteet eivät poistaneet ongelmaa.

Naapuritalon seinää taasen käytettiin taiteilijauran kehittämiseen. Kerta toisensa jälkeen seinään ilmestyi esimerkiksi tussilla tehty taideteos, joka kuvan tai tekstin muodossa ilmensi tekijänsä olotilaa. Tässä tapauksessa valaistus katkaisi taiteilijoiden urat välittömästi.

Teko seuraa toista

Ilkivallan teko aiheuttaa nopeasti dominopalikka-efektin. Kun töhrylle tai rikotulle ikkunalle ei välittömästi tehdä jotain, on jo seuraava tekijä valmiina iskuun. Taloyhtiöt asukkaineen voivat taistella tehokkaastikin ongelmia vastaan, vaikka se tuntuisikin turhalta. Näin esimerkiksi kiinteistöissä, jotka ovat jatkuvasti ilkivallan kohteina. Ilkivaltakierteen syntymisen lisäksi sotkuiset alueet leimautuvat erittäin helposti.

Mikäli kiinteistöä ei edes yritetä pitää siistinä, sille syntyy uhkaava ja epämiellyttävä imago.

Pahimmassa tapauksessa asukkaita muuttaa pois eikä uusia saada tilalle. Kun asiakkaita ei enää ole, alueen palvelujen kannattavuus heikkenee ja lopulta niidenkin on pantava lappu luukulle. Kerran muodostettu mielipide pysyy vankkumattomana pitkään.

Vuosikymmeniäkin aiemmin huonossa maineessa ollut asuinalue tai yksittäinen kiinteistö kärsii huhupuheista ja mielipiteistä, vaikka todellinen tilanne olisikin päinvastainen. Kerran menetettyä mainetta on vaikea saada takaisin.

Info

Info

Turvallisuus taloyhtiössä– Lue lisää

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20144_39118.jpg
Tiesitkö, että Fortum tekee ilmaisen laitemitoituksen?
Lämmönjakolaitteet voi uusia avaimet käteen -periaatteellaFortum tekee laitemitoituksen asuintaloille ilmaiseksi lämmönjakolaitteiden uusinnan yhteydessä. Jos kiinteistön käyttötarkoitukseen on tullut muutoksia tai lämmitysverkoston tasapainotuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käyttää suunnittelijaa. Laitemitoituksessa mitoitetaan lämmönsiirtimet, säätöventtiilit, pumput ja paisuntalaitteet. Fortum hoitaa haluttaessa myös koko lämmönjakolaitteiden uusimisen avaimet käteen -periaatteella. Suunnitteluvaiheeseen on varattava riittävästi aikaa, jotta kaikki tekijät saadaan huomioiduksi. Hankesuunnittelu, laitteiston mitoitus, urakan kilpailutus, aikataulutus ja hankkeen toteuttaminen vaativat jokainen vaihe oman aikansa ja huomionsa. Itse laiteuusinta sujuu urakoitsijan osalta nopeasti eikä vuodenajalla ole toteutuksen kannalta suurta merkitystä. Lämmityskatkos kestää yleensä vain yhden työpäivän.
20215_70783.jpg
Taloyhtiö: näin valmistaudut osakeluettelon siirtoon
Ennen vuotta 2019 perustettujen asunto-osakeyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tällä hetkellä (toukokuu 2021) huoneistotietojärjestelmässä on noin 5 400 taloyhtiöitä, joista noin 2 100 on osakeluettelonsa siirtäneitä, vanhoja yhtiöitä. Lue seuraavassa miten taloyhtiö voi valmistautua osakeluettelon siirtoon.
20113_24839.jpg
Kuka on vastuussa osakkaan muutostyöstä?
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 340 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
201711_50947.jpg
Mittalaitedirektiivi kätkee sisäänsä rahan arvoisen mahdollisuuden
Asukkaalla tulee olla esteetön pääsy huoneistokohtaisen mittauksen lukemiin ilman työkaluja. Näin määritteli EU:n mittalaitedirektiivi jo vuonna 2006. Siirtymäaika umpeutui Suomessa viime vuonna ja nyt direktiivi on pysyvä osa arkeamme. Määräys kätkee sisäänsä rahan arvoisen ansiomahdollisuuden.Huoneistokohtaisen vedenmittausjärjestelmän todellisen kustannuksen kertoo elinkaarilaskelma. Maksimaalisen hyödyn tehdystä sijoituksesta puolestaan saa irti, kun kulutuslukema on etäluettava ja reaaliaikainen.- Kun omat valinnat konkretisoituvat, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, kertoo vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Tapio Rask Vertolta.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallituksen päätösvaltaisuus
Hallitus on päätösvaltainen silloin, kun yli puolet jäsenistä on paikalla, ellei yhtiöjärjestys sisällä muuta määräystä.Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 3 §:ssä on kuitenkin päätöksentekokielto silloin, jos kaikille hallituksen jäsenille ei ole mahdollisuuksien mukaan varattu tilaisuutta osallistua asian käsittelyyn. Jos hallituksen jäsen on estyneenä ja hallituksessa on varajäseniä, on varajäsenelle varattava vastaava tilaisuus.Hallituksen päätökset tehdään enemmistöpäätöksin, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Tasatilanteessa puheenjohtajan kanta ratkaisee päätöksen sisällön.
20221_74312.jpg
Tuettujen sähkö­autojen lataus­valmiuksien määrä nousee
Hallitus ehdotti 4.11.2021 julkaistussa vuoden neljännessä lisätalousarvioesityksessä 2 miljoonan euron lisäpanostusta sähköautojen latausinfra-avustukseen. Lisämäärärahalla voidaan toteuttaa arviolta yli 2 000 latausvalmiutta. Tuettujen latausvalmiuksien kokonaismäärä yltää siten noin 35 000 kappaleeseen, kun huomioidaan myös esitetyt lisärahat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton