• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon energiasaneeraus taloyhtiöissä -webinaari

Kaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 02.02.2024
Vallox webinaari

Onko taloyhtiössänne toiveena parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja lisätä samalla myös asukkaiden asumismukavuutta? Jos vastaus on kyllä, on ilmanvaihdon saneeraus hyvä vaihtoehto ratkaisuksi molempiin tavoitteisiin.

Vallox Oy ja Sevire Oy järjestävät torstaina 15.2. klo 12:00-13:00 maksuttoman, erityisesti isännöitsijöille ja taloyhtiöiden päättäjille suunnatun webinaarin, jossa käydään läpi miksi ja miten taloyhtiöiden ilmanvaihdon saneeraushankkeen kanssa kannattaa lähteä liikkeelle.

saat parhaat vinkit ilmanvaihdon energiasaneerauksen toteuttamiseen.

Webinaarin sisältö

Ensimmäisenä asiantuntijana webinaarissa on Sisäilmayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Mervi Ahola, joka puhuu ilmanvaihdon merkityksestä hyvän sisäilman luomiseen ja sitä kautta myös asukkaiden terveyteen ja asumismukavuuteen.

Seuraavaksi Vallox Oy:n koulutuspäällikkö Ali Aaltonen kertoo taloyhtiöiden ilmanvaihtosaneerauksesta teknisemmältä kannalta: mitä hyötyä asukkaille on huoneistokohtaisesta ilmanvaihdosta, miksi ja miten lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihto kannattaa asentaa vanhempaankin taloyhtiöön ja miten ilmanvaihdolla voi säästää energiaa.

Kun taloyhtiössä harkitaan hankkeeseen ryhtymistä, alkaa hankesuunnitteluvaihe, jossa määritellään suuntaviivat projektille. Suuntaviivojen määrittelyllä pystytään säästämään rahaa, aikaa ja parantamaan laatua, joten suunnitteluvaihe on tärkeä. Ilmanvaihdon kunnostuksen hankesuunnitteluun ja itse suunnittelutyön etenemiseen perehdyttää insinööritoimisto Sevire Oy:n suunnittelujohtaja (talotekniikka, LVI) Kari Koivumäki.

Webinaarin lopuksi LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen käy läpi onnistuneen iv-korjaushankkeen muistilistan hankkeen alusta urakointivaiheeseen.

Webinaariosallistujilla on mahdollisuus esittää asiantuntijoille aiheeseen liittyviä yleisiä kysymyksiä chatissa. Asiantuntijat vastaavat niihin joko webinaarin aikana tai vasta sen jälkeen, jolloin vastaukset ovat katsottavissa webinaaritallenteelta. Webinaaritallenne julkaistaan jälkikäteen Vallox Oy:n YouTube-kanavalla.

Lisätietoja webinaarin ohjelmasta Vallox Oy:n verkkosivuilta.

Webinaarin asiantuntijat
Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20183_52064.jpg
Tiesitkö tätä ilmanvaihdosta?
Hyvä ilmanvaihto on hyvä henkivakuutus talollesi. Se on investointi, joka vaikuttaa rakennuksen kuntoon ja elinikään. Samalla se on investointi omaan terveyteesi ja asumisen mukavuuteen.Hyvä ilmanvaihto vaihtaa sisäilmaa jatkuvasti pitäen sen puhtaana ja raikkaana hengittää. Tehokkaan ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon avulla sisäilman happipitoisuus pysyy riittävän korkeana ja vältetään hiilidioksiditason noususta johtuva väsymys ja työtehon laskeminen.Monet nyt peruskorjattavat talot on rakennettu aikana, jolloin asuintilojen kosteuskuorma oli merkittävästi nykyistä pienempi. Aiemmin peseydyttiin harvemmin, pyykkiä pestiin vähemmän ja se kuivattiin ulkona. Pesutilat saunoineen saattoivat sijaita erillisessä ulkorakennuksessa. Talot rakennettiin siten, että ilma vaihtui ikkunoista, hormeista ja ovenraoista.Sekä rakentamisen että elämäntyylin muuttuminen pitää huomioida myös remontoidessa. Vanhan talon korjaus aloitetaan usein tiivistämällä taloa: lisätään eristeitä ja vaihdetaan ikkunat tiiviimmiksi, jotta veto loppuisi ja lämmitysenergia ei karkaisi harakoille. Remontoijan on tärkeä muistaa se, että elämisestä syntyvä kosteus tiivistyy rakenteisiin ellei sitä poisteta ulos.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.
Kodin suunnittelu
Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella
Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton