• Etusivu
  • Energia

Kaksi taloyhtiötä ja kaksi kokemusta aurinkopaneeleista

Lue taloyhtiöiden puheenjohtajien vinkit aurinkopaneelien hankintaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö HSY Ilmastoinfo
Julkaistu 26.02.2020Päivitetty 26.09.2023
20234_81352.jpg

Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.

Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?

Mikä sai taloyhtiön hankkimaan aurinkopaneelit?

Kun Asunto-osakeyhtiö Helsingin Pasuunapuisto siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön, nousi kiinteistön sähkönkulutus oleellisesti. Samoihin aikoihin tuli mahdolliseksi hyvityslaskentapalvelu, jolloin aurinkoenergian tuottama ylijäämä voitiin jakaa taloyhtiön asunnoille. Lisäksi vuoden 2022 sähkön hinnannousu nosti kiinnostusta energiaomavaraisuudesta, kertoo taloyhtiön puheenjohtaja Heikki Sivonen.

Sivonen kertoo tuoton olevan vain jonkin verran toimittajan lupauksia alempi. Tähän on vaikuttanut muun muassa naapuritalojen varjostaminen sekä runsaslumisena talvena lumi aurinkopaneelien päällä.

Ajatus aurinkovoimalasta tuli Akateemisen asunto-osakeyhtiö Pihlajatie 50–52:ssa mieleen, kun taloyhtiössä oli vireillä muitakin energiansäästöprojekteja: porraskäytävien ja ullakon ikkunoiden uusiminen, lämmönsiirrinpaketin uusiminen sekä patteriventtiilien uusiminen ja lämmityksen perussäätö, kertoo puolestaan hallituksen puheenjohtaja Yrjö Ojala.

– Totesimme, että meillä oli mahdollisuus saada hankkeille ARAn energiatukea ja olisi järkevää ympätä aurinkovoimala samaan hakemukseen. ARAhan antaa tukea vain kertaalleen taloyhtiötä kohden. Mietimme myös maalämpöä, mutta tuolloin meille kerrottiin, että sen toteuttaminen ei onnistu meidän tontillamme. Tilanne maalämmön suhteen on siitä kuitenkin hieman muuttunut eli sekin on vielä harkinnassa. Saimme ARAn tukea aurinkovoimalahankkeelle lopulta 25 %. Aurinkovoimala on myös Suomen energia- ja ilmastostrategian sekä taloyhtiömme strategian mukainen investointi.

Miten aurinkopaneelien hankinta sujui?

Sivonen kertoo olevansa oman työn puolesta perehtynyt sähkötoimialaan, sähkön pientuotantoon sekä energiayhteisön toimintaan. Tämä varmasti helpotti päätöksen tekemistä. – Ulkopuolisena apuna käytimme ainoastaan aurinkopaneelien toimittajaa.

Paneelien mitoituksessa Sivonen kertoo, että As oy Helsingin Pasuunapuistossa haluttiin asentaa katolle niin paljon paneeleita, kun katolle mahtuu. Aurinkopaneeleita ei kuitenkaan sopinut katolle sitä määrää, mitä alkuperäisessä suunnitelmassa oli.

Ojala kertoo, ettei Akateeminen as oy Pihlajatie 50–52:een varsinaisesti tullut mitään yllätyksiä aurinkopaneelien hankintaan liittyen. Tarjouksia pyydettiin neljältä toimijalta, joista kolmelta saatiin tarjous. Valittu toimittaja teki asennuksen nopeasti ja tehokkaasti ja kahdessa päivässä voimala alkoi tuottaa energiaa.

Taloyhtiössä ei nähty tarpeelliseksi käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. – Käännyin asiatuntevien toimijoiden puoleen ja heiltä sain hyvää informaatiota, kertoo Ojala. – Olen sähköinsinööri, joten peruslähtökohta varmaan hieman parempi kuin kadunmiehellä, mutta aurinkovoimalasta ei minulla ollut kovin yksityiskohtaista tietoa. Netistähän tietoa kyllä löytyy, kun vain jaksaa etsiä.

As oy Helsingin Pasuunapuiston aurinkopaneelit.
As oy Helsingin Pasuunapuiston aurinkopaneelit.

Puheenjohtajien vinkit aurinkopaneeleita harkitseville

Sivonen myös vinkkaa, että aurinkopaneelien toimittajalta kannattaa kysyä asennuksen aikataulusta. – Asennuksen aikataulu on melko tärkeä, ettei käyttöönotto veny syksyyn, jolloin merkittävä tuotto alkaa vasta seuraavana keväänä, tähdentää Sivonen. Tosin kaikki eivät voi saada kevätasennusta sillä toimittajilla on pitkät toimitusjonot, mutta sen vuoksi ei kannata päätöstä hankinnasta viivyttää.

Toisena vinkkinä Sivonen kertoo, että taloyhtiön yhtiökokoukseen kannattaa tehdä kannattavuuslaskelmat ja kuvata aurinkopaneelien hankinnan vaikutus vastikkeisiin. Osakkaille on myös hyvä kertoa energiayhteisön toiminnasta.

Sivonen neuvoo kysymään aurinkopaneelien toimittajalta ja urakoitsijalta:

  • Avaimet käteen toimituksen kattavuudesta
  • Tuotto-odotuksesta ja sen perusteista
  • Etäseurantamahdollisuudesta
  • Jos täytyy tehdä kaapelikaivuuta, niiden vaatimuksista
  • Invertterin sijoittamisesta ja mitoitusperusteista
  • Pyydä myös yrityksen referenssit.

Ojala puolestaan muistuttaa, ettei aurinkovoimalaa kannata mennä ostamaan pihaan ajavalta helppoheikiltä. Pitää kääntyä sellaisten firmojen puoleen, joilla on asiantuntemusta ja referenssit kunnossa. Tarjouksia on tietysti pyydettävä useammalta taholta, jotka mitoittavat tehon oikein, kertovat paneelien alkuperän, tekevät tuotto- ja takaisinmaksulaskelmat ja antavat pitkät takuuajat kaikille komponenteille, asennus mukaan lukien.

– On varmistettava, että kattorakenne kestää aurinkovoimalan aiheuttamat lisärasitukset. Teetimme asiasta selvityksen rakenneasiantuntijalla, kertoo Ojala.

Ojalan mukaan pitää muistaa myös se, että paikkakunnan rakennusvalvonnalla on sanansa sanottavana näissä hankkeissa. – Helsingissä lupaa oli haettava ja lisäksi naapureille osoitettava, että paneelit eivät aiheuta heille visuaalista tai muutakaan haittaa. Paneelithan saattavat joissain tapauksissa heijastaa valoa naapureita ärsyttävällä tavalla.

Taloyhtiöiden tapauksessa tarjoajilta on hyvä pyytää lyhyttä selvitystä aurinkovoimalan eduista esitettäväksi yhtiökokoukselle, jotta hanke-esitykselle saa tarvittavan tuen.

Kaikissa töissä on hyvä laatia kunnolliset sopimuspaperit. Akateeminen as oy Pihlajatie 50–52:n tapauksessa allekirjoitettiin pienurakkasopimus.

Edellä lueteltujen asioiden lisäksi Ojala muistuttaa kysymään laitteiston asennustavasta eli miten paneelit asennetaan katolle ja miten varmistetaan, että ne siellä myös pysyvät

Aurinkosähkön tuotto

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Pasuunapuisto
– Sähkön myyminen oli 2022 hyvin kannattavaa, koska spot-hinta nousi erityisesti päivällä korkeaksi, huomauttaa Sivonen. – Tuotannon jakautumisen ennustaminen kiinteistön, energiayhteisön ja myynnin välillä on varsin monimutkaista, mutta toistaiseksi mennyt odotusten mukaisesti. Saavutettu säästö ylittää lainanhoitokulut ja tuotto jatkuu sen jälkeen, kun laina on maksettu, kiittelee Sivonen.

Asunto-osakeyhtiö Akateeminen asunto-osakeyhtiö Pihlajatie 50–52
– Tuotto on hyvinkin ollut odotusten mukainen, ehkäpä jonkin verran ylittynytkin arvioidusta. Yksi syy tähän on ylijäämäsähköstä saatu pörssisähkön hinta, joka on ollut huomattavasti yli itse ostamamme sähkön hintaa. Tilanne kyllä tulee tästä tasaantumaan ostosähkön hinnan kallistuessa, huomauttaa Ojala.

Kuuntele HSY-podcastit

Huomio

Huomio

HSY Ilmastoinfon ilmainen verkkokurssi aurinkosähkön hyödyntämisestä taloyhtiössä

Tutustu, miten aurinkosähköä voidaan tuottaa taloyhtiössä. HSY Ilmastoinfo tarjoaa asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

Verkkokurssilla käydään läpi aurinkosähkön perusteita sekä hyödyntämismahdollisuuksia taloyhtiöissä. Kannattaa esimerkiksi tutustua hyvityslaskentamalliin, joka mahdollistaa aurinkosähkön hyödyntämisen myös asunnoissa. Voit tehdä koko kurssin tai käydään tutustumassa sinua kiinnostaviin aiheisiin. Koutsi.hsy.fi -sivustolta löytyy myös muita energia-aiheisia verkkokoulutuksia.

HSY Ilmastoinfo
Energia
aurinkosähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
20229_79584.jpg
Energiansäästöä yleisistä tiloista - näin taloyhtiö säästää selvää rahaa
HSY:n Ilmastoinfon järjestämillä Taloyhtiön energiaekspertti -kursseilla kotitehtäväksi annettu oman talon sisälämpötilojen mittaus tuotti mielenkiintoisen tuloksen. Monen kerrostalon yleisten tilojen lämpötila oli vähintäänkin korkea, jopa trooppinen. Tämä havainto käynnisti MAX17-kampanjan, joka kannustaa taloyhtiöitä mittaamaan yleisten tilojen lämpötiloja ja laskemaan ne suositusten mukaiseen 17 asteeseen. 17 astetta on kerrostalojen porraskäytävien suosituslämpötila, varastotilojen suosituslämpötila on 12 astetta.
20237_82517.jpg
Aurinkosähkö­järjes­telmät yleistyneet - asennuksissa virheitä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Selvityksen taustalla olivat lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista. Tarkastuksissa paljastui isoja puutteita asennuksissa.
20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
halli-osake kuvattu ylhäältä päin ja hallin katto on selkeästi esillä. Halli on puiston reunassa.
Peltikattoja saa nyt nopealla toimituksella – varmista kuitenkin toimittajan luotettavuus
Asiakasnäkökulmasta tarkasteltuna rakennusalan ja rakennustarvikkeiden myynnin tilanne on ilman muuta palkitseva. Yritysten tilauskannat ovat niukenneet merkittävästi, mikä tarkoittaa sitä, että remonttitöille voi saada tekijän vain muutamien päivien tai viikon varoitusajalla. Virte-Metallin toimitusjohtaja Jaakko Virtanen Peltiä-blogissaan toteaa, että Tämä tilanne tekee urakkatarjousten sekä myös tarvikkeiden kilpailuttamisesta erityisen järkevää, sillä urakoitsijoiden välinen taistelu projekteista on kovaa.Huippuvuosien 2021–2022 hintatasosta on tullut selvä lasku, joka näkyy niin työn kuin materiaalien hinnoissa – monien remonttien kustannukset ovat pudonneet jopa 10–20 % tai jopa enemmänkin. Vaikka tulevaisuuden hintakehitystä on vaikea ennustaa, tämä on ainutlaatuinen tilaisuus rakennusliikkeille säästää merkittävästi urakkakustannuksissa verrattuna edellisiin vuosiin.Peltimarkkinat ovat verrattavissa rakennusalan suhdanteisiin, joissa varsinkin uudispuolella on notkahdusta tullut reippaastikin. Korjaus- ja remontointipuolella kauppa vielä käy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton