• Etusivu
  • Ajankohtaista

Katon vaihdolla komeaa jälkeä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 11.07.2013
20137_35693.jpg

Koko lahtelaisen rivitaloyhtiön ympäristö tuntui saaneen kasvojenkohotuksen uuden Ormax–betonitiilikatteen ansiosta. Vaativa remontti toteutettiin talvella pahimpaan pakkasaikaan.

Yksi- ja kaksikerroksiset keltaiset tiilijulkisivuiset rivitalot Pähkinäkujalla Lahdessa on rakennettu 1980-luvun alussa. Kattoon valittiin rakennusaikana hyvin paljon käytetty ruskea kuitusementtilevy, joka asennettiin – myös aikakaudelle tyypillisesti – ilman aluskatetta.

Kuitusementtilevy oli As. Oy Tuomihaan katolla vielä uuden vuosituhannen puolelle, joskin katot olivat huonossa kunnossa ja tulleet ikänsä puolesta tiensä päähän joitakin vuosia aikaisemmin. Edessä olivat viimeiset hetket vesikatteen uusimiselle ennen isompien vahinkojen syntymistä.

Lisää energiatehokkuutta

As. Oy Tuomihaan vuonna 2009 toteutettu remontti oli perusteellinen. Kattorakenteiden uusimisen lisäksi rakennusten energiatehokkuutta parannettiin paitsi yläpohjan lisäeristyksellä, myös asuntokohtaisen, koneellisen ja tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihdon asennuksella.

Yläpohjaan tarvittiin lisää tilaa puhallusvillalle, joten rakenteita korotettiin. – Eristepaksuus on nyt 350 mm, osin jopa 400 mm, kertoo urakasta vastanneen Kerabit Oy:n puolesta vastaavana mestarina toiminut Ahti Laaksonen.

Nykymääräysten mukaisesti yläpohja osastoitiin paloturvallisuuden kasvattamiseksi paloseinillä. Rakennukset saivat myös räystäät.

Katolle asennettiin Monierin kondessisuojattu aluskate, tuuletusrimat, tiiliruoteet ja uudet Ormax-betonikattotiilet sekä määräysten mukaiset kattoturvatuotteet, kuten lumiesteet, tikkaat ja kulkusillat ja palo-osastoihin kulku uusien kattoluukkujen kautta. Myös sadevesijärjestelmät uusittiin.

20137_35696.jpg
20137_35695.jpg

Lahden rakennusvalvonnassa haluttiin, että rakennusten ulkonäkö säilyisi mahdollisimman muuttumattomana. Profiililtaan sopivan, Monierin klassisen Ormax-betonikattotiilen ruskea väri on hyvin lähellä Vartti- levyjen alkuperäistä ruskeaa, joka tosin vuosikymmenten saatossa oli haalistunut varsin epämääräiseen sävyyn.

Suomessa kehitetty ja valmistettu Ormax pysyy kauniina vaativissakin sääoloissa, sillä siinä on läpivärjäyksen ohella kestävä pintamaalaus. Värivaihtoehtoja on seitsemän. Ormax on myös nopea asentaa, mistä on etua suurissa kattokorjauksissa. Ohikulkijalle remontin paljastaa paitsi uusi, kauniisti auringossa kiiltävä betonitiilikate, myös naapuritaloihin verrattuna hämmentävän suuri määrä läpivientiputkia.

Kunnialla läpi

Urakan kustannusarvio oli reilu 400 000 € ja kokonaiskulut jäivät pienine lisätöineen hieman tämän alle. Vaativa urakka sujui hämmästyttävän hyvin talviajankohdastakin huolimatta. Niin kohteen tekninen isännöitsijä Ilkka Pollari kuin Laaksonenkin kehuvat työmaan rakennusvalvontaa. Valvojana toimineesta insinööritoimisto Honkanen & Huumonen Oy:n rakennesuunnittelija ins. Tero Honkasesta kummallakin on varalla vain ylistäviä sanoja. – Paitsi, että suunnitelmat olivat ensiluokkaiset, kaikki olivat hyvin tyytyväisiä yhteydenpitoon. Häneltä sai neuvoja kysellä myös työmaalla varsinaiset rakentajat, jos ongelmia ilmeni, Laaksonen kertoo.

Urakan edistyessä tuli todistettua, että kattoremontit voidaan vallan hyvin toteuttaa myös talvisaikaan. Kovempaa talvea kuin kulunut tuskin eteläisessä Suomessa usein koetaan. Tammikuun pahimmillakaan pakkasilla ongelmia ei ollut. – Purimme vanhaa kattoa aina yhden jakson kerrallaan, joka korjattiin suojattuna. Asukkaat saattoivat jatkaa elämäänsä aivan normaalisti.

20137_35694.jpg

Paljon työtä edessä

Vastaavanlaisia urakoita on edessä erittäin paljon ja viimeisen kahden vuoden aikana niitä on Lahden alueellakin toteutettu kovaan tahtiin. – Nyt korjausvaiheessa alkavat olla 1980-1990-luvuilla rakennetut Vartti-, huopa- ja peltikatot. Sekä savi-, että betonitiilikatot ovat kestävämpiä. Tiilikatoista nyt korjataan 1950-1960-luvuilla rakennettuja kohteita, Laaksonen kertoo.

Info

Info

Saneerauksella kestävä ja tyylikäs tiilikatto

Katto on rakennuksen viides julkisivu, joten oikeaan osunut materiaalivalinta on erittäin tärkeä paitsi koko talon rakennusteknisen toimivuuden ja kestävyyden, myös sen arkkitehtuurin kannalta. Luonnonläheinen tiilikatto sulautuu rauhallisesti maisemaan ja talon arkkitehtuuriin.

Suomen ankara ilmasto aiheuttaa myös omat haasteensa katemateriaaleille. Kestävä Ormax- betonitiilikatto on äänetön niin sateella kuin lämpötilan vaihteluissa. Klassisen harmonisen kaksoisaaltoprofiilinsa vuoksi se sopii monenlaisiin taloihin. Ormax on valittu myös TM Rakennusmaailman testissä parhaaksi betonikattotiileksi (6/09).

Tutustu laadukkaisiin tiilikatevaihtoehtoihin tästä

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20123_30124.jpg
Kunnon kattoremontti antaa kerrostalolle uuden elämän
Nokian Lauttakorventie 5-7:ssä oli ennen kaksi tasakattoista 1970-luvun kerrostaloa. Kattoremontin myötä talot ovat saaneet uuden elämän ja nykyaikaisemman ulkonäön. Näyttävä tumman harmaa Ormax-betonitiilikatto suojaa taloja vuosikymmenten ajan.
20124_30432.jpg
Varmistu kattoasennuksen pätevyydestä
Ammattitaidolla toteutettu kattoremontti takaa rakennukselle tehokkaan säänsuojan vuosikymmeniksi. Uuden katteen tuomasta arvonlisäyksestä nyt puhumattakaan.
20157_43862.jpg
Jäteveden lämpö hyödyksi kotien lämmitykseen
Fortumin uudella lämpöpumppulaitoksella Espoon Suomenojalla otetaan puhdistetun jäteveden sisältämää lämpöenergiaa talteen.
20218_71890.jpg
Muista nämä viisi asiaa huoneisto­tieto­järjestelmästä
Jokainen suomalainen tuntee jonkun, jonka elämään huoneistotietojärjestelmä vaikuttaa ennemmin tai myöhemmin. Mitä asioita kaikkien olisi hyvä tietää huoneistotietojärjestelmästä? Listasimme viisi tärkeintä.
20198_59270.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutusseuranta on tuottava energiasijoitus
Älykäs vedenmittaus on tuottava energiainvestointi ja reaaliaikainen vedenkulutustieto enemmän kuin vesilaskun loppusumman määrittelijä. Mihin kaikkeen sitä voi hyödyntää?Kymmenen minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Lämmin vesi on arvotavaraa – nykyaikaisen kerrostalon energiasta lähes puolet kuluu veden lämmittämiseen.Reaaliaikaisella vedenkulutuksen seurannalla on poikkeuksetta kulutusta hillitsevä vaikutus. Syy on yksinkertainen: kun omat valinnat konkretisoituvat tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia. Kulutuksen mukainen vesilaskutus tukee muutosta entisestään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton