• Etusivu
  • Talo

Kaukolämpö kehittyy – 5 ajatusta tulevaisuudesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.12.2021Päivitetty 12.10.2023
202112_73940.jpg

Kaukolämpö on vanha, tuttu ja varma lämmitysmuoto etenkin kerrostaloasujille kaupunkien keskustoissa. Ilmastotietoisuuden lisääntymisen myötä kaukolämmön tuottaminen on kehittynyt pois kivihiilestä ja uusia ratkaisuja on otettu käyttöön. Osa taloyhtiöistä saattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Koostimme ajatuksia, joita kannattaa pohtia ennen suuria muutoksia omassa taloyhtiössä.

1. Hintataso

Kaukolämpö on edelleen helppoa ja vakaata sekä koko ajan vihreämpää. Monissa kaupungeissa kaukolämpö onkin jo täysin hiilineutraalia. Kivihiilen käytön sanktiointi on nostanut hintoja varsinkin Helsingin seudulla, mikä on saanut taloyhtiöiden edustajia selvittämään muitakin lämmitysvaihtoehtoja. Kivihiilestä luopuminen on täysin selvää, mutta se ei tarkoita, että kaukolämmön hinta jäisi korkealle tasolle, vaikka se nyt sitä hetkellisesti olisikin. Lue lisää: HS artikkeli

2. Kaksisuuntaisuus

Tulevaisuudessa kaukolämpö muuttuu kaksisuuntaiseksi. On totuttu, että kaukolämpö tulee putkea pitkin aina asuntoihin tai muihin lämmitettäviin kohteisiin saakka. Tulevaisuudessa asukas voi kuitenkin toimia myös ylimääräisen kaukolämmön myyjänä tai tuottaa sitä itse. Kaupallisia tuotteita on vasta muutamia, usealla paikkakunnalla asiaa kehitetään ja pilotoidaan. Käytännössä se vaatii toimivan järjestelmän liiketoimintamalleineen, sopimuksineen ja hinnoitteluineen ennen isompaa kaupallistamista. Lue lisää: Energiateollisuus

3. Seuranta

Digitalisaatio tulee helpottamaan niin kaukolämmön seurantaa kuin myyntiäkin. Olemassaoleviin mittareihin lisätään digitalisaation myötä älyä ja näin saadaan tarkkoja raportteja kulutuksesta ja ylijäämälämmön myynnistä. Lue lisää: Energiateollisuus

4. Energiantuotanto

Kaukolämpö tarvitsee voimalaitoksessa jotain poltettavaa materiaalia. Koska kivihiili ja turve ovat poistumassa vaihtoehtojen luettelosta, biomassa ja erilaiset puujätteet ovat ottaneet suuremman sijan. Loputtomasti ei kuitenkaan poltettavaa voida kasvattaa polton aiheuttaman ilmastopäästön vuoksi. Siksi on kehitteillä erilaisia ratkaisuja kaukolämmön valmistukselle ilman minkään materiaalin polttamista. Voiko tulevaisuudessa kaukolämpöverkossa hyödyntää aurinko-, tuuli- tai maalämpöä? Tai kenties biokaasua? Kyllä voi. Näitä asioita kehitetään parhaillaan. Lue lisää: HögforsGST

5. Vaihtoehdot

Jos taloyhtiössä pohditaan vaihtoehtoja olemassa olevan kaukolämmön tilalle, kannattaa ehdottomasti pyytää asiantuntija-apua eri paikoista ja miettiä, mikä on omassa taloyhtiössä tärkeintä. Liikkeelle voi lähteä omasta energiayhtiöstä. Usein vastakkain ovat kustannustehokkuus sekä ilmastonäkökulma. Kuinka pitkän ajan uusi lämmitysratkaisu tarvitsee investoinnin kuolettamiseen? Mikäli ilmastonäkökulma vetää pidemmän korren, kannattaa ehdottomasti keskustella oman energiayhtiön kanssa käytössä olevan kaukolämmön päästöistä. Voi olla, että nykyinen kaukolämpö on jo täysin hiilineutraalia tai tulee olemaan lähivuosina. Katso lisää: Tampereen Sähkölaitoksen ja Ekokumppanien keskustelutilaisuus

Talo
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20172_48202.jpg
Kodin sähköjärjestelmä kännykässä
Free@home-automaatiojärjestelmä toi älyä helsinkiläisen arvoasunnon valaistuksen ohjaukseen. Vain pienellä lisäinvestoinnilla valaistusta voi ohjata kännykällään, ja kodin sähköjärjestelmää voi muokata omalla tietokoneellaan tarpeidensa mukaan.Kun 188-neliöisen arvoasunnon tekniikka tuotiin massiivisessa peruskorjauksessa 1950-luvulta nykypäivään, olivat avainsanat muunneltavuus ja nykyaikaisuus. Uuden sähköjärjestelmän pitää myös palvella pitkälle tulevaisuuteen. Kelosähkö Oy:n sähkösuunnittelija Roope Martikainen sai vapaat kädet."Mutta keskustelimme paljon järjestelmän käytöstä. Käytön pitää olla erittäin selkeää", Martikainen kertoo.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.
202010_67290.jpg
YM: rakennusten teknisten järjestelmien energiatehokkuutta parantava asetus
Ympäristöministeriö on antanut asetuksen, jolla säädetään energiatehokkuuden vaatimukset rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmille, paikallisille sähköntuotantojärjestelmille sekä itsesäätyville laitteille. Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan vaatimukset tulevat sovellettaviksi 1.1.2021 alkaen uudisrakennuksissa, korjaus- ja muutostöissä sekä rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa.
20225_78175.jpg
Huoneiston viilennys houkuttelee helteillä - mikä avuksi?
Helteinen kesä nostaa kiinnostusta erilaisiin tapoihin viilentää huoneistoa. Helpoin keino kuuman asunnon viilentämiseen on hankkia ilmastointilaite tai ilmanviilennin. Avuksi on tarjolla monenlaisia laitteita ja laitetyypeittäin löytyy eroja.
20213_69558.jpg
Lämmitys­säästöjä asumis­mukavuudesta luopumatta
Moni taloyhtiö miettii lämmityksestä saatavia säästöjä ja sitä, miten säästöjä saataisiin aikaan ilman suurta tuskaa ja vaivaa. Pitkään asiaa mietittiin myös Pirkkalassa As Oy Pirkkalan Kyöstinrinne 2:ssa. Taloyhtiö sijaitsee rauhallisella Pirkkalan Kyöstin asuinalueella ja taloyhtiössä on yhteensä 30 huoneistoa ja asukkaita kaikista ikäryhmistä. Säästötoimien pitäisi siis olla kaikille helppo käyttää ja toteuttaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton