• Etusivu
  • Remontti

Kerrostalon uusi ilmanvaihtojärjestelmä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 11.12.2012
201212_33151.jpg

Suomen vanhempaa asuntokantaa kunnostetaan jatkuvasti nykyajan tarpeita vastaavaksi. Turussa sijaitseva Asunto Oy Turun Rätiälänkatu 15 on rakennettu vuonna 1972. Puolustusvoimien henkilöstön työsuhdeasuntokäyttöön rakennettuun ja Kruunuasunnot Oy:n omistuksessa olevaan kerrostaloon tehtiin laaja perusparannus, jonka yhteydessä uusittiin myös asuntojen ilmanvaihto.
Kerrostalokohteen asuntojen ilmanvaihdosta huolehtii tästä eteenpäin Valloxin LTO-järjestelmä.

Vanha talo pyritään uudistamaan sekä teknisesti että toiminnallisesti

Perusparannuksessa uusimisen kohteena ovat talotekniikan lisäksi useimmiten kalusteet, talon pintamateriaalit, vedeneristykset, salaojat ja sokkelit. Kerrostaloissa talotekniikan, kuten vesi- ja viemärijärjestelmien ja sähköjärjestelmien uusiminen on usein melko laajamittainen prosessi. Tämän yhteydessä on uudenaikaisen ilmanvaihdon rakentaminenkin varsin kannattavaa. Mikäli rakennukseen valmistuu remontin myötä uusia asuntoja, on ilmanvaihtojärjestelmän rakentaminen välttämätöntä.

Perusparannuksen yhteydessä uudistetaan yhä useammin myös asuntojen ilmanvaihto

Terveellinen sisäilma on oleellinen tekijä tämän päivän asumisessa. Kruunuasunnot Oy:n projektipäällikkö Ari Paajanen kertoo yrityksen pyrkivän jokaisessa laajemmin remontoitavassa kohteessaan uudistamaan myös rakennuksen ilmanvaihdon. "Terveellisen sisäilman saavuttamisen myötä se tuo itse rakennuksen tämän päivän vaatimukset vastaavalle tasolle, ja siihenhän me juuri toiminnassamme pyrimme," hän lisää.

Ari Paajanen
Ari Paajanen
Kuvassa Toni Nurminen ja Toni Tahkoniemi katselemassa Valloxin peitelevyään odottelevaa 70 K Compact LTO -konetta.
Kuvassa Toni Nurminen ja Toni Tahkoniemi katselemassa Valloxin peitelevyään odottelevaa 70 K Compact LTO -konetta.

70 K Compact -ilmanvaihtokone on ratkaisu pieniin kerrostaloasuntoihin

Kohteen asuntojen koot vaihtelivat 32 neliöstä 100 neliöön. Vaikka pohjaratkaisuja uudistettiin, oli pienimpien asuntojen ilmanvaihtokoneiden sijoittaminen kuitenkin mietittävä tarkkaan. Vallox on ratkaissut pienten asuntojen ilmanvaihdon suunnittelemalla 70 K Compact –ilmanvaihtokoneen. Vallox Oy:n Länsi-Suomen myynnistä vastaava Toni Nurminen kertoo, että kone sijoitetaan keittiöön lieden yläpuolelle maustekaapin paikalle ja se on peitetty keittiön sisustukseen sopivalla peitelevyllä. Isommissa asunnoissa käytetyt Vallox 95 -ilmanvaihtokoneet on sijoitettu wc- tai kodinhoitotiloihin.

Projekti kesti vajaan vuoden

Hanke aloitettiin lokakuussa 2006 ja kaiken oli suunniteltu olevan valmiina juhannuksena 2007. Pääurakasta vastasi NCC Rakennus Oy. Vastaava työnjohtaja Toni Tahkoniemi kertoo, että ilmanvaihtokanavat kulkevat miltei kaikissa asunnoissa katon ja seinän rajaan sijoitetuissa koteloissa. Ensimmäisen kerroksen asunnoissa uudet vesilinjat kulkevat alakatossa, ja sinne sijoitettiin myös kyseisten asuntojen ilmanvaihtokanavat. Tahkoniemi näyttää ilmanvaihtojärjestelmän ulkoilman läpivientien sijaitsevan kunkin asunnon ikkunan yläpuolella. Jäteilma johdetaan ulos kattoläpivientien kautta.

Kuvassa Toni Tahkoniemi työmaan edustalla. Keskimmäisessä kuvassa on nähtävissä tuloilman läpivientien sijainti.
Kuvassa Toni Tahkoniemi työmaan edustalla. Keskimmäisessä kuvassa on nähtävissä tuloilman läpivientien sijainti.

Vain osa vanhoista asukkaista palaa kohteeseen

Asukkaat suhtautuvat perusparannukseen pääosin myönteisesti. Yleensä asukkaat ymmärtävät perusparannuksen välttämättömyyden ja sen, ettei heikkokuntoisessa ja sisäilmanlaadultaan epäterveellisessä asunnossa ole mahdollistakaan asua. Paajanen kertoo, että osa asukkaista löytää uuden pysyvän asunnon muualta hankkeen aikana eikä takaisinmuuttoon näin ollen ole halua. "Mikäli tiedämme, että vanhoja asukkaita on perusparannuksen jälkeen tulossa takaisin, pyydämme myös asukkaiden edustajan mukaan suunnitteluryhmään," Paajanen kertoo.

Vallox Oy
Remontti
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton