• Etusivu
  • Remontti

Lakiehdotus uudisrakennusten energiatehokkuudesta lausunnoille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.03.2016
13_P_91965.jpg

Ympäristöministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle ehdotuksen maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta siten, että uusien rakennusten rakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiarakennuksiin EU:n yhteisten vaatimusten mukaisesti. Maankäyttö- ja rakennuslain muutoksella säädetään lähes nollaenergiarakennuksiin siirtymisestä uudisrakennuksissa, täsmennetään siirtymisen aikataulu ja annetaan puitteet tarkemmalle asetuksilla tapahtuvalle sääntelylle. Energiatehokkuuden määrittämistä koskevat tekniset säädökset annetaan asetuksina, joista järjestetään oma lausuntokierroksensa tulevana syksynä.

Tavoitteena on, että lainmuutos ja asetukset saataisiin voimaan vuoden 2017 alussa, ja uudisrakennusten energiatehokkuusvaatimukset tulisivat sovellettaviksi vuoden 2018 alusta vireille tuleviin rakennuslupahakemuksiin. Tämä aikataulu toteuttaa EU-direktiivin aikataulun siitä, että uudet rakennukset ovat entistä energiatehokkaampia vuoden 2020 loppuun mennessä.

Uudisrakennusten energiatehokkuuden parantaminen hillitsee ilmastonmuutosta ja parantaa samalla energiaomavaraisuutta. "Pariisin ilmastosopimuksen mukaan maailman tulisi olla päästöneutraali vuosisadan toisella puoliskolla, ja rakentamisessa siihen tähtääviä ratkaisuja tehdään nyt", painottaa lakia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä. "Rakennusten terveellisyys on määräysten lähtökohta, sisäilman laadusta ei tingitä jatkossakaan."

Lakiehdotus on valmisteltu yhdessä alan toimijoiden kanssa. Lausuntoja ehdotuksesta voi antaa 14.3.–13.5.2016.

Maankäyttö- ja rakennuslakiin esitetään myös tehtäväksi Euroopan komission edellyttämät olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta koskevat täsmennykset, jotka eivät liity lähes nollaenergiarakentamiseen siirtymiseen tai vaikuta korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimusten tasoon. Lisätietoja:

rakennusneuvos Teppo Lehtinen, p. 0295 250 157, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
lainsäädäntöneuvos Riitta Kimari, p. 0295 250 127, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
rakennusneuvos Pekka Kalliomäki, p. 0295 250 114, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 14.3.2016

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20205_64953.jpg
Helppoa ripustamista ja kestävää seinäpintaa
Kipsilevyn etuja unohtamattaLapset ottavat sählymatsin eteisessä ja raskas hylly pitäisi kiinnittää seinälle tukevasti. Kukapa ei haluaisi kotiinsa iskunkestäviä seiniä, joihin voi ripustaa vapaasti! Näihin tarpeisiin vastaa uutuuslevy Gyproc Habito®, joka antaa tavallisen kipsilevyn tapaan myös tehokkaan ääneneristyksen ja paloturvallisuuden.Kipsilevyn edut rakentamisessa ovat selvät: muunneltavat tilat sekä erinomainen ääneneristys ja paloturvallisuus. Nyt myös helppoon ripustamiseen ja erityisen kestävään seinäpintaan on uusi ratkaisu, Gyproc Habito®. Levyn voi helposti yhdistää muihin kipsilevyihin, koska niiden paksuus on sama, 12,5 mm.
20234_81521.jpg
Saavatko sijoittajat päättää taloyhtiön asioista?
Taloyhtiö aikoo poistaa osakkaiden 45 prosentin käyttöasteella olevan kylmäkellarin, jota useiden eri sijoittajien vuokralaiset eivät käytä. Yhtiöjärjestyksessä (vuodelta 1982) ei ole lainkaan mainintaa kylmäkellarista eikä häkkikomeroista osakkaan tai yhtiön hallintaan kuuluvina. Sekä kylmäkellari että häkkivarastot ovat olleet rakennuksessa jo alusta alkaen, samalla ovinumerolla kuin asunto. Kylmäkellarin jäähdytyskoneet (2x 1375W) on uusittu 2010 ja ne ovat hyvässä kunnossa.Voivatko muualla asuvat asuntosijoittajat, jotka eivät kylmäkellaria käytä, myös äänestää ja päättää sen poistamisesta? Pystyykö asukaskyselyn jälkeen taloyhtiön hallitus vain tiedottamalla lopettamaan kylmäkellarin käytön korkean sähkönhinnan takia?Voivatko asuntosijoittajat äänestää saunamaksun korotuksesta, vaikka yhtiössä asuvat osakkaat ja käyttäjät maksavat maksun erikseen?
201811_55387.jpg
Viisi vinkkiä kattoremontin kilpailutukseen
Remontin kohteesta riippumatta kattoremontti etenee usein vaiheittain tarvekartoituksesta suunnittelun kautta toteutukseen. Lopuksi tarkastellaan työn jälkeä ja hoidetaan maksupostit. Olkoon kyseessä taloyhtiön, omakotitalon tai hallin kattoremontti tietyt askeleet otetaan aina. Tutki seuraavat viisi kohtaa, jotka tulisi toteutua, jotta kattoremontin tekeminen olisi oikea-aikaista, tarjousten vertailu helpompaa ja syntyisi hyvä käsitys kokonaisuudesta.
20106_22079.jpg
Uusi julkisivu poltetusta tiilestä
Vanha seinärakenne oli energiatehoton ja elinkaarensa päässäHelsingissä sijaitsevan Teuvo Pakkalantien kerrostaloalue on tyypillinen 70-luvun elementtilähiö, joka oli rakennettu ns. sandwich-elementtirakenteisena. Julkisivujen pinta oli toteutettu tuolle ajalle tyypillisestä pesubetonista, jonka ulkokuorirakenne oli tässä tapauksessa tehty ns. "kaksivaihevaluna", eli näkyviin jäävä ulkokuoren pintaosa oli valettu väribetonista ja tausta harmaasta perusmassasta. Eristeenä oli alun perin käytetty pääasiassa pehmeää lasivillaa, jonka suunnittelupaksuus oli 120 mm.Karu totuus paljastui kuitenkin purkutyön yhteydessä eli käytännössä eristeen paksuus oli paikka paikoin vain muutaman senttimetrin paksuinen ja siitä syystä eristyskykykin oli varsin huono. Betonisen sisäkuoren paksuus vaihteli 80-150 mm, riippuen siitä onko kysymyksessä kantava vai ei kantava seinärakenne.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta
20229_79514.jpg
Onko putkiremontilla mahdollista saavuttaa myös energiasäästöä?
Miksi taloyhtiön putkiremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös energiankulutuksen vähentämistä? Ja miten saavuttaa nuo energiansäästötavoitteet? Putkiremontin hankesuunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että huoneistokohtainen vedenmittaus lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan vedenkulutuksen lisäksi energian kulutukseen.
20101_20057.jpg
Keittiön uudistaminen putkiremontin yhteydessä
Taloyhtiön putkiremontti luo hyvät edellytykset asunnon keittiöremontin teettämiseen "yksillä pölyillä". Puustellin suunnittelupalvelulle putkiremontin yhteydessä keittiönsä vaihtavat asukkaat ovatkin merkittävä asiakasryhmä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton