• Etusivu
  • Remontti

Ministeri Mikkonen Montrealin pöytäkirjan osapuolikokoukseen Roomaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.11.2019
201911_61042.jpg

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen edustaa Suomea ja EU:ta Montrealin pöytäkirjan osapuolikokouksessa Roomassa 7.11. Kokouksessa keskustellaan siitä, miten kylmälaitteissa käytettyjen HFC-yhdisteiden rajoittamisella voidaan vaikuttaa ruokahävikin ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

– agendalla kestävien kylmäketjujen osuus ilmastokriisin ja ruokahävikin vastaisessa taistelussa

"Montrealin pöytäkirja on ympäristönsuojelun menestystarina. Se on ainoa kansainvälinen ympäristösopimus, jonka osapuolia ovat kaikki maailman maat. Tulokset puhuvat puolestaan: otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on vähentynyt yli 98 prosenttia ja otsonikerros toipuu. Päätös fluorihiilivetyjen käytön vähentämisestä on tärkeä seuraava askel. Se on merkittävimpiä yksittäisiä tekoja maailman keskilämpötilan nousun pysäyttämiseksi," ministeri Mikkonen sanoo.

1.1.2019 tuli voimaan Montrealin pöytäkirjaan tehty lisäys, ns. Kigalin muutos, jolla rajoitetaan voimakkaina kasvihuonekaasuina tunnettujen fluorihiilivetyjen (HFC-yhdisteet) tuotantoa ja käyttöä. Montrealin pöytäkirjan linjaamilla uusilla toimilla arvioidaan estettävän yli 70 gigatonnia vastaavat hiilidioksidipäästöt vuoteen 2050 mennessä. Fluorihiilivetyjä käytetään erityisesti kylmä- ja ilmastointilaitteissa.

Roomassa keskustellaan siitä, miten fluorihiilivetyjen käytön vähentäminen edistää kestäviä kylmäketjuja ja siten ruokahävikin vähentämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Montrealin pöytäkirjalla on merkittävä rooli kestävien kylmäketjujen kehittämisessä. Kun HFC-yhdisteiden käyttöä rajoitetaan, vähenevät suorat kasvihuonekaasupäästöt. Samalla edistetään alhaisen ilmaston lämmityspotentiaalin teknologioita ja lisätään kylmälaitteiden energiatehokkuutta.

"Jopa kolmannes ihmisille tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Meillä Suomessa hävikki syntyy useimmiten kotitalouksissa, mutta kehittyvissä maissa paljon aiemmin, jo alkutuotannossa tai puutteellisessa kylmäkuljetuksessa. Kun kehitämme kestäviä ja luotettavia kylmäketjuja vastaamme siten kahteen merkittävään haasteeseen: nälänhätään ja ilmastokriisiin. Peräänkuulutankin kiertotalousajattelua myös ruoan suhteen. Etsitään yhdessä keinoja, joilla materiaalit voidaan hyödyntää tehokkaasti ja kestävästi," summaa ministeri Mikkonen.
20199_59990.jpg

Montrealin pöytäkirja

1980-luvulla havaittu otsoniaukko herätti huolen otsonikerroksen ohenemisesta ja sen aiheuttamasta uhasta maapallolle. Otsoniaukon aiheuttajaksi paljastuivat yleisesti käytössä olleet CFC-kaasut, eli pääasiassa jäähdytyslaitteiden freonit, sekä sammutuslaitteistoissa käytetyt halonit. Vuonna 1987 maailman maat sopivat näiden kaasujen tuotannon ja käytön lopettamisesta Montrealin pöytäkirjassa. Otsonikerrosta heikentävien aineiden käyttö on sittemmin vähentynyt yli 98 %. Otsonikerrosta tuhoavien aineiden korvaajiksi tulleet HFC-aineet sovittiin otettavaksi mukaan Montrealin pöytäkirjaan ns. Kigalin muutoksella vuonna 2016. HFC-yhdisteet ovat voimakkaita kasvihuonekaasuja, joiden käyttö erityisesti kehittyvässä maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti kylmä- ja ilmastointilaitteiden yleistymisen myötä.

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, +358 50 348 1406, antti.heikkinen@ym.fi

Neuvotteleva virkamies Eeva Nurmi, puh. +358 295 250 209, eeva.nurmi@ym.fi

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 06.11.2019

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20163_45887.jpg
Mitä pitää huomioida taloyhtiön säilytystiloja suunniteltaessa?
Asunto pursuaa harrastusvälineitä luistimia, mailoja, suksia jne. Myös lastenvaunut pitää sijoittaa johonkin autonrenkaista puhumattakaan. Välttämättä kaikkia tavaroita ei pystytä säilyttämään omassa asunnossa. Ei ole joko tilaa tai haluja. Monikaan ei halua kuraista polkupyörää sisälle. Silloin katse siirtyy taloyhtiön säilytystiloihin. Vaihtoehtoina ovat joko irtainvarastot tai taloyhtiön yhteiset tilat. Taloyhtiön säilytystilojen suunnittelu kannattaa aloittaa muutamalla kysymyksellä. Ne helpottavat ja selkeyttävät suunnitelmia ja ratkaisevat tilojen käyttötarkoituksiin liittyviä pulmia.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Tarvitaanko pienessä taloyhtiössä isännöitsijää?
Minut valittiin isännöitsijäksi vuosi sitten vuosikokouksessa. Yhtiössämme on 3 paritaloa, siis 6 asuntoa yhteensä. Yhtiökokouksessa valittu isännöitsijä on perinne 70-luvulta, jolloin rakennukset valmistuivat. Asukkaat ovat lähes kaikki alkuperäisiä, keski-ikä on korkea ja kukin vuorollaan on nimetty isännöitsijäksi. Kun luin Kiinteistöliiton sivuilta isännöitsijän vastuista, totesin, että yhtiön ajatus isännöitsijästä on vanhanaikainen: isännöitsijä on henkilö, joka pitää yhteyttä huoltoyhtiöön ja parhaan kykynsä mukaan hoitelee yhtiön asioita. Kellään yhtiössämme ei kuitenkaan ole sellaista osaamista, että voisi ottaa vastuuta pihan liukkaudesta aiheutuvista onnettomuuksista, valvoa remontteja, vastata vaikkapa väärin remontoitujen kohteiden vesivahingoista jne.Onko isännöitsijän vastuu pienessäkin yhtiössä samanlainen kuin isossa kerrostalossa? Onko isännöitsijä ylipäänsä valittava näin pienessä yhtiössä? Voiko isännöitsijän korvata jollakin muulla nimikkeellä, jossa ei ole vastaavia virallisia vastuita, mutta johon kuuluisi yhteydenpito huoltoyhtiöön? Ja isot päätökset tehtäisiin asukkaiden kokouksessa, jolloin toivottavasti ketään ei voitaisi haastaa oikeuteen tehdyistä virheistä. Tarvitaanko isännöitsijää pienessä paritaloyhtiössä? Ulkopuolisen isännöitsijän käyttö tuntuisi näin pienessä yhtiössä liioittelulta.
20188_54278.jpg
Kodikas ja viihtyisä korttelipiha
Viidestä kerrostalosta koostuvan asuinkorttelin sydämeen valmistui asukkaiden tarpeet huomioiva viihtyisä korttelipiha. Kodikas lopputulos luotiin tarkkaan harkitulla, mutta runsaalla kasvillisuudella, sekä vaaleankeltaisella patinoituneella pihatiilellä.
20233_81215.jpg
Sähkösaneeraus maksaa itsensä takaisin
Taloyhtiöissä sähköjärjestelmän kokonaisremontti tai tarpeiden mukainen laajennus on aina ison pohdinnan paikka. Sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 20–40 vuotta. Huolellinen suunnittelu ja ammattiapu ovat keskeisessä asemassa.Poimi artikkelista 3 säästövinkkiä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton