• Etusivu
  • LVI

Miten paljon taloyhtiön ilmanvaihto kuluttaa energiaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 01.11.2022Päivitetty 31.10.2023
202211_79917.jpg

Energian kallistuessa taloyhtiöissä tehdään erilaisia säästötoimenpiteitä. Myös koneellisen ilmanvaihdon energiankulutus on kirvoittanut valtavan määrän pohdintoja. Kuinka paljon energiaa ilmanvaihto kuluttaa? Ja voidaanko taloyhtiöissä säästää esim. pienentämällä ilmanvaihtoa? Voiko joillain toimenpiteillä olla haittaa koneen toiminnalle tai asukkaille?

Ilmanvaihdon energiankulutus muodostuu kahdesta asiasta

  1. poistettavan ilman tilalle tuotavan korvausilman lämmittämisestä (lämmöntalteenotto, jälkilämmitysvastus ja asunnon lämmitysjärjestelmä)
  2. ja puhaltimien sähkönkulutuksesta.

Mikäli rakennuksessa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto, korvausilma lämmitetään kokonaisuudessaan talon lämmitysjärjestelmällä. Sen sijaan koneellinen tulo-poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla (eli kun talviaikaan tuloilma lämmitetään poistoilmasta saadulla lämmöllä) ei kuluta lainkaan energiaa. Toisin sanoen lämmöntalteenottokennon talteen ottama lämpö on ns. ilmaisenergiaa.

Tuloilman (eli se mikä tulee koneelta asuntoihin) lämpötila on säädettävissä ja se kannattaakin pitää kohtuullisena. Jos tuloilman lämpötilasäätö talviaikaan on kovin korkealla, kone käyttää jälkilämmitysvastusta sen jälkeen, kun poistoilmasta saatava lämpö ei riitä – ja tämä luonnollisesti kuluttaa energiaa. Tähän kulutukseen voi vaikuttaa pitämällä tuloilman lämpötilapyynnin kohtuullisena.

Säästösyistä ilmanvaihtokoneen lämmitysvastuksia ei kuitenkaan saa ottaa kokonaan pois päältä, sillä kone tarvitsee niitä sulatusjaksojen aikana kovilla pakkasilla. Jos vastukset ottaa kokonaan pois päältä, voi kone sen seurauksena jäätyä. Yleensäkin puhallinmoottoreiden ja varsinkin nykyaikaisten EC-puhaltimien sähkönkulutus on varsin pientä verrattuna korvausilman lämmittämiseen. Niidenkään vuoksi ilmanvaihtoa ei pidä koskaan sammuttaa kokonaan.

Sammutettuna ilmanvaihto ei myöskään poista sisäilmaan kertynyttä kosteutta, vaan kosteus jää rakennuksen rakenteisiin. Ilmanvaihtoa ei siis koskaan saa sammuttaa kokonaan energiansäästösyistä, sillä se on haitallista sekä koneelle että rakennukselle!

Paljonko energiaa nykyaikainen Vallox-ilmanvaihto kuluttaa?

Nykyaikaisissa Vallox-ilmanvaihtokoneissa lämmön talteenoton vuosihyötysuhde on korkea, jonka vuoksi sillä säästetään energiaa. Muutoin energiaa kuluisi tuloilman lämmittämiseen.

202211_79911.jpg

Kuvan laskelmassa on käytetty Vallox 096 MV -ilmanvaihtokonetta, joka on suosittu tuote kerrostalo- ja rivitalokohteissa. Sen lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on 77%.

Valloxin verkkosivuilta ladattavan laskurin avulla voi laskea arvion nykyisen ilmanvaihtokoneen energiankulutuksesta Suomen ilmastossa sekä kuinka paljon säästöä syntyy, kun vanha ilmanvaihtokone vaihdetaan uuteen energiatehokkaaseen Vallox-ilmanvaihtokoneeseen.

Miten taloyhtiössä voidaan säästää ilmanvaihdon kuluttamaa energiaa?

Energiatehokkainta on käyttää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Silloin energiankulutus on ilmanvaihdon osalta optimaalisinta. Kun asunto on tyhjänä, ilmanvaihto voi olla hyvinkin pienellä teholla.

Nyrkkisääntö on: kun ilmanvaihto pienennetään puoleen, sen kuluttama energia pienenee alle puoleen. Kun asunnossa ollaan kotona, ilmanvaihtoa tarvitaan, jotta esim. hiilidioksidi ja kosteus poistuvat. Silloin ilmanvaihtoa tarvitaan enemmän. Tärkeintä on tehostaa ilmanvaihtoa esim. peseytymisen jälkeen, jotta ylimääräinen kosteus poistuu hallitusti. Uusissa rakennuksissa ilmanvaihtoa ei pidä pitää kovin pitkään pienellä teholla (vaikka asunto olisi tyhjillään), jotta mahdolliset uusista huonekaluista tai rakennusmateriaaleista huoneilmaan haihtuvat aineyhdisteet tuulettuvat ulos.

Mikäli rakennuksessa on keskitetty ilmanvaihtojärjestelmä, ns. tehostusaikoja (eli kun ilmanvaihto on suuremmalla nopeudella) ei pidä lyhentää kohtuuttomasti, koska kerrostaloasukkaiden elämänrytmit ovat erilaisia.

Taloyhtiön asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mukautuva ilmanvaihto saadaan parhaiten aikaiseksi huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla. Nykyaikaisissa MyVallox-ilmanvaihtokoneissa onkin tähän tarkoitukseen sopivat kosteus- ja/tai hiilidioksidianturit, jotka säätävät ilmanvaihdon tehoa automaattisesti asuntokohtaisten tarpeiden mukaan. Näin tehostus ei jää asunnon asukkaan muistin varaan, eikä ilmaa vaihdeta turhaan. Tällainen tarpeenmukainen huoneistokohtainen ilmanvaihto on energiatehokkainta.

Huomio

Huomio

Mitä voit tehdä ilmanvaihdolle energiaa säästääksesi?

Energiansäästön kannalta järkevintä on, että

  • ilmanvaihdon teho säätyy tarpeen mukaan huoneistokohtaisesti. Pienempi ilmanvaihto riittää, kun tila tai asunto on tyhjillään.
  • jos ilmanvaihtokone sisältää sisäilman laatua mittaavia antureita, kuten MyVallox-ilmanvaihtokoneiden kosteus- ja hiilidioksidiantureita, niitä myös käytetään.
  • Ilmanvaihto on päällä aina ja jälkilämmitysvastukset pidetään päällä, jotta talviaikaiset sulatusjaksot toimivat.
  • tuloilman lämpötilaa lasketaan järkeväksi, jotta koneen ei tarvitse käyttää jälkilämmitysvastuksia tuloilman lämmittämiseen.
Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton