• Etusivu
  • Osakas

Miten sinä johdat taloyhtiötäsi kohti korjaushanketta?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.07.2012
20127_31723.jpg

Korjaushankeet ottavat mittaa niin hallituksesta kuin asukkaistakin - panosta etukäteen!

Taloyhtiöiden korjaushankkeista ja niiden osakas-/asukasvaikutuksista puhuttaessa keskitytään pitkälti investoinnista aiheutuviin kustannuksiin. Mitä hanke maksaa? Miten se vaikuttaa vastikkeeseen? Realisoituuko investointi arvon nousuna? Nämä taitavat olla tyypillisimpiä päätöksentekoon vaikuttavia asioita, mutta hommahan ei jää tähän. Vaikutus on todellisuudessa laajempi ja monet tarjolla olevista mahdollisuuksista jäävät täysin huomioimatta.

Asenne on kaiken A ja O

Negatiivisista vaikutuksista esille tulevat ennen pitkää myös korjaushankkeen vaikutukset asumiseen. Putkiremontti kai on se klassisin esimerkki siitä, kuinka korjaushankkeen tieltä pitää muuttaa pois. Osaltaanhan myös muilla remonteilla on vaikutuksensa. Edelleen nämä vaikutukset voivat tuntua paitsi harmillisena häiriönä myös kustannuksina, vaikkapa tilapäisasunnon vuokrana. Esimerkiksi vuokra-asunnon etsiminen lyhyellä aikajänteellä, pariksi kuukaudeksi, ei ole läpihuutojuttu eikä asuminen työmaalla kuulosta yhtään sen houkuttelevammalta. Olipa kyseessä sitten putki-, julkisivu- tai piharemontti, häiriö on aina häiriötä. Korjaushankkeiden osalta on aina syytä muistaa, että työmaa todella on työmaa ja hankkeita suoritetaan harvoin syyttä suotta. Asennoituminen on kaiken A ja O.

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijät

Miten nämä korjaushankkeet sitten tulisi hoitaa niin, että nämä edellä mainitut sekä muut haittavaikutukset minimoituvat ja tarjolla olevat mahdollisuudet korostuvat?

Ensinnäkin tekemättä jäänyt putkiremontti varmasti laskee taloyhtiön ja sen huoneistojen arvoa. Jos taloyhtiön kiinteistöhallinnan osaaminen kulminoituu sataan eriävään mielipiteeseen, on hankkeella huonot lähtökohdat onnistumiseen. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijät ovat avainasemassa ja se on syytä muistaa. Onnistuneen hankkeen valmistelu aloitetaan niin varhaisessa vaiheessa, että osakkailla on mahdollisuus varautua hankkeen mukanaan tuomaan muutokseen henkisesti ja taloudellisesti. Päättäjien on hyödynnettävä ammattiosaamista, mutta samalla huomioida mahdollisuuksien kirjo etsien myös vaihtoehtoja. Hyvästä valmistautumisesta kertoo osakkaiden tarpeiden huomiointi ratkaisua etsiessä. Jos korjaushanketta viedään eteenpäin ilman osakkaille kerrottuja mahdollisuuksia, jää hankkeen myötä tullut tilaisuus erityyppisiin parannuksiin suurella todennäköisyydellä käyttämättä. Oletko sinä taloyhtiösi osakkaiden asialla, kerrotko mahdollisuuksista?

Info

Info

Ovatko korjaushankeet ajankohtaisia taloyhtiöllesi - kerro kokemuksistasi!

Omataloyhtiö.fi on ennenkaikkea vertaispalvelu. Kommentoimalla alla olevaan kentään mietteitäsi taloyhtiön hallinoimisesta tai korjausrakentamisesta voit saada aikaan mielenkiintoisen keskustelun muiden, saman tilanteen kanssa pähkäilevien käyttäjiemme kanssa.

Jaa mielipiteesi ja osallistu keskusteluun!

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Haisee homeelta - kenen on vastuu?
Kyseessä on 1974 rakennettu taloyhtiö jossa taloja on kaksi. Ikkunaremontti on tehty vuonna 2009. Seinissä olevista sähköpistokeaukoista tulee selvä homeenhaju. Näytteet on otettu ja vastaukset saatu: materiaalinäytteet osoittavat rakenteiden vaurioituneen. Avauksessa kerätyssä näytteessä viite vaurioon ja näytteessä esiintyi toksiinin tuottaja.Mitä voin edellyttää taloyhtiöltä ja onkohan ikkunaremontin tekijällä mitään vastuuta, jos vika siinä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton