• Etusivu
  • Isännöitsijä

Miten varainsiirtoveron korotushanke vaikuttaa asunnon ostajaan?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.09.2012Päivitetty 03.09.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Valtiovarainministeriössä valmistellaan varainsiirtoverolain muutosta, joka nostaisi kiinteistöalan yhtiöiden varainsiirtoveroprosentin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Lisäksi vero laskettaisiin osakkeiden velattomasta kauppahinnasta, kun se tähän asti on laskettu kauppahinnasta.

Miten tämä näkyisi asunnon ostajalle? Yhtiölainaosuuden laskeminen mukaan veropohjaan toisi luonnollisesti huomattavia lisäkustannuksia sekä uuden että käytetyn asunnon ostajille. Yhtiölainan osuus voi olla merkittävä erityisesti uuden asunnon kaupassa. Jääkin nähtäväksi, miten mahdollinen muutos vaikuttaa uudistuotannon kauppaan. Kymmenen vuoden takainen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuhan rajasi uuden asunnon (tai voidaan sanoa yleisestikin) yhtiölainaosuuden verotuksen ulkopuolelle.

Veronkorotus sisältyy valtion talousarvioehdotukseen vuodelle 2013 ja esitys varainsiirtolain muuttamiseksi annettaneen lähitulevaisuudessa. Tavoitteena on saada muutokset voimaan ensi vuoden alussa. Lain voimaantulosäännöksistä ei vielä ole tietoa, mutta ainakin tänä vuonna tehtävissä kaupoissa varainsiirtovero menee nykyisten säännösten mukaan.

Kuluttajavirasto hyväksyi tarjouskauppamallin

Kuluttajavirasto on nyt viiden vuoden pitkän ja vakaan harkinnan jälkeen päätynyt hyväksymään ns. tarjouskauppamallin. Kannanoton jälkeen ns. tarjouskauppa varmaankin yleistyy. Yhtenä tavoitteena tarjouskauppamallissa on ollut lisätä läpinäkyvyyttä myytävän asunnon lopullisen kauppahinnan muodostumisessa. Tehdyt hintatarjoukset ovat internetissä kaikkien nähtävillä ja niihin voi reagoida uudella tarjouksella ennalta sovittujen pelisääntöjen mukaan. Tässäkin mallissa myyjä viime kädessä päättää kenelle ja millä ehdoilla hän asuntonsa myy.

Virasto myös esittää asuntomarkkinointiasetuksen uudistamista vastaamaan mm. niitä tarpeita, joita mainitun mallin käyttö edellyttää. Nykyisin asuntomarkkinointiasetuksen mukaan asuntoa markkinoitaessa on ilmoitettava myyntihinta, jota voidaan kutsua myös hintapyynnöksi. Nykyisessä lainsäädännössä ei ole varauduttu tarjouskaupan tyyppiseen toimintatapaan, jossa ostajien tarjousten tulee olla korkeampia kuin myyjän ilmoittama lähtöhinta.

Asuntomarkkinointiasetuksessa on muitakin käytännön mukanaan tuomia muutostarpeita, joita lainsäätäjä joutuu pohtimaan. Aikataulua on vielä liian aikaista arvioida, mutta kovin kiireelliseltä uudistus ei vaikuta.

LKV-pätevyysvaatimuksen laajentaminen

Todennäköisesti ensi vuoden alussa tulee voimaan välitysliikelain muutos. Uudistettu laki edellyttää, että jokaisessa välitysliikkeen toimipaikassa vähintään puolella välittäjistä tulee olla LKV-pätevyys. Siirtymäajaksi on kaavailtu kolme vuotta, joten vaade tulee täysimääräisesti voimaan vuoden 2016 alussa. Muutos on suuri verrattuna nykyiseen järjestelmään, jossa edellytetään LKV-pätevyyttä vain yhdeltä yrityksen työntekijältä.

Uudistus on sekä asuntokaupan asiakkaiden että kiinteistönvälitysalan ammattilaisten edun mukainen. Kun välitystehtävän hoitaa koulutettu, ammattinsa osaava kiinteistönvälittäjä, asuntokauppa on entistä turvallisempaa.

Lisätietoja:
Marina Wollstén,
toimitusjohtaja
040 777 0591
Sp-Koti Klaukkala, Nurmijärvi

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20107_22539.jpg
Vesivahinko kylpyhuoneessa
Muutostyön yhteydessä tehdystä virheestä alkoi vuosia muhinut ongelma. Vuonna 1997 tehdyn kylpyhuoneen laatoitustyön yhteydessä tehty virhe paljastui 13 vuotta myöhemmin asunnon vaihtaessa omistajaa. Vahinko tuli ilmi kun irralliset lattialaatat huomattiin suihkukaapin poistamisen yhteydessä. Virheestä aiheutuneen vahingon korjausvastuu jäi tässä tapauksessa edelliselle omistajalle. Samassa yhteydessä taloyhtiön puolesta tarkistetut seinärakenteet uusittiin taloyhtiön kustantamana.
20213_69604.jpg
Uusi asetus veden ja lämpöenergian kulutuksen laskuttamisesta
Valtioneuvoston 25.3.2021 antaman asetuksen mukaan parannetaan veden ja lämpöenergian käyttäjän omaa kulutustaan koskevan tiedon saantia. Asetuksella tavoitellaan kasvihuonepäästöjen ja ympäristökuormituksen vähentämistä, samalla kun energian- ja vedenkulutus pienenee.
202210_79716.jpg
Maksanko sähköautonlatauksesta ja lämmitystolpasta erikseen?
Minulla on lämmitystolppaan asennettu sähköauton latausyksikkö, jonka maksoin itse. Siinä on sähkömittari, jonka mukaan maksan taloyhtiölle käyttämäni sähkön. Silti joudun maksamaan vielä saman maksun kuin naapuritkin, joille tulee siihen hintaan sähkö moottori- ja sisätilalämmittimelle.Onko tämä tasapuolista?
20175_49226.jpg
ReHeat = lto + maalämpöpumppu
Kerrostaloissa poistoilman mukana häviää 30–40 % lämmitysenergiasta – turhaan. Kustannustehokkain energiansäästö saadaan keräämällä lämpö poistopuhaltimen yhteyteen liitetyllä lämmönkeruupatterilla. Tällaista remonttia tehtäessä ilmanvaihtoa ei vähennetä eikä mukavuutta heikennetä.Tilaa maksuton esite NIBE reHeat
20213_69235.jpg
Keneen olla yhteydessä kun huoli naapurista kasvaa?
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
20155_43354.jpg
Markkinatien tiilijulkisivukorjaus etenee
Helsingin Malmilla peruskorjattavan HEKA-Malmi Oy:n kahdeksan kerrostalon aluekokonaisuuden ensimmäisen talon julkisivu- ja energiakorjaus alkaa olla paremmalla puolella. Uraa uurtavaa hankkeessa on se, että ilmanvaihdon tuloilmakanavat on sijoitettu uuden julkisivumuurauksen takana olevaan eristekerrokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton