• Etusivu
  • Isännöitsijä

Näin pidät lemmikkejä taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2015Päivitetty 24.03.2021
20154_42899.jpg

Vakuutukset on pidettävä kunnossa, mikäli asunnossa on useita satoja tai tuhansia litroja vettä sisältävä akvaario.

Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.

Parhaiten rinnakkaiselo luonnistuu, jos lemmikinomistaja huomioi omalta puoleltaan naapurit siten, että eläimen aiheuttamat äänet yms. häiritsevät mahdollisimman vähän talon lemmikittömiä asukkaita. Naapureiden huomioiminen ei silti voi tarkoittaa jatkuvaa varpaillaan oloa. Asunnon omistajalta ei, toisin kuin vuokralaiselta, voi kuitenkaan kieltää lemmikinpitoa asunnossa tai rajoittaa lemmikkieläinten määrää. Vuokra-asunnossa lemmikkien pitoa saatetaan rajoittaa vuokrasopimukseen kirjatulla lausekkeella.

Huomaamattomat pikkulemmikit

Pieni jyrsijä, kuten hamsteri tai gerbiili, hädin tuskin ilmoittaa olemassaolostaan siinä määrin, että naapuri edes tietäisi naapurinsa lemmikistä. Korkeintaan taloyhtiön roskiksesta voi löytyä eläimen häkin kuivikkeita. Roskien lajittelemisessa kannattaakin muistaa, että lemmikkieläinten roskat, esim. hamsterin kuivike, kissanhiekka, koiran karvat, puruluut, akvaarion suodatinvanu tai lemmikin kynnet lajitellaan taloyhtiön biojäteastiaan.

Siinä missä pikkulemmikki pysyy naapurilta parhaassa tapauksessa kokonaan tietymättömissä, aivan toinen tilanne on edessä, kun naapuriin muuttaa koiranpentu. Tällöin molemminpuolinen häiritseminen ja häiriintyminen on ikävä kyllä mahdollista. Yhtä mahdollista on, että kaikki sujuu hienosti, kun kumpikin osapuoli ottaa toisen huomioon.

Koiran jatkuvasta haukkumisesta kerrotaan ensin omistajalle

Laumaeläimenä koira saattaa ahdistua yksinolosta ja purkaa ahdistusta haukkumalla. Ennen hermostumista asiasta, kannattaa muistaa, että koiran omistaja ei välttämättä tiedä koiran haukkumisesta poissaolonsa aikana. Asiasta kannattaakin kertoa ystävällisesti ja suoraan koiran omistajalle, jotta tämä voi ryhtyä kouluttamaan koiraa pois ei-toivotusta käyttäytymismallista. Vaikka asia ei korjaannu sormia napsauttamalla, koira on onneksi erittäin joustava ja oppivainen eläin, ja täyttää koulutettuna myös kerrostaloelämän vaatimukset.

Kerrostaloelämänkään vaatimuksiin ei kuulu rikkumaton hiljaisuus. Koiran satunnainen ääntely kuuluu taloon samalla tavoin kuin naapurien lasten aiheuttamat äänet. Pitkäaikaisesta yhtäjaksoisesta haukkumisesta on kuitenkin hyvä ilmoittaa – ja aina suoraan ja asiallisesti juuri koiran omistajalle. Seiniin tai oveen koputtelu saati postilaatikon räpsyttely ei takuuvarmasti auta asiaa – päinvastoin. Kiusaamalla ja häiritsemällä koiraa naapuri hankkii vain itselleen ja siinä samalla kaikille muille naapureilleen lisää häiriötä, sillä toki kiusattu koira haukkuu… yhä enemmän… kun taas asiallisella yhteistyöllä omistajan kanssa häiritsevä haukkuminen voidaan saada kokonaan loppumaan. Ulkopuolisille tahoille asiasta kannattaa valittaa vasta sitten, jos koiran omistaja suhtautuu selkeän piittaamattomasti lemmikkinsä aiheuttamaan häiriöön.

Kissat ovat naapurien näkökulmasta melko huomaamattomia eläimiä, ellei niiden anneta kulkea vapaana pihoissa ja porraskäytävissä. Kissan päästäminen omille retkilleen vapaana ulos ei ole edes eläinten kannalta millään lailla perusteltua: auton alle jääminen käy äkkiä, ja toisaalta pikkulinnut joutuvat pian kissan saaliiksi. Ellei kissaa ehdi ulkoiluttaa valjaissa, se voi elää aivan tyytyväisenä sisäkissana. Jos taas on sitä mieltä, että kissan kuuluu saada kulkea vapaana ulkona, on parasta olla ottamatta kissaa lainkaan kerrostaloon tai kaupunkiin.

Vesielämän riskit

Akvaariosta ei koidu ääni- eikä hajuhaittoja, mutta kovin suuren altaan ollessa kyseessä, asukkaan on joissain tapauksissa neuvoteltava isännöitsijän kanssa siitä, riittääkö rakenteiden kantavuus suuren akvaarion pitämiseen. Usein kerrostaloissa kantavuus on kuitenkin parempi kuin pientaloissa. Vakuutukset on tästä huolimatta pidettävä kunnossa, mikäli asunnossa on useita satoja tai tuhansia litroja vettä sisältävä akvaario.

Tavallinen kotivakuutus ei tunnu korvaavan juuri mitään akvaariosta aiheutuneita vahinkoja. Akvaarioharrastajan on siksi hyvä hankkia ns. laajennettu kotivakuutus, joka korvaa äkilliset vahingot, kuten esimerkiksi akvaarion äkillisen rikkoutumisen.

Hiljaa hivuttaen tulevaa vahinkoa laajennettukaan vakuutus ei välttämättä korvaa. Korvauksia rajoittava tekijä saattaa olla esimerkiksi akvaarion ikä. Jos silikonit pettävät vanhasta altaasta, ei vakuutus välttämättä tule vastaan. Akvaarion kanssa kannattaa siksi olla tarkkana, ja jo ostotilanteessa varmistaa asiantuntevalta taholta mm. se, että lasin paksuus on riittävä suhteessa altaan tilavuuteen. Toinen seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on altaan jalusta ja sen asentaminen tasaisesti alustalle. Iso akvaario on aina asennettava vatupassin kanssa.

Oikein asennettu, riittävän tukeva ja hyvin huollettu akvaario on taloyhtiönkin kannalta turvallinen. Runsaslitraisen "kalasopan" omistajan on kuitenkin hyvä muistaa kantavansa laajaa vastuuta, joka koskee pahimmassa tapauksessa laajan vesivahingon mahdollisuutta kiinteistössä.

Naapurin lemmikistä voi olla myös paljon iloa

Siinä missä lemmikeistä voi olla naapureille joissain tapauksissa häiriötä, niistä voi olla yhtä hyvin runsaasti iloa. Naapurin hyvin kasvatetun koiran iloinen tervehdys pihalla tai ovella ilahduttaa aina etenkin vanhuksia ja lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta pitää omaa lemmikkiä. Eläimet tuovat taloon elämää ja lämpöä siinä missä lapsetkin. Lisäksi suvaitsevaisessa talossa, jossa asukkaat ottavat huomioon toisensa ja antavat niin toisilleen kuin toistensa lemmikeillekin tilaa elää, on kaikkien hyvä asua.

Kuvat: Johanna Pohjavirta, Virve Rintasalo ja Marita Wallin

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20187_53725.jpg
Voiko äänieristystä parantaa vanhoissa kerros- ja rivitaloissa?
Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalossa? Kuinka voidaan hiljentää viereisistä huoneista, huoneistoista tai yläkerrasta tulevia ääniä? Entä kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen? Voiko kattoon lisätä jonkin eristeen? Entä miten ontot lastulevyseinät kannattaa äänieristää?Tässä monia kysymyksiä, joita nousee mieleen, kun ahdistus omassa asunnossa nousee naapurista kuuluvien äänien vuoksi. Lue ISOVERin asiantuntijan vastaukset kysymyksiin
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Tarvitaanko pienessä taloyhtiössä isännöitsijää?
Minut valittiin isännöitsijäksi vuosi sitten vuosikokouksessa. Yhtiössämme on 3 paritaloa, siis 6 asuntoa yhteensä. Yhtiökokouksessa valittu isännöitsijä on perinne 70-luvulta, jolloin rakennukset valmistuivat. Asukkaat ovat lähes kaikki alkuperäisiä, keski-ikä on korkea ja kukin vuorollaan on nimetty isännöitsijäksi. Kun luin Kiinteistöliiton sivuilta isännöitsijän vastuista, totesin, että yhtiön ajatus isännöitsijästä on vanhanaikainen: isännöitsijä on henkilö, joka pitää yhteyttä huoltoyhtiöön ja parhaan kykynsä mukaan hoitelee yhtiön asioita. Kellään yhtiössämme ei kuitenkaan ole sellaista osaamista, että voisi ottaa vastuuta pihan liukkaudesta aiheutuvista onnettomuuksista, valvoa remontteja, vastata vaikkapa väärin remontoitujen kohteiden vesivahingoista jne.Onko isännöitsijän vastuu pienessäkin yhtiössä samanlainen kuin isossa kerrostalossa? Onko isännöitsijä ylipäänsä valittava näin pienessä yhtiössä? Voiko isännöitsijän korvata jollakin muulla nimikkeellä, jossa ei ole vastaavia virallisia vastuita, mutta johon kuuluisi yhteydenpito huoltoyhtiöön? Ja isot päätökset tehtäisiin asukkaiden kokouksessa, jolloin toivottavasti ketään ei voitaisi haastaa oikeuteen tehdyistä virheistä. Tarvitaanko isännöitsijää pienessä paritaloyhtiössä? Ulkopuolisen isännöitsijän käyttö tuntuisi näin pienessä yhtiössä liioittelulta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Hallituksen ja isännöitsijän vastuuvapaus?
Oli puhuttu lähitulevaisuuden ikkunaremontista, mutta 2019 yhtiökokouksessa olikin jo ikkunafirman edustaja kertomassa ikkunoista. Kaikkien mielestä se tuli yllättäen, mutta silti ikkunaremontti syksylle 2019 hyväksyttiin. Yhtiökokous luotti, että hankkeessa käytettäisiin asiantuntijaa, mutta ainoa asiantuntija oli ikkunafirman mittaaja. Hanke osoittautui huonosti valmistelluksi, mittaukset heittivät ja jouduttiin uusimaan 90 ikkunaa ja nekin olivat 1 cm:n heitoilla.Talomme on ns. arvotalo ja hallitus/isännöitsijä ovat huolimattomuudellaan alentaneet talon arvoa. Tiedotusta tapahtuneesta ei ole juuri annettu. Ei tietoa edes hinnanalennuksesta. Urakka viivästynyt ja asukkaat uupuneita. Mitä sopimuksia voimme vaatia selvitettäväksi, jos emme myönnä vastuuvapautta heille?
20173_48483.jpg
Kellari kuivaksi oikein tehdyllä salaojaremontilla
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.
20226_78839.jpg
Näin onnistutte taloyhtiön lämmitysremontissa
Lämmitys on taloyhtiön suurin kulu, joten energiansäästöön ja uusiutuvaan lämmitysmuotoon panostaminen kannattaa. Lämmitysremonttiin lähdettäessä taloyhtiön on hyvä paneutua projektiin ja käyttää asiantuntijoita apuna. Näin lämmitysjärjestelmän vaihto onnistuu ja saadaan juuri oikea pitkäikäinen lämmitysjärjestelmä taloyhtiölle. Olemme keränneet yhdessä Boschin kanssa muutaman vinkin, miten taloyhtiön kannattaa lähteä miettimään lämmitysremonttia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton