• Etusivu
  • Remontti

Näin sujuu ikkunoiden ja parvekkeenovien vaihto!

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.10.2012Päivitetty 22.06.2023
201210_32685.jpg

Uudet ikkunakarmit kiinnitetään säädettävillä karmiruuveilla. Puukiila pitää karmia oikeassa linjassa kiinnityksen ajan.

Kun rakennukseen tehdään julkisivuremontti, ikkunat ja parvekeovet kannattaa saneerata samalla jo yhtenäisen ilmeen ja energiataloudellisuuden vuoksi. Porilaisessa As. Oy Akselintornissa julkisivuremontti aloitettiin ikkunoista.

Porilaisen vuonna 1979 rakennetun Akselintornin julkisivu oli päässyt kaikin puolin ränsistymään. Myös ikkunoista ja parvekeovista veti, mikä vaikutti paitsi energiataloudellisuuden lisäksi myös asumisviihtyvyyteen. Taloyhtiö päätti kuntokartoituksen tulosten perusteella teettää julkisivuremontin, joka aloitettiin ikkunoiden ja parvekeovien saneerauksella.

Tarjouskilpailun perusteella taloyhtiö päätti valita Fenestran parvekeovet ja Fenair-tuloilmaikkunat. Taloyhtiö arvosti myös Fenestran kehittämää prosessia, jolla varmistetaan ikkunaremontin sujuvuus.

– Valitsimme Fenestran, koska se on tunnettu merkki ja tarjouskilpailussa hinta oli kohdallaan, sanoo taloyhtiön isännöitsijä Jarkko Pirttimäki isännöitsijäpalvelu Pirttimäestä.
– Ikkuna- ja parvekeovisaneerauksesta voi antaa kokonaisuudessaan Fenestralle hyvän arvosanan, kaikki sujui mallikkaasti. Aikataulu piti ja remontti eteni sujuvasti.

Parvekkeenovea asennetaan paikalleen.
Parvekkeenovea asennetaan paikalleen.

Ikkunoiden asennus tehdään asukkaalle mahdollisimman vaivattomaksi

Hyvällä suunnittelulla ikkunoiden vaihtoprosessi tehdään mahdollisimman sujuvaksi ja ripeäksi niin, että kullekin asukkaalle koituu ikkunaremontista mahdollisimman vähän haittaa. Keskimäärin asunnoissa on noin puoli tusinaa ikkunaa, jolloin ne pystytään hyvin vaihtamaan yhden työpäivän aikana. Asukkaan täytyy varautua etukäteen poistamalla verhot ja raivaamalla ikkunoiden eteen riittävästi tilaa, jotta ikkuna-asentajat mahtuvat vaivatta työskentelemään ja työ joutuu.

Vanhat ikkunat irroitetaan paikaltaan.
Vanhat ikkunat irroitetaan paikaltaan.

Näin ikkunan ja parvekeoven vaihtaminen etenee

Etukäteisvalmistelut ovat tärkeä osa onnistunutta remonttia: Lattiat suojataan huolellisesti ennen kuin purkutyöt aloitetaan. Täysin palvelleet ovet ja ikkunat irrotetaan poka kerrallaan ja nostetaan parvekkeen kautta alas pois kuljetettavaksi.

Akselintornissa uudet parvekkeen ovet olivat hieman vanhoja leveämmät. Parvekeseinän runkoratkaisu salli oviaukon leventämisen ja näin saatiin varmistettua riittävä kulkuaukon leveys uusille parvekkeille. Uusi parvekeovi asennetaan suoraan ja oikeaan korkeuteen asennuskiilojen avulla. Uudet ikkunat ja uusi parvekeovi nostetaan paikalleen ja kiinnitetään karmiruuveilla, joiden ansiosta ne saadaan helposti ja nopeasti asennettua suoraksi. Asennusvarat tiivistetään huolellisesti uretaanivaahdolla. Lopuksi tehdään huolelliset viimeistelytoimenpiteet. Niihin kuuluu helojen asentaminen, sälekaihtimien käyttöönotto ja listoitus. Lopuksi asentajat korjaavat jälkensä.

Viimeistelytöihin kuuluu myös korvausilmaventtiilin asennus. Yläkarmilistassa on loveus korvausilmaventtiiliä varten. Asennuksen ajaksi irroitetut korvausilmaventtiilit asennetaan paikoilleen.
Viimeistelytöihin kuuluu myös korvausilmaventtiilin asennus. Yläkarmilistassa on loveus korvausilmaventtiiliä varten. Asennuksen ajaksi irroitetut korvausilmaventtiilit asennetaan paikoilleen.

Fenestran Fenair-tuloilmaikkuna suunniteltu erityisesti saneerauskohteisiin

A-energialuokan Fenair-ikkunat on suunniteltu erityisesti saneerauskohteisiin. Niissä on venttiili, jonka avulla talvisaikaan ulkoa tuleva kylmä korvausilma voidaan johtaa kiertämään ikkunoiden välitilaan, jossa se lämpiää jopa 20 astetta ennen kuin venttiili ohjaa ilman sisätiloihin. Kelien lämmetessä venttiilin voi kääntää kesäasentoon, jolloin raikas ilma ohjautuu suoraan sisään. Fenairin ansiosta lämmityskuluissa talvella voi saavuttaa huomattavan säästön. Alumiiniprofiilit suojaavat puuosia kosteudelta sekä estävät veden pääsyn suoraan kosketukseen puun kanssa. Liimapuiset puuosat ovat vankat ja vääntymättömät. Ikkuna säilyttää muotonsa ja tiiviytensä vuosikymmeniä. Fenestran ikkunoihin ja parvekkeenoviin voi valita värityksen niin, että esimerkiksi sisäänpäin ikkunanpuitteet ovat valkoiset ja ulkopuolelle valitaan sävy julkisivuun sopivaksi.

As Oy Akselintornin ikkuna- ja parvekeremontti

Vuonna 2012 taloyhtiössä tehdään mittavat remontit. Julkisivuremontin yhteydessä seiniin asennetaan lisälämmöneristys. Samalla asennetaan energiatehokkaat ikkunat ja parvekeovet. Talon rakennusvuosi on 1979. Kerroksia on 6, asuntojen lukumäärä on 41. Liikehuoneistoja katutasossa on 9 kpl.

Korjaushanke aloitettiin ikkunoiden ja parvekeovien vaihdoilla.

Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Onko taloyhtiöllä pakko olla isännöitsijä? Entä huoltoyhtiö?
Pitääkö olla osake rivitalossa erikseen isännöitsijä? Tässä rivitalossa ei ole edes ilmoitustaulua, mistä löytyisi huoltoliikkeen numero tai vastuuhenkilöä. Ja ei edes tietoa kuka hoitaa kirjanpidon. Mutta hallituksen puheenjohtaja löytyy, joka mm. poistatti tasakatolta saattolämmitykset.
201810_54957.jpg
Jouluun mennessä uudet kylpyhuoneet
As Oy Porin Rauduskoivun asukkaat saavat jouluun mennessä mm. upouudet kylpyhuoneet, omat sähkökeskukset, keittiön välitilan laatat, taloyhtiön saunatilat, ovipuhelinjärjestelmän sekä porraskäytävän. Vaikka remontti ei ilmainen ole, asuntojen arvo nousee verrattuna remontoimattomaan taloyhtiöön.
201111_28649.jpg
Kattokuntotutkimus
Kattokuntotutkimus on syytä tehdä, kun on havaittu vuoto, vesikaton muu kosteusongelma tai rakennuksen kattoratkaisuun suunnitellaan muusta syystä peruskorjausta. Jos kattoa ei ole huollettu säännöllisesti ammattiliikkeen toimesta, voi olla myös perusteltua tutkia katon kunto ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.
20215_70685.jpg
Kosteus­ongelmien pysyvä ratkaisu toi mielen­rauhan asukkaille - katso tulokset
Kosteusongelmien korjaaminen voi olla haastavaa varsinkin, jos huomataan, että yleisesti käytetty korjaustapa ei toimikaan omassa kohteessa. Näin kävi vuonna 1988 rakennetussa rivitaloyhtiössä, jossa kosteusongelmia oli yritetty korjata injektoimalla. Ongelmat kuitenkin jatkuivat ja oli pakko löytää kestävämpi korjausvaihtoehto. Toimivan korjaustavan löytäminen jäi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalle, kun ehdotetut vaihtoehdot vaikuttivat mahdottomilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton