• Etusivu
  • Isännöitsijä

Näistä syistä maalämpöön siirtyminen kannattaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 17.09.2018Päivitetty 03.09.2021
20189_54739.jpg

Maalämpö soveltuu lähes kaikkiin vesikiertojärjestelmillä varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon. Vanha lämmönlähde korvataan uudella järjestelmällä tai sitä hyödynnetään maalämmön rinnalla.

Miksi maalämpö?

  • Maalämpö korvaa kaukolämmön tai säästää sen rinnalla: Yhä useampi siirtyy maalämpöön siksi, että kaukolämpöverkon kasvu on tullut tiensä päähän ja sen hinta nousee. Maalämpöpumppuratkaisujen monipuolisuus on paitsi esimerkiksi aurinkosähkön hyödyntämisessä, myös erilaisten lämmitysjärjestelmien mahdollistamisessa. Maalämpö voi säästää myös kaukolämmön rinnalla toimien. Kehityksen myötä monet kaukolämpöyhtiöt ja kaupungit ovat alkaneet toimittaa lämpöpumppuratkaisuja taloyhtiöille.
  • Itsensä maksava investointi: Maalämpöpumppu säästää itsensä takaisin nopeasti madaltuneina lämmityskuluina. Suurin investointi ovat lämpökaivot, jotka oikein mitoitettuna palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan. Maalämpö nostaa myös kiinteistön arvoa.
  • Merkittävä ympäristöteko: Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput ovat tulevaisuuden ratkaisu vähentäessään sähkön kulutuksesta syntyviä hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöjä.

Suunnitelmista toteutukseen

Taloyhtiön tai kiinteistön hallituksen jäsenet voivat käynnistää maalämpöselvityksen helposti. Tietoa järjestelmistä on saatavissa helposti useista eri lähteistä. Taloyhtiön isännöitsijä pystyy tukemaan hallitusta hankkimalla avuksi asiaa tuntevia suunnittelijoita, joiden kanssa hankkeen järkevyyttä voidaan tarkastella. Kattavaa ja puolueetonta tietoa maalämpöön siirtymisestä tarjoaa myös Motivan taloyhtiöille ja kunnille suunnattu lämpöpumppujen hankintaopas, jonka löydät muun muassa Motivan www-sivuilta.

Hankkeen valmistelut käynnistyvät asiantuntijan tekemästä alustavasta järkevyystarkastelusta ja etenevät hankesuunnitteluun. Näin taloyhtiön hallitus voi koko ajan seurata hankkeen mielekkyyttä ja kustannusvaikutuksia. Urakoitsijan valinta tehdään useimmiten hankesuunnitteluaineiston pohjalta. Urakoitsijaa valittaessa kannattaa kysyä myös aiemmin tehdyistä vastaavista projekteista, jolloin hallitus saa riittävän käsityksen toteutuksen laadusta.

Asunto Oy Koulukatu 12:n lämmityskulut olivat maalämpöön siirtymistä edeltäneenä vuonna 19 347 € ja maalämpöön siirtymisen jälkeen 9 264 €.
Asunto Oy Koulukatu 12:n lämmityskulut olivat maalämpöön siirtymistä edeltäneenä vuonna 19 347 € ja maalämpöön siirtymisen jälkeen 9 264 €.
Huomio

Huomio

Huomioi nämä!

• Hankesuunnittelijan valinta on projektin tärkeimpiä vaiheita. Kokenut suunnittelija helpottaa hallituksen päätöksentekoa ja pystyy varmistamaan hankkeen laatua.
• Ajoissa on selvitettävä kunnan rakennusvalvonnalta, onko energiakaivojen poraamiselle rajoituksia.
• Mikäli kaukolämpö jää toiseksi lämmitysjärjestelmäksi, kannattaa olla yhteydessä energiayhtiöön ajoissa.
• Tehdään kilpailutus oikein: kaikille toimittajille annetaan samat kattavat lähtötiedot, otetaan tarjous kokonaisuuksista ja pyydetään tarjouksen liitteeksi mitoitus- ja säästölaskelmat. Pyritään saamaan kokonaisurakka, johon kuuluvat käyttöönotto, koulutus ja jälkiseuranta takuuaikana.
• Urakoitsija valitaan huolellisesti – halvin ei aina ole kokonaistaloudellisin tai helpoin yhteistyökumppani.

NIBE-lämpöpumppuratkaisut kiinteistöille

Kiinteistömaalämpöppujen NIBE F1345 ja F1355 kaksoiskompressoriteknologia lisää järjestelmän joustavuutta ja toimintavarmuutta, pidentää käyttövälejä, vähentää kulumista sekä mahdollistaa lämmitysveden ja käyttöveden samanaikaisen tuotannon. NIBEn maalämpöjärjestelmät ovat monipuolisia, koska niihin on liitettävissä myös kaukolämpö, aurinkosähkö ja viilennys.

NIBE-maalämpöpumppujen lämmönlähteenä voidaan käyttää muun muassa kalliota tai vesistöä. Monissa kohteissa maalämpöpumppua käytetään hukkalämmön keräämiseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on asuinkerrostalojen poistoilman lämmön talteenotto. Lämpöpumput voidaan liittää kaikkiin vesikiertoisiin lämmönjakojärjestelmiin, kuten lämpöpatteri-, lattialämmitys-, konvektori- tai ilmalämmitysjärjestelmään.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Isännöitsijä
maalämpöpumppu
lämmitys
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
20239_83031.jpg
Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu ohjeisiin tästä
Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput, kuten ilmalämpöpumppu, ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.
20203_63032.jpg
Lämmitysremontti edessä - muista nämä asiat
Lämmitysjärjestelmän valinta on kodin tärkeimpiä päätöksiä, ollaan sitten rakentamassa uutta tai saneeraamassa vanhaa. Lämmitysjärjestelmän päivittämisellä saadaan säästöjä lämmityskuluissa sekä ekologisempi tapa lämmittää kotia. Lämmitysjärjestelmän päivittämiseen kuitenkin vaikuttaa moni asia.
LVI asennus
Maalämpöasiakkaita olisi, kalustoa ei: Pumput ja urakoitsijat loppuvat kesken
Lämpöpumppumarkkinoilla kuluva vuosi tulee olemaan ennätysvilkas. Jo ennestään kuumilla kierroksilla käynyt kysyntä on kasvanut Ukrainan sodan seurauksena. Entistä useampi suomalainen haluaa viimeistään nyt eroon öljylämmityksestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton