• Etusivu
  • Isännöitsijä

Onko yhtiökokouksessa sanottavaa?

Sen aika on taas

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.01.2020Päivitetty 19.06.2023
20201_62171.jpg

Taloyhtiön yhtiökokous on paikka vaikuttaa, joten siihen kannattaa osallistua.

Kevään myötä yhä useamman taloyhtiön osakkaan postilaatikkoon tipahtaa kutsu yhtiökokoukseen. On siis aika kuulla, miten omaa omaisuutta hoidetaan. On myös aika päästä vaikuttamaan.

Taloyhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Kirjallinen kokouskutsu toimitetaan osakkaille ja tarvittaessa myös vuokralaisille yhtiöjärjestyksen mukaisesti.

Yhtiökokouksella on taloyhtiön ylin päätösvalta

Osakkaalle yhtiökokous on tärkein kanava päästä vaikuttamaan taloyhtiötä ja osakkaita koskeviin asioihin sekä esimerkiksi omiin asumiskustannuksiin. Yhtiökokoukseen kannattaa siis osallistua, mutta pakollista se ei ole. Kokoukseen ja päätöksentekoon saavat osallistua kaikki osakasluetteloon merkityt osakkaat ja näiden lisäksi myös isännöitsijä sekä hallituksen jäsenet. Jos yhtiössä on yli viisi asuntoa, voi myös vuokralainen osallistua yhtiökokoukseen, kun käsittelyssä on asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi vuokraamansa asunnon tai taloyhtiön yhteisten tilojen käyttöön. Vuokralaisella on äänestysoikeus vain, jos vuokralainen edustaa yhtiökokouksessa vuokranantajaansa. Osakkaan äänimäärä riippuu taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yksi osake tuottaa yhden äänen kaikissa yhtiökokouksessa käsiteltävissä asioissa. Osakkeenomistaja voi myös valtuuttaa toisen henkilön edustamaan itseään yhtiökokouksessa.

Yhtiökokouksessa päätettävät asiat on esitettynä kokouskutsussa. Myös asialistan ulkopuolelta voi nousta esiin aiheita, mutta niistä ei kuitenkaan voida tehdä kokouksessa päätöksiä.
Yhtiökokouksessa päätettävät asiat on esitettynä kokouskutsussa. Myös asialistan ulkopuolelta voi nousta esiin aiheita, mutta niistä ei kuitenkaan voida tehdä kokouksessa päätöksiä.

Yhtiökokous tähtää kaikkien tyytyväisyyteen ja asumisviihtyvyyteen

Oma asunto on useimmille merkittävin taloudellinen investointi. Siksi on hyvä tietää, mitä taloyhtiössä tapahtuu. Yhtiökokouksessa tehdään muun muassa kiinteistön kuntoon vaikuttavia päätöksiä, jotka heijastuvat myös asunnon arvon kehittymiseen. Kokouksessa on tilaisuus esittää kysymyksiä. Yhtiökokouskutsun lukeminen liitteineen riittää valmistautumiseksi.

Hallitus päättää taloyhtiön omaa yhtiöjärjestystä ja asunto-osakeyhtiölakia noudattaen asioista, jotka käsitellään yhtiökokouksessa. Asialistaan kuuluvat muun muassa talousarvio, yhtiövastikkeen määrä, vesi- ja muiden maksujen suuruus, tilinpäätöksen vahvistaminen, kunnossapitotarveselvitys seuraavalla viidelle vuodelle, selvitys yhtiössä suoritetuista kunnossapito- ja muutostöistä sekä hallituksen jäsenten valinta ja -palkkiot.

Toimiva asukasyhteisö vaatii ammattitaitoisen isännöitsijän,
aktiivisen hallituksen sekä mielipiteensä rakentavasti esiin tuovan osakkaan.

Turhaan pelätään, että yhtiökokoukseen osallistuva valitaan hallitukseen tahtomattaan. Se ei ole mahdollista ilman osakkaan omaa suostumusta. Hallitus on kuitenkin oiva näköalapaikka talon asioihin, sillä se hoitaa yhdessä isännöitsijän kanssa talon juoksevia asioita. Pihaparlamentissa ei ole mahdollisuus päättää mistään.

Yhtiökokouksessa päätettävät asiat on esitettynä kokouskutsussa. Myös asialistan ulkopuolelta voi nousta esiin aiheita esimerkiksi asumiseen liittyen, jos vaikkapa järjestyssäännöt tai taloyhtiötupakointi puhuttavat.
Osakkaalle yhtiökokous on tärkein kanava päästä vaikuttamaan taloyhtiötä ja osakkaita koskeviin asioihin.
Osakkaalle yhtiökokous on tärkein kanava päästä vaikuttamaan taloyhtiötä ja osakkaita koskeviin asioihin.

Näistä kokouskutsun ulkopuolisista asioista ei voida kuitenkaan tehdä kokouksessa päätöksiä. Osakkeenomistajalla on kuitenkin oikeus saada yhtiökokoukseen kuuluva asia käsiteltäväksi ja päätettäväksi. Tämä vaatimus tulee tehdä kirjallisesti hallitukselle hyvissä ajoin, jotta asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

Rahastoinnilla vältetään verot

Lähes jokaiselta yhtiökokouksen asialistalta löytyy vuosittain myös kohta, jossa lukee suunnilleen näin: "Päätetään lainanlyhennysrahaston kartuttamisesta enintään osakkaiden tekemien hanke- ja lainaosuus-suorituksien määrällä." Mitä rahastointi tarkoittaa tilinpäätöksessä?

Asunto-osakeyhtiön perustehtävä on tuottaa osakkailleen ja asukkailleen asumispalveluita. Liikeyrityksistä poiketen voiton tavoittelu ei kuulu taloyhtiön tehtäviin, mikä aiheuttaa kirjanpidossa haasteita, koska taloyhtiö on samalla tavalla verotusobjekti kuin mikä tahansa yritys.

Taloyhtiöiden tileille tulee rahaa eri lähteistä, eri käyttötarkoituksia varten, hoitovastikkeet, vesimaksut jne. Niissä taloyhtiöissä, joissa muun muassa remonttikulujen kattamiseen on nostettu pääomavastikelainaa, maksetaan myös pääomavastiketta lainan kulujen, korkojen ja lyhennyksien kattamiseksi.

Kun osakas maksaa laina- ja hankeosuutensa tai lyhentää lainaa pääomavastikkeilla ollaan tilanteessa, jossa tulot näkyvät täysimääräisesti yhtiön tilillä, mutta kuluista näkyvät ainoastaan korko- ja rahoituskulut. Jotta siitä ei koituisi veroseuraamuksia, on poistopohjan ollessa riittämätön yhtenä vaihtoehtona rahastointi.

Rahastointi tarkoittaa käytännössä sitä, että osakkaan maksamat laina- ja hankeosuussuoritukset sekä joskus myös pääomavastikkeilla lyhennettävä laina siirretään tuloslaskelmasta kirjanpidollisesti pois. Toisin sanoen tehdään kirjaus, jolla tulo siirtyy näennäisesti taseeseen tilille, jonka nimi on lainanlyhennysrahasto. Mitä niille rahoille sitten tapahtuu? Ei yhtään mitään tuossa vaiheessa, koska niitä rahoja ei enää ole yhtiön tilillä. Laina- ja hankeosuussuoritukset vain käväisevät tilillä, ne maksetaan yleensä jo samana päivänä lainottajapankkiin.

Info

Info

Yhtiökokouskutsun lähettäminen

Kokouskutsut tulee lain mukaan lähettää osakkaille kirjallisesti ja viimeistään kaksi viikkoa ennen yhtiökokousta. Yhtiöjärjestyksessä voi kuitenkin olla lisämääräyksiä yhtiökokouskutsun lähettämistapaan liittyen. Yhtiöjärjestyksessä saattaa olla esimerkiksi vaatimus siitä, että kutsut on lähetettävä todisteellisesti. Todisteellisella lähettämisellä tarkoitetaan normaalisti kirjattua kirjettä. Kokouskutsut voidaan kuitenkin aina lähettää sähköpostitse sellaisille osakkaille, jotka ovat luovuttaneet sähköpostiosoitteensa yhtiölle tätä tarkoitusta varten.

Yhtiökokouskutsun voi nykyisin lähettää sähköisesti, mikäli osakas on ilmoittanut taloyhtiölle sähköpostiosoitteen johon kutsu voidaan toimittaa. Sähköinen toimitus on nykypäivänä jopa perinteistä postitusta varmempi tapa saada yhtiökokouskutsu jokaiselle osakkaalle perille riittävän ajoissa. Postilla lähetettävät kokouskutsut eivät välttämättä nykyään enää ennätä osakkaalle edes kahdessa viikossa. Yhtiökokouskutsujen- ja pöytäkirjojen lisäksi myös kaikki osakastiedotteet ja muu viestintä on mahdollista toteuttaa sähköisesti.

Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
vuokraaminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20199_59943.jpg
Mitkä asiat aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä?
Parhaimmillaan taloyhtiöissä toimitaan sovussa ja hyvässä hengessä, mutta joissakin tapauksissa tilanteet eskaloituvat. Listasimme yleisimmät asiat, jotka aiheuttavat eniten kitkaa naapurien välillä, ja haimme ratkaisuehdotukset niihin.
20214_63242.jpg
Tiedätkö, mikä on energiatodistus, mihin sitä tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?
Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
20226_78700.jpg
Mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei?
Oletko joskus pettynyt isännöitsijän palvelun tasoon? Tiedätkö, mitä taloyhtiönne ja isännöitsijän väliseen sopimukseen sisältyy? Moni vastaa ensimmäiseen kysymykseen kyllä. Toisen kysymyksen osalta vastaukset ovat usein vain hallituksen tiedossa ja muut osakkaat sekä asukkaat ovat arvailujen varassa.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton