• Etusivu
  • Osakas

Päätoimittajan kynästä: Isännöitsijä vai ISÄNNÖITSIJÄ?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.03.2017Päivitetty 17.03.2017
20173_48477.jpg

Isännöintialalla työskentelee noin 5 000 ammattilaista; isännöitsijöitä, kirjanpitäjiä, kiinteistösihteereitä, teknisiä isännöitsijöitä yms. Koska isännöitsijäksi voi ryhtyä kuka tahansa täysi-ikäinen, joka ei ole konkurssissa tai vajaavaltainen, on moni isännöitsijä vailla alaan liittyvää koulutusta. Tämä saattaa olla osasyynä siihen, että isännöitsijöille tulee uusi pätevyysjärjestelmä. Isännöintiyrityksiä on auktorisoitu kohta 30 vuotta. Nyt isännöitsijän henkilökohtaisen pätevyyden osoittaminen alkaa Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n toimesta. Tällaisella pätevöityneellä isännöitsijällä on oltava koulutusta, työkokemusta sekä näyttöjä. Pätevän isännöitsijän tuntee jatkossa nimikkeestä Auktorisoitu isännöitsijä – vai tunteeko? Varmistaako auktorisointi isännöitsijän todellisen ammattitaidon ja osaamisen? Onko auktorisoidun isännöitsijän valitseminen tae taloyhtiön menestyksekkäälle johtamiselle? Kiteytyvätkö pätevyyden omaavassa isännöitsijässä isännöitsijöiden parhaimmat ominaisuudet? Auktorisoinnin omaava isännöitsijä voi taata yöunesi, mutta ei tee autuaaksi. Isännöinnin Asiakaskuuntelu -tutkimuksen mukaan kyky vuorovaikutukseen ja viestintään nousee isännöintiyrityksiä, asiakaskokemusta ja yksittäisiä isännöitsijöitä erottelevaksi tekijäksi. Toiset isännöitsijät hallitsevat asian, toisilla on parannettavaa viestinnässä niin hallitukselle kuin asukkaillekin.

Auktorisoinnin saamiseksi tehtävän monivalintakokeen läpäiseminen ei auta isännöitsijän tehtävistä suoriutumisessa, mikäli isännöitsijällä ei ole hyviä vuorovaikutus- ja asiakaspalvelutaitoja. Myöskään tekninen osaaminen ei aina ole isännöitsijällä riittävällä tasolla. Peräänkuuluttaisin isännöitsijän valinnassa jo mainittujen seikkojen ohella myös toiminnan läpinäkyvyyttä, avoimuutta ja varsinkin aktiivista sekä oma-aloitteista otetta taloyhtiön asioiden hoidossa. Positiivista on, että auktorisoiminen sitouttaa isännöitsijän jatkuvaan henkilökohtaiseen kehittymiseen ja osaamisen ylläpitämiseen. Tiedot ja taidot tulee päivittää säännöllisesti. Puhutaan, että jopa puolet isännöitsijöistä siirtyy eläkkeelle seuraavan 10 vuoden aikana. Ala kehittyy ja uusia ammattilaisia – auktorisoinnilla tai ilman – tarvitaan koko ajan lisää.

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Kenen tehtävä on tarkastaa leikkipaikan turvallisuus?
Pihallamme on vanha alkuperäinen (v. 1989) rautarakenteinen keinu, jossa on koukut kahdelle keinulle. Kahteen vuoteen keinuja ei ole tarvittu ja ne on poistettu varastoon säilytettäväksi; toinen tavallinen ja toinen pienen lapsen laitakeinu. Kenen tehtävä on tarkastaa koukkujen turvallisuus (kestävyys)? Maapohjaa ei ole kai koskaan muokattu, ts. keinu on laitettu nurmikentälle ja alle on muodostunut käytössä kulunut loiva syvänne. Mitkä ovat viralliset vaatimukset jos otamme molemmat keinut käyttöön? Pitääkö maapohja-alan olla tietynlaiseksi muokattu/päällystetty ja entä siinä tapauksessa jos tänä kesänä ei tarvita kuin laitakeinu aivan pientä lasta varten, tarvitseeko noudattaa tunnon tarkasti kaikkia säädöksiä?
201010_23436.jpg
Taloyhtiön siisti ja toimiva jätteenkeräys
Molokin syväkeräysjärjestelmä on kehitetty ympäristöasiat huomioon ottavasta näkökulmasta. Syväkeräyksen keskeinen ajatus on hyödyntää pystysuuntainen muoto, jolloin kaksi kolmasosaa säilöstä jää maanpinnan alapuolelle. Ratkaisu mahdollistaa perinteiseen jätehuoltoon verrattuna mm. huomattavasti paremman keräyskapasiteetin, pidentyneet tyhjennysvälit, hygieenisemmän ympäristön, helpomman säiliöiden sijoittelun sekä ennen kaikkea taloyhtiötä miellyttävän keräystavan.Lisää Molok-syväkeräysjärjestelmistä...
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
Ikkunanpuitteiden maalaus
Viikon kysymys: Hyvitystä ikkunoiden huoltomaalauksesta?
Rivitaloyhtiössämme on tarkoitus huoltomaalata ikkunat ulkopuolelta. Osa osakkaista haluaisi maalata ikkunat itse. Voiko osakas saada hyvitystä tai vastikealennusta tai muulla tavalla korvausta omasta osuudestaan?
202112_74262.jpg
Onko uusi hallitus vastuussa edellisen hallituksen virheistä?
Miten tulee menetellä asunto-osakeyhtiössä hallituksen vaihtuessa, jos edellisen hallituksen tekemiä virheitä tulee ilmi? Esimerkiksi hallituksen ja yhtiökokousten pöytäkirjat ovat hävinneet tai hävitetty, pelastussuunnitelma on päivittämättä…Kysymys: Onko uusi hallitus oikeudellisessa vastuussa edellisten hallitusten virheistä ja laiminlyönneistä, jos edelliselle hallitukselle ja isännöitsijälle on myönnetty tili- ja vastuuvapaus, jonka jälkeen ilmenee laiminlyöntejä?
202212_80373.jpg
Taloyhtiön vastuu oleskelu- ja leikkialueista talvella?
Taloyhtiössämme on takapihalla oleskelu- ja leikkialue. Kyseisen alueen läpi kulkee sepelillä päällystetty kävelypolku. Talvella kyseisellä alueella ei ole talvikunnossapitoa, vaan eräs asukas pitää kävelypolkua talvella auki. Kysynkin, päteekö kyseisellä alueella samat taloyhtiön vastuut kuin pääkäytävilläkin esimerkiksi hiekoituksen suhteen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton