• Etusivu
  • Osakas

Päätoimittajan kynästä: Miten sinä haluat asua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2017
20173_48460.jpg

Minkälaista asumisen tasoa haluat taloyhtiösi tavoittelevan? Koska taloyhtiö koostuu useista asukkaista, löytyy toiveita myös sen mukaisesti. Yksi haluaa taloyhtiöön yhteisen kerhohuoneen. Toinen toivoo, että asumiskustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina ja että kiinnitetään samalla erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kolmas haluaa panostaa ympäristöarvoihin. Huolimatta siitä, että me kaikki arvostamme eri asioita, tulisi meidän kyetä yhdessä päättämään taloyhtiön yhteiset tavoitteet, joiden mukaisesti yhtiötä johdetaan ja kehitetään. Kyseessä ei saa olla yksittäisen osakkaan tai hallituksen puheenjohtajan näkemys asiasta, vaan linjauksia ja päätöksiä tulisi tehdä yhdessä - kaikkia osakkaita ja asukkaita kuunnellen.

Taloyhtiön tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä voidaan tehdä vain kun käytettävissä on selkeä strategia. Strategiaa ohjaa luonnollisesti kiinteistön tekninen kunto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ylläpito- ja/tai elinkaarikustannusten minimointi, tuoton maksimoiminen, kiinteistön arvon kasvattaminen tai vaikka pienimmät mahdolliset asumiskustannukset. Vai onko kenties taloyhtiölläsi joitain erityisiä arvoja vaalittavana?

Kun taloyhtiösi yhteinen strategia on laadittu, voidaan taloyhtiötä johtaa ja ohjata suunnitelmallisesti ja tehokkaasti kohti tavoitteita. On kuitenkin varmistuttava siitä, että yhtiökokouksella on käytettävissä oikeat ja riittävät tiedot valintojen ja päätösten tekemiseksi. Tässä korostuukin isännöitsijän ja hallituksen rooli. Teknisen kunnon lisäksi on muistettava ottaa huomioon myös taloudelliset tekijät ja suunnattava katse riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Onko taloyhtiössäsi tehty hyvin valmisteltuja päätöksiä ja suunniteltu tulevaisuutta ainakin viisi, mielellään kymmenen vuotta eteenpäin? Pitkän tähtäimen suunnittelu palvelee taloyhtiötänne parhaiten.

Ja lopuksi, onnistumista pitää muistaa myös mitata. Onko taloyhtiösi saavuttanut tavoitteensa?

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20136_35477.jpg
Ikkunaremontilla lisää asumisviihtyvyyttä ja energiatehokkuutta
Ikkunaremontilla Kuopiolainen taloyhtiö halusi vaihtaa epäkäytännölliset vanhat ikkunat toimivampiin ja uusia samalla ilmanvaihtonsa ajanmukaiseksi. Parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui Fenestran ja Dir-Airin yhteistyössä kehittämä ikkunoiden ja ilmanvaihdon älykäs ratkaisu.Kuopiolaisen As Oy Snellmanninpuiston asukkaat kyllästyivät talon ilmanvaihto- ongelmiin: Vanhanaikainen, epätasapainoinen ilmanvaihto sai aikaan vetoa talossa. Samalla haluttiin päästä eroon alkuperäisistä 80-luvun ikkunoista, joissa oli hankalat vaakamalliset tuuletusikkunat alaosassa. Vaikka ikkunoilla oli vielä teknistä käyttöikää jäljellä, talonväki halusi vaihtaa ne käytännöllisempiin.
20222_76891.jpg
Taloyhtiön energiaremontti: mitä, miksi ja miten? Osallistu webinaariin
Painitaanko teidänkin taloyhtiössänne energiakustannusten kasvun parissa? Ymmärretäänkö hallituksen kokouksissa, mitä vaihtoehtoja on olemassa ja mitä ne tarkoittavat taloyhtiöllenne esimerkiksi suunnittelun, projektinhallinnan tai kustannusten näkökulmasta? Entä miten huomioida ympäristöystävällisyys valinnoissa? Maksuton webinaarimme Taloyhtiön energiaremontti: mitä, miksi ja miten? vastaa näihin kysymyksiin ja moneen muuhun!
20156_43741.jpg
Taloyhtiöön uusi pyöräkellari ja rengasvarasto remontin yhteydessä
Asunto Oy Säästövanha käsittää viisi taloa, joista kussakin on kahdeksan asuinkerrosta. Taloyhtiö sijaitsee Helsingin Kannelmäessä, osoitteessa Vanhaistentie 4. Kussakin talossa on 48 asuntoa ja yhteensä huoneistoja on 240 kpl. Taloyhtiön asukkaat ovat kaikenikäisiä; perheitä, pariskuntia sekä yksin eläviä.
20236_82003.jpg
Taloyhtiön tilojen, pesutuvan ja saunan käyttöoikeus?
Taloyhtiössämme pesutuvan käyttö on maksutonta. Taloyhtiössä on kuitenkin pieni toimisto (asunto vuokralla ja käytetään toimistona), jonka henkilökunta haluaisi myös pestä pyykkinsä pesulassa.Voimmeko kieltää heitä käyttämästä pesutupaa vedoten siihen, että se on vain asukkaiden käytössä? Tehdäänkö kieltävä päätös hallituksen kokouksessa vaiko yhtiökokouksessa?
201910_60801.jpg
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja
Muutoksia esitetään muun muassa säännöksiin puurakennusten sisäpintojen suojaverhouksesta sekä laajojen kasvihuoneiden palo-osastoivista seinistä.
20225_78416.jpg
Kustannusten jako: Ovatko pienten osakkeiden omistajat eri asemassa?
Voidaanko asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa päättää taloyhtiölle teetettävän kuntoarvion ja PTS-suunnitelman kustannusten jakamisesta tasan yhtiöön kuuluvien asuntojen kesken, vaikka normaalisti yhtiön kustannukset katetaan neliöperusteisella yhtiövastikkeella, vai asettaako tämä pienten asuntojen osakkaat eriarvoiseen asemaan?Voiko taloyhtiö ylipäätään kattaa taloyhtiön kustannuksia niin, että jokainen asunto maksaa saman summan (neliöistä riippumatta), kun jokaiselle asunnolle tulee yhtäläinen käyttöoikeus uudistuksiin/hankittaviin tavaroihin?Tarkoituksena siis olisi se, että neliöperusteisella yhtiövastikkeella katetaan taloyhtiön juoksevia kuluja, joissa kulut riippuvat asunnon koosta, esim. sähkö, vesi, tonttivuokra jne., ja koska esim. piha-alueeseen on jokaisella asunnolla yhtäläinen käyttöoikeus, niin pihalle tehtävät parannukset (vaikkapa pihakiveys) / laitehankinnat pihan ylläpitämiseksi (vaikka ruohonleikkuri tai trimmeri) maksettaisiin tasajakoperusteisesti.Jos näin voidaan menetellä, pitääkö tästä erikseen säätää yhtiöjärjestyksessä, vai voiko yhtiökokouksen päätöksellä päättää varojen keräämisestä tasaosuuksin tiettyjä toimenpiteitä varten?Asunto-osakeyhtiölain 6. luvun 32 §:ssä sanotaan:Yhtiökokous voi päättää 27 §:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä kunnossapidosta ja uudistuksesta aiheutuvien kulujen jakamisesta tasan osakkeenomistajien kesken, jos toimenpide kohdistuu osakehuoneistoihin ja kunnossapidosta tai uudistuksesta kullekin osakehuoneistolle tuleva etu ja kunkin huoneiston osalta aiheutuva kustannus ovat yhtä suuret.Tarkoitetaanko tällä vain ja ainoastaan uudistuksia, jotka kohdistuvat huoneistojen sisätiloihin, eli ei esim. taloyhtiön hallinnoimiin osiin rakennuksesta, vai voidaanko tätä soveltaa myös ym. kysymykseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton