• Etusivu
  • Remontti

Piha-alueen asfaltin hoito-ohjeet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.11.2011
201111_28419.jpg

Asfaltin kestoikä piha-alueilla on 10–50 vuotta riippuen liikennemääristä, raskaan kaluston kuten jäteautojen ja huoltokaluston käynneistä, ja siitä kuinka hyvin päällystettä hoidetaan ja huolletaan. Tyypillisiä asfalttipäällysteessä näkyviä vaurioita ovat halkeamat, painumat, kohoumat sekä ajoneuvoista valuneiden polttoaineiden ja öljyjen aiheuttamat rapautumat.

Lisää aiheesta...

Asfaltti on kestävä ja helppohoitoinen

Asfalttipäällyste on kestävä, helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Se on lähes pölyämätön materiaali. Siksi se on erinomainen ratkaisu pihojen, pihateiden ja pysäköintialueiden päällystemateriaaliksi.

Asfaltti kestää suuria puristuspaineita, mutta venyttäviä tai taivuttavia voimia se ei mielellään ota vastaan. Siksi päällysteen alapuolisilla rakenteilla on sen kestävyydelle suuri merkitys. Talven kylmyys tekee asfalttirakenteesta joustamattoman, mikä voi aiheuttaa siihen vaurioita. Myös routa voi saada aikaan päällysterakenteen rikkoutumia. Samoin raskaat ajoneuvot sekä usein toistuvat liikeradat rasittavat päällysteen pintaa ja sen alusrakenteita.

Myös mekaanisesti asfaltti on kestävää. Kumipyörien kulutusta asfaltti kestää hyvin. Sen sijaan nastarenkaat yhdessä vaikeiden sääolojen kanssa voivat aiheuttaa asfaltin kulumista. Piha- ja pysäköintialueilla tämä on kuitenkin vähäistä pienien liikennemäärien ja nopeuksien ansiosta.

Asfaltti ei syty palamaan helposti, mutta kun kyseessä ovat suuret lämpötilat voi asfalttimassan sisältämä bitumi syttyä palamaan. Palo ei kuitenkaan yleensä leviä asfaltissa spontaanisti.

Asfaltti kestää suuria puristuspaineita, mutta venyttäviä tai taivuttavia voimia se ei mielellään ota vastaan. Siksi päällysteen alapuolisilla rakenteilla on sen kestävyydelle suuri merkitys. Talven kylmyys tekee asfalttirakenteesta joustamattoman, mikä voi aiheuttaa siihen vaurioita. Myös routa voi saada aikaan päällysterakenteen rikkoutumia. Samoin raskaat ajoneuvot sekä usein toistuvat liikeradat rasittavat päällysteen pintaa ja sen alusrakenteita.

Pidä pinta puhtaana

Asfaltin pinta tulee pitää mahdollisuuksien mukaan puhtaana. Likaantunut pinta voidaan puhdistaa esimerkiksi painepesurilla kuitenkin vaurioittamatta päällysteen pintaa. Talvella lumi ja talven jälkeen asfaltin pintaa kuluttava hiekoitussepeli tulee poistaa päällystetyltä alueelta huolellisesti.

Öljy- ja polttoainevuodot tulee siivota asfaltin pinnalta mahdollisimman pian pois. Tähän paras keino on imeytysturve, jota saa myös imeytysmattoina. Öljy ja polttoaineet vaurioittavat asfaltin rakennetta. Lisäksi öljyinen asfaltin pinta on turvallisuusriski sateella, kun öljy ja vesi muodostavat liukkaan pinnan asfaltin päälle. Suuriin polttoainevuotoihin tulee reagoida nopeasti, jottei haitallinen aine pääse asfaltin läpi maaperään tai pohjaveteen.

201111_28420.jpg

Vesi kuluttaa asfalttipäällysteen alapuolisia rakenteita. Siksi myös asfaltin kunnon kannalta on tärkeää, että sen kuivatusjärjestelmät, kaivot, hulevesijärjestelmät ja salaojat toimivat, ja että pintavedet kulkeutuvat oikeisiin paikkoihin, pois rakennusten seinien vierestä.

Tilaa korjaustoimet ajoissa

Jos asfaltin pinnassa on halkeamia, lohkeamia, painumia, kohoumia tai muita vaurioita, ota yhteyttä NCC:n ammattilaisiin. Asfaltin pintaan muodostuneet vähäiset halkeamat paikkaamme bitumilla. Isommat vauriot poistamme kokonaan päällystämällä alueen uudella asfalttikerroksella. Jos asfalttipäällysteen alapuolisten rakenteiden kunto ja laatu ovat heikot, on asfalttipäällysteen huoltamisen kannalta kannattavaa korjata myös pohjarakenteiden ongelmat. Siten saavutetaan pitkän aikavälin säästöjä, kun päällystettä ei tarvitse korjata niin usein.

Lisää aiheesta...

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20144_39118.jpg
Tiesitkö, että Fortum tekee ilmaisen laitemitoituksen?
Lämmönjakolaitteet voi uusia avaimet käteen -periaatteellaFortum tekee laitemitoituksen asuintaloille ilmaiseksi lämmönjakolaitteiden uusinnan yhteydessä. Jos kiinteistön käyttötarkoitukseen on tullut muutoksia tai lämmitysverkoston tasapainotuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käyttää suunnittelijaa. Laitemitoituksessa mitoitetaan lämmönsiirtimet, säätöventtiilit, pumput ja paisuntalaitteet. Fortum hoitaa haluttaessa myös koko lämmönjakolaitteiden uusimisen avaimet käteen -periaatteella. Suunnitteluvaiheeseen on varattava riittävästi aikaa, jotta kaikki tekijät saadaan huomioiduksi. Hankesuunnittelu, laitteiston mitoitus, urakan kilpailutus, aikataulutus ja hankkeen toteuttaminen vaativat jokainen vaihe oman aikansa ja huomionsa. Itse laiteuusinta sujuu urakoitsijan osalta nopeasti eikä vuodenajalla ole toteutuksen kannalta suurta merkitystä. Lämmityskatkos kestää yleensä vain yhden työpäivän.
20204_63748.jpg
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministeriryhmä tiedottaa
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kokoontui keskiviikkona 1.4. keskustelemaan koronavirusepidemian jälkeisistä talouden toimista ja oikeudenmukaista siirtymää koskevasta toimenpidekokonaisuudesta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osakkaan ja taloyhtiön vastuu kosteusvahingosta
Kysymys: Lupa kosteusvaurion korjaamiseen70-luvulla rakennetussa rivitaloyhtiössämme ei ole taloyhtiön toimesta teetetty pesuhuoneremonttia. Teimme remontin itse v. 1991 asuntoomme muutettuamme. Vaihdoimme muovimaton kaakeleihin. Nykymääräykset täyttävä vedeneristys puuttui.Ilmoitin isännöitsijälle puhelimitse remonttitarpeesta heti kosteusvaurion huomattuani helmikuussa. Tuolloin hän sanoi, että remontin yhteydessä tulee viallinen lattiakaivo ja pesukoneen poistoputki vaihtaa taloyhtiön laskuun.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TaloyhtiöTreffit: Espoolaisessa rivitaloyhtiössä radonongelmia
Taloyhtiön yleiskuvaus ja alustus:STUKin radonmittaustulokset yhtiössämme olivat 500-1200 becquereliä ja suunnittelemme korjauksia. Talossamme on valmiina radonputket katolle. Aiomme hankkia radonimurit ja tiivistyttää kellaritiloja. Liekö tarpeen tiivistäminen asuntojenlattialaattojen/ulkoseinien osalta? Olisimme kiitollisia, jos saisimme tietoja muiden kokemuksista ja vinkkejä osaavista korjaajistaAloita keskustelu kirjoittamalla kommenttisi alla olevaan laatikkoon.Siirry takaisin ilmoituksiin...
25_P_112009_1.jpg
Asuntorakentamisen korkotukiehdot paranevat
Valtioneuvosto on 20.6.2018 antanut asetuksen, jolla parannetaan kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakentamiseen, hankintaan ja perusparantamiseen tarkoitettujen korkotukilainojen tukiehtoja. Tasavallan presidentti vahvisti asetusmuutoksen taustalla olevat lakimuutokset 13.6.2018.Laki- ja asetusmuutosten tarkoituksena on lisätä kohtuuhintaisten, sosiaalisin perustein valituille asukkaille tarkoitettujen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa kasvukeskusseuduilla. Säädösmuutoksilla toteutettiin useita pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kirjauksia.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Onko oikein, että hallituksen jäsenet saunovat ilmaiseksi?
Onko oikein, että hallituksen jäsenet saavat ilmaiset saunavuorot ja vielä rahallisen korvauksen kokouksista?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton