• Etusivu
  • Remontti

RIL Suunnitteluopas rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2014
20142_38135.jpg

Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

Mitä rakennuspohjan kuivatus pitää sisällään?

Mikäli maapohjassa olevaa kosteutta ei poisteta, saattaa vesi päästä siirtymään rakenteisiin ja sitä myöden myös vaurioittaa niitä. Yksi pahimmista tilanteista on silloin, kun lattiasieni pääsee kehittymään rakenteisiin. Yksinkertaisesti kuivatuksella pyritään katkaisemaan pohjaveden kapillaarinen nousu sekä pohja- ja vajovesien kerääntyminen rakennuspohjaan. Rakenteiden kuivana pitämisen lisäksi tulee nykyisin huolehtia myös radonsuojauksesta. Radonia esiintyy eniten kallio- ja harjualueilla, tämä ei kuitenkaan poissulje muita maaperiä.

Ohjeet rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisema RIL 126-2009 tarjoaa selkeät ohjeet, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan rakennuspohjan sekä tonttialueen kuivatusta. Ohjeeseen on otettu omana uutena osionaan radonsuojausta koskevat asiat rakennuspohjan kuivatukseen liittyvältä osaltaan. RIL 126-2009 on tiivis tietopaketti, joka havainnollistaa muiden muassa salaojien sijaintia leikkauskuvin erilaisten perustustapojen yhteydessä.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Jäsentukun kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20205_64953.jpg
Helppoa ripustamista ja kestävää seinäpintaa
Kipsilevyn etuja unohtamattaLapset ottavat sählymatsin eteisessä ja raskas hylly pitäisi kiinnittää seinälle tukevasti. Kukapa ei haluaisi kotiinsa iskunkestäviä seiniä, joihin voi ripustaa vapaasti! Näihin tarpeisiin vastaa uutuuslevy Gyproc Habito®, joka antaa tavallisen kipsilevyn tapaan myös tehokkaan ääneneristyksen ja paloturvallisuuden.Kipsilevyn edut rakentamisessa ovat selvät: muunneltavat tilat sekä erinomainen ääneneristys ja paloturvallisuus. Nyt myös helppoon ripustamiseen ja erityisen kestävään seinäpintaan on uusi ratkaisu, Gyproc Habito®. Levyn voi helposti yhdistää muihin kipsilevyihin, koska niiden paksuus on sama, 12,5 mm.
ihmiset istuvat lattialla rivissä ja katsovat ylöspäin ja ihmettelevät
Uusi pelastuslaki ja palovaroittimet
Uuden lakimuutoksen myötä rakennuksen omistajille tuli velvoite asentaa tarvittavat palovaroittimet huoneistoihin. Vaikka palovaroittimien merkitys tiedostetaan, tilastot osoittavat, että toimimattomia tai puuttuvia palovaroittimia esiintyy edelleen asunnoissa. Tilannetta olisi pitänyt jotenkin valvoa taloyhtiöissä, mutta vastuunjakoa on pidetty epäselvänä.
20177_49747.jpg
Parveke kuuluu kerrostaloon
Kimmo Hilliaho Tampereen teknillisestä yliopistosta on seurannut kerrostalo- ja parvekerakentamista tiiviisti tutkijan silmin jo pidempään ja pistänyt merkille kohtuuhintaisen asuntotuotannon nousun uudeksi trendiksi. Siinä kompromissit ainakin parvekeasumisen kohdalla ovat selvästi nähtävissä. Hän on jopa nähnyt asuntorakennuskohteita, joissa parvekkeita ei tehdä asuntoihin lainkaan. Onko parvekkeen peruskäytön ymmärrys katoamassa?Asuntojen hintataso erityisesti pääkaupunkiseudulla on sitä luokkaa, että asumisen laadusta ollaan valmiita tinkimään rajustikin. Hilliaho toivoo, että asukas säilyy silti jatkossakin parvekesuunnittelun lähtökohtana. Muuten palataan aikaan, jossa parvekkeita ei voi käyttää hyödyttömän kokoluokan takia.Tilaa maksuton esite!
20178_50023.jpg
Suomalaiset saneerauskeskukset kerros- ja rivitaloihin
Kotimaiset saneeraus- ja huoneistokeskukset on suunniteltu yhteistyössä suunnittelutoimistojen sekä urakoitsijoiden kanssa.Tuotteet soveltuvat kerros- ja rivitalojen saneeraus- sekä uudiskohteisiin. Niiden suunnittelussa on otettu huomioon yleiskaapeloinnin ja valokuidun liittämismahdollisuuksien asettamat vaatimukset.
lasten leikit olohuoneessa
Mitä hyötyä ääneneristyksen parantamisella on?
Toisinaan saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan. Tehdyt ratkaisut ovat voineet myös osoittautua epäonnistuneiksi: yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Levollinen rauha ja hiljaisuus on tällaisissa kaukana. Mitä asialle voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton