• Etusivu
  • Remontti

Satoa parvekkeelta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009Päivitetty 08.03.2013
20098_18338.jpg

Parvekkeella on helppoa kasvattaa omat punaposkisia tomaatteja, raikkaita kurkkuja ja vaikka herkullisia herneitä. Suuret istutusastiat, kasvusäkit tai parvekelaatikot riittävät mainiosti, kunhan kastelusta ja ravinteiden tarpeesta huolehditaan säännöllisesti. Multaan voi lisätä hidasliukoisia lannoitteita, jotka luovuttavat ravinteita pikku hiljaa lämmön, kosteuden ja mullan mikrobitoiminnan ansiosta, jolloin hoitolannoitusta tarvita. Kasteluväliä taas saa pidennettyä oleellisesti kastelukiteiden avulla.

Kylmänarkoja herkkuja lämpimältä parvekkeelta

Kylmänarat taimet

päästetään parvekkeelle vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Lämpötila ei saisi laskea alle 10 asteen tai nousta yli 30 asteen, koska kasvu saattaisi tällöin häiriintyä ja kasvustoon tulla vioituksia. Taimet voi myös kasvattaa itse siemenistä, mutta taimikasvatukselle on varattava aikaa pari kuukautta. Kiireisen kannattaa siis ostaa taimet valmiina.

Parvekeviljelijälle sopivat ns. partenokarppiset avomaankurkkulajikkeet, jotka tuottavat hedelmiä ilman pölyttävää hedekukintoa. Kurkulle varataan parvekkeen lämpimin ja aurinkoisin paikka. Kasvusto tuetaan naruihin tai säleikköön, jolloin siitä saa kauniin, vihreän kasviseinän. Kurkuntaimista satoa voidaan odottaa jo noin kuukauden kuluttua istutuksesta. Satoa saa parannettua poistamalla sivuversot (lehdenhangoista kasvavat "varkaat") ja alimpia lehtiä. Nopeakasvuisina kurkut tarvitsevat runsaasti vettä; kuivuuden seurauksena voi kurkkuihin jäädä karvas maku.

Tomaatit jaetaan kasvutavan mukaan runko-, pensas- ja amppelitomaatteihin. Parvekkeelle valitaan avomaalla menestyvä lajike. Amppeli- ja pensastomaattien sivuversoja ei poisteta ja ne kasvavat tukematta. Runkotomaatti puolestaan sidotaan säleikköön tai tuetaan narulla. Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Parvekkeella pölytystä kannattaa varmistaa hennosti kukkia täristämällä, jotta heteiden siitepöly varisee emin luotille. Kukinnasta sadon kypsymiseen kuluu pari kuukautta. Tomaatti tarvitsee ravinteita ja kosteutta säännöllisesti.

Parvekkeelle sopivat myös korkeaksi köynnökseksi kasvavat sokeri- ja silpoydinherneet. Siementen liotus jouduttaa itämistä; laita siemenet veteen pariksi tunniksi, kaada vesi pois ja peitä siemenet kuivumisen ehkäisemiseksi kostealla talouspaperilla. Herneet kylvetään kosteaan multaan ruukkuun tai parvekelaatikkoon riviin, 3 - 5 cm välein, n. 2 cm syvyyteen. Herne tarvitsee typpilannoitusta vain taimivaiheessa. Herneen versot tuetaan kepeillä, naruilla tai kanaverkon palalla taimien ollessa n. 15 cm korkeita.

Syötävän kauniita yrttejä

Parvekkeella viihtyvät kaikki yrttimme

, niin yksi- kuin monivuotisetkin. Yrttejä voi yhdistellä samaan ruukkuun, jolloin saa todellisen lehtimuoto- ja tuoksukimaran. Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa hiekkapitoisessa maassa. Ne kestävät melko hyvin kuivuutta (basilikaa lukuun ottamatta), eivätkä kaipaa voimakasta lannoitusta. Yrteistä saa pitkin kesää satoa ja makua ruokiin ja juomiin; yrteistä leikataan sadoksi aina versojen kärjet eikä kukkia päästetä muodostumaan. Yrtit voi kerätä myös varsineen ja riipiä lehdet irti vasta kuivaamisen jälkeen. Jos halutaan saada vielä uutta lehtisatoa, jätetään kaksi alinta lehtihankaa versomaan uutta kasvua.

Makeita mansikoita

Mansikoista saa parvekkeellakin mainion sadon. Amppelissa kauniita ovat pitkäversoiset lajikkeet. Parvekkeelle kannattaa istuttaa kuukausimansikoita tai jatkuvasatoisia lajikkeita, jotka antavat satoa koko kesän ajan. Oikea istutussyvyys on oleellinen onnistumisen edellytys: Mansikan lehtiruusukkeen pienimpien lehtien peittämän kasvupisteen tulee osittain jäädä näkyviin. Taimien sopiva istutusväli on 15-20 cm. Kastelusta ja lannoituksesta tulee huolehtia säännöllisesti. Runsasta typpipitoista lannoitusta vältetään, sillä kasvuston rehevöityminen vähentää satoa.

Omat perunat ämpäristä

Perunan kasvatukseen ei tarvita välttämättä suurta palstaa, vaan omat potut voi kasvattaa muutamassa ämpärissä parvekkeella. Iso, pohjastaan rei’itetty ruukku tai ämpäri täytetään mullalla hieman yli puolenvälin ja multaan työnnetään kaksi tai kolme siemenperunaa. Luomuperunasatoa saa valitsemalla kasvualustaksi esimerkiksi luonnonmukaisen Biolan TurveMullan, joka sisältää paljon pitkävaikutteisia ravinteita. Perunan itämistä voidaan nopeuttaa pitämällä ruukkua aluksi lämpimässä sisällä. Taimet siirretään valoon versojen työnnyttyä mullan pinnalle. Multa pidetään koko kasvatuksen ajan kosteana. Versojen venyessä pituutta uutta multaa lisätään ruukun pinnalle, jotta kehittyvät juurimukulat pysyvät valolta suojassa eivätkä viherry.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Yhtiövastikkeen määrä?
Taloyhtiössämme on viisi liikehuoneistoa ja 21 asuinhuoneistoa. Onko yleinen käytäntö, että liike- ja asuinhuoneistoissa on sama yhtiövastike? Liikehuoneistot ovat katutasolla. Pitääkö sopia jossain kokouksessa erikseen liikehuoneistoille eri yhtiövastike?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Osakkaan laiminlyönnistä aiheutunut vahinko, kenen vastuu?
Viiden perheen rivitalon yhdessä huoneistossa boilerin ylivuotoputken tukkeuma johti siihen, että huoneistossa oli 2 - 3 vuotta jatkunut pieni veden ylivuoto. Boilerin ikä oli 30 vuotta. Tämä johti siihen, että vaatehuone ( jossa boileri oli ). osa eteistä ja osa makuuhuonetta kastui pikkuhiljaa. Asunnossa oli haissut home yli 2 vuotta.Asiasta oli puhuttu, mutta isännöitsijä, joka asui ko. huoeneistossa ei tehnyt asialle mitään. Kun asia lopulta tiedostettiin jouduttiin vaatehuoneen lattia piikkaamaan auki ja kuivaamaan noin neljä viikkoa yötä päivää. Vaatehuoneen vieressä oleviin pesuhuoneen ja saunan lattioihin jouduttiin poraamaan reikiä kosteusmittausten takia, josta johtuen lattiakaakelit jouduttiin uusimaan. Myös naapurin seinä oli osittain kastunut, joten sitä jouduttiin purkamaan ja uusimaan.Kolme asuntoa oli jo vaihtanut boilerinsa uusiin ilman kenenkään kehoitusta peläten em. tilannetta.Kysymys kuuluu: PITÄÄKÖ TALOYHTIÖN OSALLISTUA EM. TYÖSTÄ AIHEUTUVIIN KUSTANNUKSIIN, JOTKA JOHTUIVAT ASUNNON OMISTAJIEN OMASTA HUOLIMATTOMUUDESTA?
20142_38158.jpg
Nuorenna julkisivua vuosikymmeniä julkisivulaatalla
Huolimatta tiilijulkisivun, tutkimuksissakin todetusta pitkäikäisyydestä, tulee jossain vaiheessa kuitenkin tilanne, jossa tiilijulkisivukin saattaa kaivata huoltoa. Tavallisimmin tiilirakenteen huolloksi riittää säännöllisin väliajoin (suositus 2 v) tehtävä liittyvien rakenteiden, kuten räystäiden, ikkunapellitysten, sadevesijärjestelmien ja saumakittausten tarkistus ja tarpeen vaatiessa huoltokorjaus. Kun tiilirakenne on suunniteltu ja toteutettu oikein, on rakenteen kestoikä useita satoja vuosia. Pitkän elinkaaren takeena on julkisivumuurin nykyisin käytössä oleva hyvä tuulettuvuus sekä ruostumattomien teräsosien käyttö ruostuvien sijasta.Huollontarpeen vähäisyys korostuu pitkällä aikavälillä tarkasteltuna pienillä ylläpitokustannuksilla. Hyvä vertailukohta on esimerkiksi puujulkisivu, joka vaatii huoltomaalauksen vähintään 8-10 vuoden välein, rappauskin pitää uusia vähintään 30 vuoden välein. Julkisivumateriaalia valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös, miten julkisivu ikääntyy eli miltä eri vaihtoehdot näyttävät 10-30 vuoden kuluttua.Lue lisää julkisivun korjaamisesta tiilellä
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
20225_78316.jpg
Miten korkeaksi talo­yhtiössä saa aidan kasvattaa?
Voiko kaavoitetulla yksikerroksisella alueella kasvattaa korkeita puita tai rakentaa naapurirakennuksia varjostavia aitoja, rakennelmia? Mikä on maksimikorkeus?Varjostukset häiritsevät, estävät aurinkovarjojen automaattikäytön. Lisäksi suuret puut roskaavat talojen välisen kadun ja aiheuttavat liukastumisvaaran.
20229_79627.jpg
Saako ikkunaremontin tehdä asukkaan poissa ollessa?
Taloyhtiössä on alkamassa ikkuna- ja oviremontti. Onko asukkaan kanssa sovittava remontille aika omaan huoneistoon, kun asukas on alustavasti ilmoitettuun aikaan poissa kuukausikaupalla.Tarkennuksesi vielä, että remontti osuu osittain aikaan, jolloin asukkaan matka ei ole alkanut ja urakoitsijalla on siten mahdollisuus remonttiin siihen aikaan, jolloin asukas on vielä asunnossa paikalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton