• Etusivu
  • Palvelut

Jääpuikkoja räystäällä, jäätä pihalla – taloyhtiön vastuut

Kuka on vastuussa taloyhtiön alueen turvallisuudesta?

Erik RahialaKaupallinen yhteistyö JTK-Sähkö Oy
Julkaistu 15.11.2023Päivitetty 02.04.2024
Jääpuikot räystään reunalla

Talvikelit saapuvat jälleen tuoden mukanaan lumen ja jään aiheuttamat haasteet. Tyypillisimmät ongelmat kiinteistöjen piha-alueilla liittyvät liukastumisten sekä katolta putoavan lumen ja jään aiheuttamiin vaaratilanteisiin. Taloyhtiöltä edellytetäänkin laissa korostunutta huolellisuusvelvollisuutta, joka velvoittaa turvallisuuden varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Talviolosuhteissa hiekoituksella, mutta myös hyvällä pihavalaistuksella sekä erityisesti sulanapitojärjestelmillä voidaan ennalta ehkäistä tapaturmia.

Sulanapitojärjestelmä turvaa vaaranpaikat

Taloyhtiön hallitus on ensisijaisesti vastuussa siitä, että sen alueella on turvallista liikkua ja oleskella. Tämä korostuu etenkin talvisin, kun katolle kasautuva lumi ja jää muodostavat merkittävän riskin talon asukkaille sekä myös ohikulkijoille. Pudotessaan lumi- ja jäämassa aiheuttaa aina vakavan vaaratilanteen – raskaan lohkareen tippuessa useiden metrien korkeudelta aiheuttaa se osuessaan pahaa jälkeä.

Sulanapitojärjestelmillä voidaan ehkäistä tehokkaasti lumen ja jään aiheuttamia vahinkoja ja tapaturmia. Räystäslämmitys sulattaa ja estää jääpuikkojen ja -lohkareiden muodostumisen räystäille ja syöksytorviin. Se myös osaltaan vähentää lumen ja jään pudotuskustannuksia, mikä on taloudellisesti kannattavaa pitkällä aikavälillä.

Taloyhtiössä luiskalämmityksien asentaminen kalteville kulkuväylille, esimerkiksi pysäköintialueet, ajoluiskat, kävelytiet, ulkoportaat, sillat ja lastauslaiturit, ehkäisee liukastumisonnettomuuksia pitäen jään poissa ja reitit sulana. Jotta energian käyttö ja ylläpitokustannukset eivät kohoa liian suuriksi, on sulanapitojärjestelmät toteutettava ja säädettävä tarpeenmukaisesti.

Nykyään usein asennetaan sulanapitokeskukseen automaattinen ohjausjärjestelmä, joka seuraa pintojen lämpötilaa ja kosteutta tarkasti sekä kytkee lämmityksen päälle ainoastaan silloin, kun on todellinen sulatuksen tarve, eli silloin kun pintoihin voisi muodostua jäätä. Laite kytkee myös lämmityksen heti pois, kun sitä ei enää tarvita. Tämä investointi maksaa itsensä takaisin jopa 1–2 vuodessa sähkön hinnasta riippuen perinteiseen itsesäätyvään lämmityskaapeliin verrattuna.

Taloyhtiön oma sähkömies -palvelun avulla taloyhtiö voi suunnitella ja asentaa sulanapitojärjestelmiä, jotka ovat sekä energiatehokkaita että turvallisia. Kohteen tarpeiden mukaan oikein rakennetut ja huolletut sulanapitojärjestelmät ovat kustannustehokkaampia ja turvallisempia.

nainen kulkee hyvin lumisia ja liukkaita kivirappuja ulkona talvella

Pihavalaistuksen tulee olla kunnossa

Talvikaudella luonnon valoa on tarjolla varsin vähän, jolloin hyvän valaistuksen merkitys korostuu. Taloyhtiön alueella turvallinen liikkuminen edellyttää kirkkaasti valaistuja reittejä – varovasti kulkeminen ei auta, jos ei näe mihin astuu. Liukkaalla jäällä askeleen pettäessä kaatumiselta harvoin vältytään.

Piha-alueilla valaistuksen tulee olla kunnossa – laadukkaat LED-valaisimet oikeissa paikoissa, joissa on riittävä valoteho, varmistavat miellyttävän ja turvallisen kulkemisen alueella. Osaava Taloyhtiön oma sähköasentaja tarkastaa ja pitää huolen, että valaistus on asianmukainen ja aina kunnossa.

Energiankulutuspuolella perinteisillä hehku-, loiste-, elohopeahöyry- tai purkauslampuilla toteutettu yleisvalaistus vie jopa noin 70 % taloyhtiön yleissähkökuluista. Näitä voidaan pienentää huomattavasti LED-valaistuksella, jolloin valaistuksen kuluttama energiamäärä putoaa keskimäärin yli 75 %.

Myös taloyhtiön tiloissa sähköinen lattialämmitys tai räystäslämmitys huonosti optimoituna on todellinen sähkösyöppö ja näiden laitteiden energiatehokkuutta voidaan parantaa tarkasti ajastamalla, lämpötilaa laskemalla sekä lämmitystarpeen mukaisella, automaattisella säädöllä.

Taloyhtiöllä korostunut huolellisuusvelvollisuus

Taloyhtiöllä on laissa määritelty vastuu turvallisesta liikkumisesta ja oleskelusta alueellaan. Korostunut huolellisuusvelvollisuus tarkoittaa, että taloyhtiön on nähtävä vaivaa toimiakseen erityisen huolellisesti. Esimerkiksi tilanteissa, joissa taloyhtiö tietää mahdollisen vaarallisen paikan, sen on pystyttävä osoittamaan, että on tehnyt kaiken mahdollisen vaaran poistamiseksi.

Taloyhtiön on otettava huomioon sääolosuhteet ja muut tekijät, jotka voivat vaikuttaa turvallisuuteen. Vain tällä tavoin taloyhtiö voi vapautua vastuusta vahinkotilanteessa.

Selkeästi ja tarkasti määritellyt huoltosopimukset ovat ensisijaisen tärkeitä toimivan ja turvallisen asumisen varmistamisessa taloyhtiössä. Kun huoltovastuut ovat tiedossa ja sovittu osaavien ammattilaisen kanssa, hoituvat tarvittavat ylläpito- ja huoltotyöt mutkattomasti ja sujuvasti.

sinisen auton katolle pudonnut jääpala on hajottanut takaikkunan ja katto on lommolla

Taloyhtiön oma sähköasentaja pitää huolta taloyhtiöstä

Asumisturvallisuus ja turvallisuus paranee, kun kaikki sähköjärjestelmät valaistuksia myöten ovat katsottu kuntoon asiantuntijan toimesta. Taloyhtiön oma sähköasentaja huolehtii kaikista taloyhtiön sähkö- ja valaistusasioista varmasti, turvallisesti ja ennakoiden. Sähkötöistä vastaava tuttu asiantuntija auttaa säästämään huolta, energiaa, ympäristöä sekä osakkeenomistajien ja asukkaiden kukkaroa.

Luotettava sähköasentaja pitää huolta taloyhtiön energiatehokkuudesta ja ekologisuudesta sekä varmistaa, että turvallisuus ja vastuuasiat ovat varmasti kunnossa. Taloyhtiö hyötyy nopeasta ja kustannustehokkaasta palvelusta.

Sähkötöiden asiantuntija on taloyhtiön käytettävissä sovittuna päivänä kerran kuukaudessa – päivän aikana hoituvat mutkattomasti sekä yhdessä sovitut taloyhtiön yhteiset että asukkaiden tilaamat omat sähkötyöt. Tarvittaessa asukkaiden töille varataan lisäksi 1/2 päivää.

Taloyhtiön oma sähköasentaja on edullinen ja vaivaton palvelu kaikenkokoisille ja -ikäisille taloyhtiöille.

Haluatko lisätietoa?

Info

Info

JTK-Sähkön sähköasiantuntija taloyhtiösi turvana

Tarkkaileeko taloyhtiösi säännöllisesti sähkölaitteiden asennuksia ja vikavirtasuojia? Entä onko sähkölaskussa vielä säästövaraa? Käytetäänkö taloyhtiössäsi sähköautoja, -pyöriä, tasapainolautoja tai sähköpyörätuoleja? Toimivatko lämpötolpat ja räystäslämmitykset moitteettomasti? Ovatko palovaroittimet kytkeytyneet sähköverkkoon? Ja kuka valvoo osakkeenomistajien ja asukkaiden tilaamien sähkötöiden turvallisuutta?

Taloyhtiön vastuulla on pitää huolta kiinteistön sähköjärjestelmien kunnosta ja turvallisuudesta. Oma sähköasentajamme varmistaa, että kiinteistön sähkölaitteet ja -asennukset ovat turvallisia ja hyvässä kunnossa. Kaikki tämä tehdään ennakoiden, ajoissa ja oikeaan aikaan. Energiatehokas kartoitus ja tarvittavat parannukset säästävät taloyhtiössä energiaa, ympäristöä ja rahaa.

Kutsu taloyhtiön oma sähköasentaja vierailulle, niin kerromme mielellämme lisää!

jtk-sähkön banneri-1280x300
JTK-Sähkö Oy
Palvelut
kunnossapito
kattoturvatuotteet
sähkö
turvallisuus
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

taloyhtiön oma sähkömies. Lattialla sähkökaapelelita ja kuvassa näkyy sähkömiehen haalarit ja kädet.
Sähköasennus silloin kun taloyhtiö sitä tarvitsee
Sähkölaitteiden asentaminen ja huoltaminen, sekä sähkötyöt ylipäätäänkin, ovat työtehtäviä, joita ei saa suorittaa kuin alan koulutettu ammattilainen. Toisinaan vikaantuminen tapahtuu yllättäen ja myös sähkölaitteissa tapahtuu ikään ja käyttöön liittyvää kulumaa. Mutta miten saada kiinni hyvä sähköasentaja silloin, kun sitä tarvitaan, ja onko odotusaika aina automaattisesti viikkoja? Tarjolla on hyviä uutisia taloyhtiöille ja asukkaille – miltä kuulostaa ihan oma sähköasentaja, joka on käytettävissä nopealla varoitusajalla? Miten tällainen toimii, ja mitä se maksaa?
lapsi istuu lattialla ja laittaa töpseliä seinään
Onko taloyhtiössäsi tehty sähkölaitteiden paloturvallisuustarkastus?
Sähkösaneeraus alkaa tulla ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä ylittää 40 vuotta. Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee turvallisuusriski, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi, jos kiinteistössä on alkuperäinen sähköjärjestelmä. Säännöllisillä tarkastuksilla paloturvallisuusriskit voidaan havaita ja korjata ajoissa.
Valaisinvaihto
Nyt on aika uudistaa valaistus
Hyvällä valaistuksella on iso vaikutus kiinteistön toimivuuteen. Asianmukaisesti valaistut pihan kulkureitit, oleskelualueet, autotallit, varastot, katokset ja sisäänkäynnit ovat tärkeä osa turvallista ja viihtyisää asuinympäristöä. Myös kulku sisätiloissa aulasta kotiovelle ja rappukäytävästä yleisiin tiloihin tulee olla kunnolla valaistu. Sähkölaitteiden ja järjestelmien huollot sekä asennukset ovat osa taloyhtiön arkea − kun taloyhtiöllä oma luotettava sähköasentaja, toimii valaistus kuten pitääkin.
201611_47747.jpg
Yksinkertaista ja helppoa kodin tilanneohjausta - ABB Free@home
ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmänavulla ohjaat joustavasti ja helposti kodin valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja ovipuhelinta.
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
20232_80791.jpg
Tunnelmaa kotiin erilaisilla valoilla
Valon värilämpötilan muuttaminen lämpimän valkoisesta kylmään päivänvalon valkoiseen on nyt kaikkien ulottuvilla. Värilämpötila, eli Kelvin on tyypillisesti valaisimissa 3000K tai 4000K, mutta haluttaessa vaihtelua tunnelman, vuorokauden tai vuodenajan mukaan, vaihtoehtoja löytyy led-valaisimista moneen makuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton