• Etusivu
  • Ajankohtaista

Suomen lakien ja euronormien mukainen peltikaton kiinnitys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 08.03.2017Päivitetty 04.10.2018
20173_48534.jpg

Rakennusten suunnittelijoilla ja valvojilla on merkittävä osavastuu siitä, että peltikaton kiinnikkeet ovat määräysten mukaiset ja kelpoiset suunniteltuun käyttöön. Varminta ja helpointa on käyttää sellaisia ruuveja, jotka ovat kyseiseen käyttöön Suomessa virallisesti hyväksyttyjä. (Varmennettu Käyttöseloste TRY – 118 – 2012)

Asentamista koskevassa standardissa SFS-EN 1090-2+A1 ohjeistetaan asennusta seuraavasti:

Kohta 5.6.1.; "Liittimien, kiinnittimien ja tiivisteellisten aluslaattojen tulee vastata korroosiokestävyydeltään kiinnitettäviä kokoonpanoja." Tämä tarkoittaa sitä, että kolmikerrospinnoitettu hiiliteräspelti on kiinnitettävä kolmikerrospinnoitetulla hiiliteräsruuvilla.

Kohta 10.4.; "Erilaisten metallisten materiaalien, esim. ruostumaton teräs ja alumiini tai rakenneteräs tahatonta kosketusta tulee välttää." Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että hiiliteräspeltiä ei saa kiinnittää ruostumattomasta teräksestä valmistetulla ruuvilla.

Voimassa olevien rakennusmääräysten perusajatus on, että samassa käyttökohteessa olevat tuotteet omaavat samat elinkaaret, eli kestävät yhtä pitkään samalla kunnossapidolla. Esimerkiksi katolle yleisimmin suunniteltu kolmikerrospinnoitettu kattopelti (esim. SSAB:n Nova tai Ruukin Pural®) pitää asentaa kolmikerrospinnoitetulla kateruuvilla ja molempien tuotteiden tulee olla hyväksytty vähintään C3-ilmastorasitusluokkaan Suomessa. Monet nykyisistä käytössä olevista kateruuveista ovat kuitenkin vain yksikerrosmaalattuja ja täyttävät vain C1-ilmastorasitusluokan. Kolmikerrospinnoitettu KINGI® kateruuvi on hyväksytty C3-luokkaan ja siten lainmukainen kiinnitys em. kattopelleille.

Sama mies Ruukin Puralin ja Kingin kolmikerrospinnoitteen takana

20173_48537.jpg

Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien pinnoitteen kestävyysongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea pilaantuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi ykköspinnoite. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Kaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ne eivät kuitenkaan täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

20173_48536.jpg

Moni asiantuntijakin on ollut siinä luulossa, että markkinoilla olevat ETA-hyväksytyt ja CE-merkityt ruuvit täyttävät edellä mainitut korroosiokestävyysvaatimukset. Tukes tutkii parhaillaan ruuvivalmistajien ja maahantuojien harhaanjohtavaa CE-merkkiin perustuvaa markkinointia.

Kateruuvin kehittäminen oli peltiä vaativampi

Jorma Kinnusen patentoiman pinnoiteratkaisun ansiosta Suomessa on nyt ulkokäyttöä C3- ja jopa C4-ilmastorasitusluokissa kestävä kateruuvi. Kateruuvi oli peltiä haastavampi työ, koska sille piti kehittää koko pinnoitusmenetelmä. Yhdessä Kingi Oy:n Jari Lehtolan kanssa syntyi kateruuvi, joka kestää myös asennuksen ja jonka patentoitu Pikakärki tekee asennuksesta huippunopeaa peltiä naarmuttamatta. Myös tiivisteen kumiseos on tarkasti valittu. Vuosien testausten tuloksena syntyi kateruuvi KINGI®, jolle annetaan myös parhaat takuut; 20 vuotta ruostumattomuudelle, 30 vuotta vuotamattomuudelle ja 50 vuotta poikkiruostumattomuudelle. - Vanha kansa sanoo: Jos katto pitää, talo kestää! Kingin ansiosta nyt myös katon kiinnitys on hyväksytty ja koko katto on säänkestävä niinkuin pitääkin, iloitsee Jorma.

Patentti takaa Kingi-kateruuvin kestävyyden

Kuten taulukostakin voi päätellä, kolmikerrospinnoitettu Kingi painii kateruuveista täysin omassa sarjassaan. Se on kateruuvi, joka soveltuu juuri kolmikerrospinnoitetun kattopellin kiinnittämiseen.

Vastaisuudessa rakennesuunnitelmien ohjeistuksessa on määriteltävä peltien lisäksi myös niiden kiinnittämiseen käytettävät kiinnitystarvikkeet tarkemmin. Valitettavasti C3 ei riitä ohjeeksi, sillä markkinoilla on vielä tuotteita, joissa on virheellisesti C3-tunnukset.

Kun haluat suunnittelijana varmistaa, että suunnittelemasi kohteen kiinnitys tehdään kolmikerrospinnoitetulla kateruuvilla, merkitse suunnitelmiisi seuraava lause: Kiinnittämiseen käytettävä Kingi kateruuveja (TRY-118-2012).

Kingi Oy
Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201611_47698.jpg
Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton
Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
20156_43562.jpg
Vesivahinko - ennaltaehkäistävä painajainen
Noin 70 % taloyhtiöille tapahtuvista vahingoista on vesivahinkoja. Finanssialan Keskusliiton mukaan vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain korvauksia yli 36 000 vesivahingosta. Korvausten yhteissumma on noin 157 miljoonaa euroa, mikä kasvaa vuosittain. Luvussa ovat mukana ilmoitetut ja vahinkotapauksiksi hyväksytyt vesivahingot. Vahinkojen todelliset kustannukset arvioidaan ainakin kolme kertaa suuremmiksi, sillä kaikki vahingot eivät mene vakuutusyhtiön maksettaviksi.
Pysäköidyt autot
Viikon kysymys: Autopaikkojen jakoperusteet ja asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaate
Autopaikat (yhteensä 6) ovat taloyhtiön omistuksessa ja jaetaan jonotusperiaatteella. Paikkoja ei kierrätetä ja paikoista ei ole kirjallista ohjeistusta.Paikoista kaksi oli aiemmin sellaisten talossa pitkään asuneiden asukkaiden käytössä, joilla ei ollut ajoneuvoa. Paikoille pysäköivät kyseisten asukkaiden vieraat. Asiasta keskusteltiin ja nyt näistä paikoista yksi annettiin jonon ensimmäiselle.Toisesta paikasta hallitus teki vieraspaikan, vaikka jonossa on edelleen asukkaita. Tuolle vieraspaikalle pysäköivät nyt enimmäkseen samat kahden osakkaan vieraat, jotka pysäköivät ennen näille aiemmin mainituille paikoille.Paikkoja ei riitä asukkaille, mutta yhtä paikkaa pidetään tyhjillään vierailijoita varten. Eikö tämä ole asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista?
20217_71657.jpg
Kurtturuusun hävittämiseen aikaa enää alle vuosi!
Löytyykö taloyhtiösi pihalta kurtturuusua? Nyt sen hävittämisellä alkaa olla jo kiire. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu nimittäin voimaan 1.6.2022, johon mennessä kurtturuusu pitäisi olla poissa taloyhtiösi, mökkisi tai omakotitalosi pihamaalta sekä parkkipaikan reunalta. Vastuu kurtturuusun hävittämisestä on tontin tai pihan omistajalla.Periaatteessa, jos kurtturuusua ei ole hävitetty annettuun päivämäärään mennessä, voidaan tontin omistajaa eli esimerkiksi taloyhtiötä rankaista sakoilla. Toinen vaihtoehto on, että työ teetetään ulkopuolisella ja lasku lähetetään perässä. Hieman lievennystä ELY-keskuksen vaatimukseen tuo se, että kurtturuusun hävittämiseen on edes ryhdytty, vaikka sitä ei olisikaan saatu poistettua vielä täysin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton