• Etusivu
  • Isännöitsijä

Talous osana kiinteistöstrategiaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kiinteistöstrategia on asumisen, omistamisen ja ylläpidon suunnitelma, jossa ensin määritellään tavoitteet ja sen jälkeen keinot, joilla tavoitteisiin päästään. Kiinteistöstrategia on hyvä laatia sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille.

Strategia voi olla muistion muotoon kirjoitettu selvitys, jossa on ensin taloyhtiön nykytilan kartoitus, sen jälkeen mahdollisesti heti suoritettavat toimenpiteet ja lopuksi visio noin 5-10 vuoden päähän, millainen taloyhtiö silloin on. Toimenpiteiden ja toteutettavien suunnitelmien yhteyteen on hyvä laittaa myös keinot, joilla haluttuun lopputulokseen päästään.

Lopuksi kiinteistöstrategia käsitellään ja hyväksytetään yhtiökokouksessa, minkä jälkeen se on ohjeena hallituksen ja isännöitsijän työskentelylle. Vaikka kiinteistöstrategia on hyväksytetty yhtiökokouksessa, on siihen liittyvät päätökset tehtävä silti asiallisesti yhtiön normaalien päätöksentekoperiaatteiden mukaan.

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202012_67781.jpg
Persoonalliset ja modernit parvekejulkisivut silkkipainolaseilla
Asutteko vanhassa kerrostalossa, joka on rakennettu 1960- ja 70-luvulla? Ovatko parvekejulkisivut päivityksen tarpeessa? Parvekelasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, tällöin vanhankin parvekkeen saa viihtyisäksi ja parvekkeen käyttöikää pidentää. Helsingin Kontulassa sijaitseva kerrostalo koki näyttävän muodonmuutoksen parvekelasituksen myötä.
20224_77999.jpg
Ei jokaisen asukkaan tarvitse avata oveansa samalla tyylillä
Kun taloyhtiössä on ajankohtaista uusia lukitusjärjestelmä, on syytä pysähtyä hetkeksi miettimään, mitkä taloyhtiön tarpeet ovat? Miten juuri meillä halutaan kulkea? Nykyisin on mahdollista toteuttaa hyvin monimuotoisia kulkemisen ja pääsynhallinnan ratkaisuja, eikä jokaisen asukkaan tarvitse avata oveansa samalla tyylillä. Yksi tykkää perinteisestä avaimesta, toinen haluaan omaan oveensa älylukon – se on ok ja täysin mahdollista toteuttaa.
20213_69525.jpg
Kestävä julkisivu­pinnoite, joka suojaa ilmaston­muutoksen rasituksilta
weber TopDry pitää rapatun julkisivun puhtaana ja kauniinaSuomen olosuhteet ovat aina olleet rakennuksille vaativat, mutta ilmastonmuutos lisää entisestään etenkin julkisivujen rasitusta. Voimakkaat tuulet, viistosateet ja lämpötilan vaihtelu nollan molemmin puolin yleistyvät.
Katu, jossa on taloja rivissä
Voiko taloyhtiö pakottaa piha- ja lumitöihin?
Taloyhtiössä on neljä paritaloa, autokatos ja varastorakennus. Taloyhtiössä on yhteisellä päätöksellä hoidettu piha-alueet asukasvoimin (talkoo periaatteella) monen vuoden ajan. Asiasta on mainittu isännöitsijäntodistuksen kohdassa "huoltoyhtiö". Uusin osakas ilmoitti, että yhtiö ei voi velvoittaa osakkaita pihatöihin. Talven lumityöt ovat edessä, miten hallitus voi sitouttaa osakkaat hoitamaan työt?
20236_82063.jpg
Puiden kaataminen?
Naapuri on vaatinut pihakoivujen kaatamista sen johdosta, että ne roskaavat hänen pihaansa. Voiko isännöitsijä tehdä päätöksen, että puut kaadetaan sen johdosta, että ne olisivat muka kuivuneet latvasta, mitä ne eivät ole. Aiemmin on osakkaiden kesken äänestetty ja kirjattu yhtiökokouksen pöytäkirjaan, että puita ei kaadeta. Voinko vaatia puiden kunnon tarkistusta, jotta niitä ei kaadettaisi? Jos puut kaadetaan, minulta jää terassi kesällä käyttämättä kuumuudesta johtuen, koska puut eivät enää sitä varjostaisi ja näin ollen myös ilma asunnon sisällä olisi tukahduttavampaa.
20236_82063.jpg
Viikon kysymys: Mitä on tehtävissä kun osakas ei maksa vastikkeitaan?
Meillä on taloyhtiössä hankala tilanne, joka aiheuttaa paljon töitä, sillä jouduimme ottamaan asunnon haltuun maksamattomien vastikkeiden takia. Otimme asuntoon vuokralaiset, jotka hekin lähtivät ennen aikojaan pois ja meillä on vuokrarästejä saamatta.Haltuunottoaika on mennyt umpeen ja omistajaan ei ole yrityksistä huolimatta saatu yhteyttä. Onko ainoa keino pitää ylimääräinen yhtiökokous (tulee kuluja) ja ottaa asunto taas hallintaan, jotta se voidaan vuokrata kulujen kattamiseksi?Yhtiö ei halua olla jatkuvana asunnonvälittäjänä, joten onko ainoa keino päästä asuntoasiasta irti hakemalla oikeudelta päätös asunnon myymiseksi? Tiettävästi asunnon omistaa suurimmalta osin pankki lainan kautta, mutta siitä ei ole varmuutta.Yhtiöllä on tunne, että omistaja käyttää yhtiötä rahanlähteenä, joka hoitaa hänen omaisuuttaan, mutta näinhän ei voi olla jatkossa? Mitä pitäisi tehdä ja mitkä kaikki kulut voidaan vuokratuloista tilittää yhtiölle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton