• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiöprojektin synty ja tavoitteet

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.08.2009
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Taloyhtiöprojektia on kehitelty ajatusmielessä jo vuodesta 2005 lähtien, mutta sen varsinainen toteutus lähti liikkeelle Tekesin ja rakennusteollisuuden kanssa suoritettujen alkukeskustelujen jälkeen alkuvuodesta 2008. Molemmat osapuolet kiinnostuivat hankkeesta ja kehottivat aloittamaan hankkeen mahdollisimman nopeassa aikataulussa.

Taloyhtiöiden korjaustarpeiden voimakas kasvu oli huomioitu ja samalla todettu ettei kyseiselle sektorille ole olemassa kokonaisvaltaista neuvonta- /ohjeistuspalvelua. Ennen hankkeen aloitusta käytiin vielä varmistusneuvotteluja useamman taloyhtiön isännöitsijän sekä hallituksen kesken. Viesti oli kaikissa sama, eli yksittäisiä tiedontarjoajia löytyy mutta yksikään ei tarjoa palveluja koko taloyhtiösektorille. Kaikki osapuolet olivat yksimielisiä siitä että mikäli uutta palvelukokonaisuutta lähdetään rakentamaan on sen palveltava sekä asunto- että kiinteistöyhtiöitä ja näiden kaikkia osapuolia, eli asukkaita, osakkaita, hallituksen jäseniä, isännöitsijöitä sekä kiinteistönhoitoalan henkilöitä.

Tekesin rooli ratkaiseva

Taloyhtiöprojekti eteni tarveneuvottelujen jälkeen "suunnittelupöydällä" nopeasti ja Tekesille hankkeesta jätettiin hakemus 15.4.2008. Tekesissä hanke käsiteltiin todella ripeässä aikataulussa ja erilaisten lisäselvityspyyntöjen jälkeen hankkeelle näytettiin vihreää valoa 18.6.2008 jonka jälkeen koko projekti sai aivan uuden tuulen purjeisiinsa. Tekesin rooli tämänkaltaisissa uusissa hankekokonaisuuksissa on huomattavasti suurempi kuin hankkeeseen sitä kautta saatava rahallinen tuki. Tukipäätös vaatii aina tarkan aikataulutuksen mikä estää isojen hankkeiden karkaavan alkuperäisestä aikataulustaan vuosien päähän. Tekesin mukanaolo hankkeessa antaa aina myös sekä henkistä että imagollista selkärankaa hankkeelle.

Tavoitteet ja jatkokehitys

Jo liikkeelle lähdettäessä koko projektille asetettiin selkeät tavoitteet:
1. Sen on palveltava taloyhtiön hallitusta.
2. Sen on palveltava isännöitsijöitä.
3. Sen on palveltava eri kiinteistönhoitoalan osapuolia.
4. Sen on palveltava osakkaita.
5. Sen on palveltava asukkaita.
6. Sen on oltava tietopankki ja yhteydenpitoväline.
7. Sen on oltava helppokäyttöinen.
8. Sen on oltava käyttäjälleen täysin ilmaista.
9. Sen on jatkuvasti kehityttävä.
10. Ja ennen kaikkea sen on oltava alansa ykkönen.

Eli perin vaatimattomia tavoitteita, mutta kaikki osapuolet olivat ajatuksista yhtä mieltä. Jos ei tavoite ole riittävän korkealla on parempi ettei koko hommaa aloitetakaan.

Hiljaiseloa ennen julkaisua

Koko projektin rakennusajan hanketta on viety eteenpäin sammutetuin lyhdyin eikä asiasta ole haluttu yhtään julkisuutta. Taustalla hanketta on kuitenkin viety voimakkaasti eteenpäin. Erilaisia neuvotteluja taloyhtiöissä asioista vastaavien hallitusten jäsenten, yksittäisten isännöitsijöiden sekä isännöitsijätoimistojen, taloyhtiöiden urakointeja vetävien yritysten sekä rakennusteollisuuden asiantuntijoiden kanssa on käyty satoja. Tammi-helmikuun vaihteessa pidettyjen Rakenna & Remontoi -messujen yhteydessä pidettiin myös taloyhtiöiden päättäjille ja isännöitsijöille suunnattu seminaari, jonka yhteydessä saatiin arvokasta palautetta ja toiveita palvelun kehittämiseen. Näiden neuvottelujen pohjalta sisältö on muokkautunut nykyiseen muotoonsa.

Itse palvelu avattiin hieman ennen tämän lehden ilmestymistä, eli 28.5.2009 ja samalla hetkellä alkoi myös taloyhtiöiden ja yksittäisten osakkaiden sisään kirjautuminen palveluun. Samalla hetkellä alkoi myös kyseiselle kohderyhmälle suunnatun oman verkkolehden tekeminen. Verkkolehti ilmestyy alussa kerran kuussa tiivistäen tahtiaan jatkossa. Kuten palvelu, myös verkkolehti on täysin ilmainen ja sen voivat kaikki halukkaat tilata itselleen palvelun kotisivulta osoitteesta www.rakentaja.fi/taloyhtiö

Alansa ykkönen jo julkaistaessa

Se mitä kaikkea palvelu pitää sisällään ja mitä se tarjoaa eri osapuolille, käydään tarkemmin läpi seuraavilla sivuilla. Yksi asia on kuitenkin ylpeänä todettava; alun tavoitteista on kohta 10 toteutunut, palvelu on jo julkaisunsa yhteydessä noussut palvelusisällöltään ja laajuudeltaan alansa ykköseksi.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Tekes-hankkeena projekti on edennyt vasta hieman yli puolen välin, eli sinne asetettujen toimintojen on oltava valmiina tammikuun lopussa vuonna 2010. Käytännössä palvelu ei kuitenkaan tule koskaan olemaan täysin valmis sillä eri osapuolia palvelevia osioita ja sisältöä tullaan lisäämään jatkuvasti. Hanketta ei olla tehty vuosia vaan vuosikymmeniä silmälläpitäen ja sen tulevaisuuden rakentamisessa toivotaan myös eri osapuolien voimakasta mukanaoloa. Mikäli huomaat jonkin puutteen tai mieleesi tulee jotain mitä palvelun olisi hyvä sisältää ja mikä entistä paremmin palvelisi sinua tai sinun yhtiötäsi, laita viestiä tulemaan sähköpostilla osoitteeseen taloyhtio@rakentaja.fi.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82145.jpg
Varaston käyttö ja paloturvallisuuden laiminlyönti?
Yhtiömme on rakennettu 1995. Yksi osakas on silloin ottanut taloyhtiön varaston omaan käyttöönsä ja huoltoavaimen. Siitä ei ole laadittu sopimusta. Muutin yhtiöön 2005 ja kyseenalaistin asian. Sen aikainen hallitus hyssytteli, että ei siinä mitään, annetaan olla. Osakas käyttää sitä henkilökohtaisten tavaroidensa säilyttämiseen ja sen luopumisesta tuli lähes riita. Nyt asia on noussut uudestaan esiin. As Oy:n omat tavarat ovat pitkin pyörävarastoa ja paloturvallisuuden vastaisesti sähköpääkeskustilassa ja lämpöhuoneessa.Osakkaiden yhdenvertaisuus ei minusta toteudu. Kuka on vastuussa jos paloturvallisuuspuutteista aiheutuu vahinko? Onko yhtiöllä oikeus ottaa varasto omaan käyttöön? Huoltoavain pois? Onko As Oy:llä oikeus saada korvausta?
201110_28284.jpg
Ulko-ovet suojaan
Fastlock Uni -valokatteella helposti uusi ilme kiinteistölleIcopalin Fastlock Uni -valokatetta on saatavana myös valmiina ovikatospakkauksina – joko alumiinisella tai puisella rungolla. Valmiissa Fastlock Canopy -ovikatospakkauksissa on mukana kaikki tarvittava ja pakkausten valokate on valmiiksi leikattu oikeaan mittaan. Valmiit ovikatospakkaukset ovat helppo tapa suojata esimerkiksi rivitaloyhtiön sisäänkäynnit yhtenäisellä, tyylikkäällä ilmeellä. Täydellinen asennusvalmis ovikatospaketti on kokonaisedullinen ratkaisu suojata sisäänkäynnit sateelta, lumelta sekä auringon UV-säteiltä. Valokatteet on helppo asentaa, mutta myös asennusapua on saatavana.
20233_81172.jpg
Poimi parhaat vinkit taloyhtiöönne - lunas­ta ilmainen pääsy­lippu Kevätmessuille!
Suomen suurin rakentamisen, remontoinnin, pihanhoidon ja sisustamisen tapahtumakokonaisuus avaa kevätkauden Helsingin Messukeskuksessa 30.3-2.4.2023. Nyt tarjoamme maksuttoman sisäänpääsyn taloyhtiön päättäjille!
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Talousarvion seuranta
Talousarvion toteutumista on hyvä seurata koko tilikauden ajan, jotta sen mahdollisiin poikkeamiin voidaan reagoida nopeasti. Jos taloyhtiössä huomataan esimerkiksi suuri akuutti korjaustarve, tulee hallituksen tai isännöitsijän tarkistaa talousarviota ja hyväksyttää se ylimääräisellä yhtiökokouksella. Näin osakkailta perittävän yhtiövastikkeen määrää voidaan haluttaessa korottaa kesken tilikauden ja ylimääräiset kulut saadaan jaettua tasaisemmin.Tilikauden päätyttyä hallituksen tulee esittää yhtiökokoukselle talousarvion toteutuminen. Talousarvion toteutuminen esitetään toimintakertomuksessa, jossa on annettava lisäksi riittävä selvitys mahdollisista olennaisista poikkeamista talousarvioon nähden. Talousarvion toteutumista koskevat tiedot annetaan vakiintuneen käytännön mukaan vertailulaskelmalla, jossa tilikauden talousarviota ja toteutuneita lukuja vertaillaan keskenään sekä euromääräisesti että prosentuaalisesti. Olennaisia poikkeamia, jotka täytyy siis selittää laskelmien lisäksi myös sanallisesti, ovat esimerkiksi suuriin korjaushankkeisiin liittyvät kustannuspoikkeamat. Selityksestä tulee käydä poikkeaman suuruuden lisäksi ilmi myös poikkeamaan johtaneet syyt.
20224_77731.jpg
Mitä isännöitsijä voi kirjata isännöitsijä­todistukseen?
Jos taloyhtiön viisivuotissuunnitelmassa ei ole kirjattu putkiremonttia niin voiko isännöitsijä laittaa sellaisen isännöitsijätodistukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton