• Etusivu
  • Remontti

Taloyhtiössä säästöä on tietää mitä korjataan ja miksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.11.2014
201411_41792.jpg

Taloyhtiössä edessä oleviin korjauksiin tulisi varautua hyvissä ajoin niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Kuntoarviot ja kuntotutkimus ovat oivallisia välineitä silloin, kun kiinteistössä halutaan kartoittaa tulevien korjausten tarve sekä kullekin korjaukselle alustava korjausmenetelmä, toteutuskustannukset ja suositeltava toteutusajankohta.

Rambollin Porin yksikön päällikkö Jukka Kallio korostaa suunnitelmallisuuden merkitystä kaikessa korjausrakentamisessa.

"Kuntoarvio on usein kokonaisvaltainen katsaus kiinteistöön. Jos taloyhtiöt toimisivat kuntokartoituksen mukaan suunnitelmallisesti korjaten, säästäisi se paljon työtä ja kustannuksia. Aika usein tahtoo kuitenkin olla sitä, että hypätään muutaman vaiheen yli – esimerkiksi korjaustarpeen havaitsemisesta kiirehditään suoraan tarjouspyyntöön, jolloin saatetaan ilman riittävää tietoa korjata jotain muuta kuin mistä ongelmat ovat johtuneet", Kallio toteaa.

Syy ongelmiin kannattaa selvittää hyvin ennen korjaustyöhön ryhtymistä, sillä joskus siitä miltä asiat näyttävät, ei voi päätellä sitä, mistä on kyse. Esimerkiksi vesikaton vuotoepäily voi osoittautua ilmanvaihto- ongelmaksi, jossa kyse onkin kondensiovedestä.

Kuntoarvio edeltää kuntotutkimusta

Kuntoarviossa arvioidaan rakennus-, LVI- ja sähköteknisten rakennusosien, laitteiden ja asennusten kuntoa sekä korjaustarvetta. Lisäksi siinä tarkastellaan kiinteistön energiataloudellista kuntoa, sisäolosuhteita, terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä ehdotetaan tarvittaessa niihin liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Kuntoarvio perustuu pääasiassa aistinvaraisiin havaintoihin ja ainetta rikkomattomiin menetelmiin. Se on nimensä mukaisesti asiantuntija- arvio, johon ei sisälly tarkempaan kunnon selvittämiseen tähtääviä tutkimuksia eikä mittauksia. Koska kaikkia rakennuksen kuntoon vaikuttavia tekijöitä ei aina voida aistinvaraisesti arvioida riittävän luotettavasti, kuntoarvio ei yksinään riitä korjaussuunnitelman pohjaksi. Kun halutaan luotettavaa tietoa kyseisen kohteen kunnosta, korjaustarpeista ja soveltuvista korjausmenetelmistä, voidaan jollekin osa-alueelle tehdä erillinen kuntotutkimus.

Ulkopuolinen näkee myös sen mihin on ehditty tottua

"Kiinteistöä on tärkeä tarkastella aina kokonaisuutena eikä lukita tarkastelua liian varhaisessa vaiheessa mihinkään tiettyyn rakennusosaan. Ulkopuolisen tekemä kuntokartoitus on hyvä lähtökohta taloyhtiön 5-vuotissuunnitelmalle. Ulkopuolinen katsoo kiinteistöä aina hieman eri näkökulmasta. Oma silmä tottuu riipin raapin oleviin asioihin. Kuntoarvio ei kuitenkaan korvaa kuntotutkimusta, jonka pohjalta vasta voidaan lähteä suunnittelemaan korjaustöitä", Kallio sanoo.

Ennen kuntoarviota arvioijan on tutustuttava rakennuksen tietoihin ja historiaan. Lähtötietojen hankinta ja talon piirustuksiin tutustuminen "normaalin kerrostalon" kokoisessa kohteessa vie paikan päällä 1-3 työpäivää, jos se tehdään kunnolla. Jos kuntoarviossa tulee ilmi useampia ongelmia, ongelmat kartoitetaan ja tehdään tutkimussuunnitelma. Korjaussuunnitelmaan päästään vasta kuntotutkimuksen pohjalta, kun rakennuksen viat ovat tiedossa. Tässä vaiheessa laaditaan myös kustannusarvio sekä – jos kyseessä on hyvin huonokuntoinen kiinteistö – arvio siitä, kannattaako rakennusta enää korjata.

201411_41794.jpg

Kääntöpuolella on ylikorjaaminen

Työssään Rambollilla Kallio ja projektipäällikkö Mikko Lilja ovat molemmat nähneet sekä tapauksia, joissa ei korjata lainkaan tai korjataan "liikaa". Kuntoarviolla ja kuntotutkimuksella voidaan järkeistää taloyhtiön korjaustoimenpiteitä paitsi osoittamalla todelliset korjaustarpeet, myös ehkäisemällä ylikorjaamista, johon voidaan mennä silloin, kun toimitaan mutu-tuntumalta.

"Ylikorjaaminen on välinpitämättömyyden vastapuoli, mutta sekään ei ole taloudellisesti perusteltua. Joskus korjauksia tehdään tarpeeseen nähden aivan liian aikaisin. Esimerkiksi ikkunasaneeraukset ovat joskus tällaisia: oleskelumukavuus saattaa parantua, mutta todellisuudessa ikkunat ovat vielä kaukana tiensä päästä ja kustannukset siten hyötyyn nähden älyttömät", Kallio pohtii.

Kosteusvauriot yleisin harmin aihe

"Tavallisin ongelma, jonka alkuperää ryhdytään selvittämään kuntotutkimuksessa, on jonkin sortin vuoto. Vuoto voidaan havaita yhtä hyvin yläpohjassa kuin alapohjassa. Yläpohjassa ongelmat ovat suhteellisen helppoja tapauksia. Perustukset vaativat insinööritaitoa kattoa enemmän, ja joskus voi olla hyvinkin hankala selvittää, mistä vesi tulee alapohjaan", Lilja kertoo.

Vuotojen ohella asuinrakennuksissa kuntotutkijoita työllistävät usein muut kosteusvauriot, jotka aiheutuvat esimerkiksi virheistä omatoimisessa rakentamisessa tai rakennuksen rakenteiden tuuletuksen tukkimisesta.

Vaikka korjausrakentaminen tavallisesti koskee vanhoja kiinteistöjä, myös uusissa rakennuksissa voi olla harmeja. Maaperä painuu heti rakentamisen jälkeen ja sen kautta uuteenkin rakennukseen voi tulla kosteusrasitusta. Suunnitteluvirhe vaatii yleensä kuitenkin vielä työvirheen, jotta saadaan aikaan vaurio. Jos viimeisenä virheenä huoltoja laiminlyödään, on yhteisvaikutuksena isoja ongelmia, joita syntyy harvoin vain yhden syyn aiheuttamana.

Millainen taloyhtiön 5-vuotissuunnitelma ei kannata?

"Korjaaminen on edullista, jos se tehdään ajoissa. Esimerkkinä rännien korjaus, missä kustannukset eivät ole korkeat, mutta vahingot ovat suuret, jos korjaaminen laiminlyödään."

"Taloyhtiössä hallituksen tahtotila ratkaisee. Onhan sekin 5-vuotissuunnitelma että päätetään olla tekemättä mitään", Kallio lohkaisee. "Isännöitsijät tavallisesti haluaisivat, että korjaaminen olisi hyvin suunnitelmallista. Toteutus on kuitenkin pitkälti rahakysymys. Taloyhtiöissä on nähtävillä siksi paljon samaa mistä kaupunkeja usein arvostellaan: korjaamaan ryhdytään vasta, kun jotain tapahtuu", hän harmittelee.

Ihannetilanteessa asiat suunnitellaan ja selvitetään hyvissä ajoin, jolloin on helppo pyytää myös tarjouksia. Myös urakkaan tarjottu hinta saadaan mahdollisimman oikeaksi, kun tiedossa on yksityiskohtia myöten, mitä urakkaan liittyy ja mitä ei.

Kuvat: Ramboll

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20113_24745.jpg
Ilmainen verkkolehti
Viikottainen Omataloyhtiö.fi-verkkolehtiOmataloyhtiö.fi -verkkolehti on palvelun yhteenkokoava osa, joka toimitetaan viikoittain veloituksetta suoraan jäsenistön sähköposteihin. Lehti sisältää teeman mukaisesti artikkeleita peruskorjauksista, palveluista sekä hankkeista joita on syytä pohtia kulloisenkin peruskorjausksen yhteydessä.Sähköpostiin toimitettava verkkolehti sisältää artikkelien otsikot ja lyhyen kuvauksen sisällöstä. Varsinainen artikkeli löytyy Omataloyhtiö.fi -palvelun pääsivulla olevasta verkkolehden näköiskopiosta.Verkkolehden levikki kasvaa jatkuvasti. Lukijat koostuvat tietysti taloyhtiöden hallituksista, isännöitsijöistä sekä huoltoyhtiöistä, mutta mukana on runsaasti myös alan muita ammattilaisia sekä taloyhtiöiden osakkaita.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Sisäilmaongelmien selvittely taloyhtiössä?
Ostimme alle vuosi sitten vanhasta kerrostalosta osakkeen, Remontoimme osakkeen ja muutimme asumaan. Nyt olemme kärsineet koko perhe silmä- ja hengitystieoireista. Isännöitsijä on käynyt pintakosteusmittarilla mittailemassa pintoja mutta mitään kosteutta ei löytynyt. Lopulta kommentti oli, että meidän pitää ensin osoittaa, että asunnossa on ongelma ja taloyhtiö osallistuu sitten vasta savottaan esim. korjauttaa vaurioituneet rakenteet.Onko se näin? Joidenkin "tietojen" mukaan taloyhtiön pitäisi tutkia ja ottaa näytteitä asunnosta eikä meidän osakkaiden.
201510_44492.jpg
Miten lopetan puheenjohtajana ja mistä uusi tilalle?
Meillä on tyypillinen neljän perheen rivitaloyhtiö. Yksi asukas on isännöitsijänä ja minä puheenjohtajana. Kukaan muu ei "halua olla" puheenjohtaja. Jos minä haluaisin lopettaa ja kukaan muu ei halua olla, mitä sitten voidaan tehdä? Sama koskee isännöitsijän tehtävää. Hän ehkä myös haluaa lopettaa kohta. On toki olemassa isännöintipalveluyhtiöitä, joten se lienee ok.Mutta miten tehdään puheenjohtajan valinnan kanssa? Ja miten lopetan? Onko kirjallinen ilmoitus ok? Kenelle se osoitetaan? Voinko erota kesken kauden?
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saiko saunan laittaa käyttökieltoon lattian takia?
Taloyhtiömme saunat remontoitiin vuonna 2013. Tänä vuonna huoltoyhtiön tekninen asiantuntija totesi toisen saunan lattialaatat hengenvaarallisen liukkaiksi ja sauna laitettiin käyttökieltoon. Hallituksen puheenjohtajana on sama henkilö kuin remonttien aikana. Hän on kertonut, että lattialaattojen standardit ovat muuttuneet ja siksi ne on vaihdettava.Onko standardit muuttuneet? Jos ei, niin kuka on vastuussa ja onko kukaan mahdollisesti korvausvelvollinen?
20228_79171.jpg
Tiedätkö kuinka taloyhtiötä pyöritetään?
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Asunto-osakeyhtiölain mukaan asunto-osakeyhtiö on osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on omistaa ja hallita yhtä tai useampaa rakennusta, joiden yhteenlasketusta huoneistopinta-alasta yli puolet on yhtiöjärjestyksessä määrätty osakkeenomistajien hallinnassa oleviksi asuinhuoneistoiksi.Tavallisten osakeyhtiöiden tapaan ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous. Varsinaisessa yhtiökokouksessa käsitellään lain määräämät asiat, kuten tilinpäätökset, talousarviot, hallituksen ja tilintarkastajien valinnat sekä vastuuvapauksien myöntäminen. Lisäksi yhtiökokouksissa tehdään muut mittaviksi luokiteltavat taloyhtiötä koskevat päätökset.
20118_27378.jpg
Omataloyhtiö.fi
Taloyhtiössä päätökset koskettavat kaikkia. Olitpa sitten asukas, osakas tai hallituksen jäsen, on kaikkien yhteinen etu, että asumista koskevat päätökset tehdään oikeista syistä ja eri vaihtoehtoihin tutustuen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton