• Etusivu
  • Isännöitsijä

Terve taloyhtiö ja hyvä hallinto kulkevat käsi kädessä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 01.07.2015Päivitetty 15.02.2016
20159_44381.jpg

Lakimiehenä minun on toimittava jo hyvän asianajotavan nojalla huolellisesti hoitaessani toimeksiantoja päämieheni hyväksi. Lakimies on alan ammattilainen, jonka työhön liittyy huolellisuusvaatimus merkittävällä tavalla.

Asunto-osakeyhtiölain 1:11 §:n mukaan yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua. Määritelmä on kaksiosainen. Lain valmisteluasiakirjojen mukaan huolellisuutta arvioidaan objektiivisin perustein. Johdon jäsenen on toimittava siten kuin huolellinen henkilö toimisi vastaavissa tilanteissa. Jälkimmäinen sisältää niin sanotun lojaliteettivelvollisuuden suhteessa yhtiöön ja kaikkiin osakkeenomistajiin.

Huolellisuuden vaatimus korostuu päätökseen tai toimeen liittyvän riskin kasvaessa. Riittävänä huolellisuutena voidaan hallituksen esityksen mukaan pitää sitä, että ratkaisun taustaksi on hankittu tilanteen edellyttämä asianmukainen tieto, sen perusteella on tehty johdonmukainen päätös tai muu toimi eivätkä päätökseen ole vaikuttanut johdon jäsenten väliset ristiriidat.

Jos johtoon kuuluva henkilö rikkoo huolellisuusvelvollisuuttaan, niin hän on mahdollisesti velvollinen korvaamaan yhtiölle aiheuttamansa vahingon.

Taloyhtiön hallitus päätti isännöitsijän esittelystä teettää putkiremontin yhtiöllä, joka oli aikaisemminkin tehnyt yhtiölle vastaavia töitä. Urakkahinta oli kuitenkin kalliimpi kuin halvimman urakkatarjouksen mukainen hinta. Yhtiön kanteesta hovioikeus velvoitti hallituksen jäsenet ja isännöitsijän maksamaan yhtiölle vahingonkorvausta. Perustelujen mukaan pelkästään aikaisemmat remontit eivät olleet riittävä syy halvimmasta tarjouksesta poikkeamiseen. (HHO 26.3.1986 nro 1512).

Suomalainen taloyhtiömalli perustuu maallikkovetoiseen hallintoon. Isännöitsijä ammattilaisena auttaa juoksevissa asioissa. Joskus on asiantuntijoiden toimesta esitetty arvio, että asunto-osakeyhtiön suurin riski on sen hallitus. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää, että hallitus huolehtii siitä, että apuna on riittävän osaavia asiantuntijoita ja päteviä tekijöitä. Taloyhtiöiden johdon työ on vaativaa. Hatunnosto vain kaikille teille, jotka yhtiön toimielimissä osallistutte taloyhtiön yhteisten asioiden hoitamiseen.

Juristina ajattelen jo lähtökohtaisesti niin, että lakia on noudatettava. Myönnän kuitenkin, että joskus tulee mieleen, että ovatko asiat jo liikaakin juridisoituneet.

Tiedän esimerkiksi tapauksen, jossa muutaman sadan euron arvoinen osakkaan vaatimus taloyhtiölle yhtiön kunnossapitovastuulla liittyvässä asiassa nosti myrskyn vesilasissa. Taloyhtiön hallitus ei uskalla ratkaista asiaa sovinnolliseen päätökseen peläten rikkovansa lain yhdenvertaisuusperiaatetta. Kaikki tunnustavat epäoikeudenmukaisuuden asiassa, mutta välineitä asian ratkaisemiseksi ei tunnu olevan.

Olaus Petrin tuomarinohjeissa 450 vuoden takaa todetaan, että "yhteisen kansan hyöty on paras laki". Tässä voisi olla ohjetta ratkaisuksi myös tämän päivän taloyhtiöille, joissa painitaan lain tulkintojen kanssa.

Taloyhtiön tervehdyttämisestä yhteiseksi hyväksi

Ongelmallisissa taloyhtiöissä moni asia saattaa olla niin sanotusti rempallaan. Jos osaamista puuttuu, niin vaikeudet saattavat kumuloitua ajan kuluessa. Hallituksen jäsenet saattavat näissä taloyhtiöissä kokea tehtävänsä ahdistavaksi, mahdollisesti jopa ylivoimaiseksi. Seurauksena saattaa olla myös ongelmien kieltäminen, salailu sekä puutteellisten ja virheellisten tietojen antaminen. Pelko mahdollisesta vahingonkorvausvastuusta saattaa olla jopa este taloyhtiön tilanteen normalisoitumiselle ja tervehdyttämiselle.

Taloyhtiön tilanne vaikuttaa olennaisesti osakehuoneistojen arvoon. Hyvin hoidettu taloyhtiö tarkoittaa samalla osakkeenomistajien omaisuuden arvon säilymistä ja sen kasvua. Taloyhtiön asioiden hoito olisi hyvä nähdä ennen kaikkea yhteisenä juttuna. Vaikka tässä on idealismia mukana, niin sitä kohden kannattanee tietoisesti kollektiivina pyrkiä. Riitainen taloyhtiö ei ole terve taloyhtiö.

Pitäisikö Suomessakin panostaa ongelmallisten taloyhtiöiden terveystarkastukseen ja sen pohjalta toteutettavaan tervehdyttämisohjelmaan? Taloyhtiön etu ei välttämättä ole saada yhtiön johtoa korvausvastuuseen huolimattomasta asioiden hoidosta, vaan saada yhtiö sellaiseen hyvään kuntoon, jossa tehdään yhdessä asioita yhteiseksi hyväksi – kiinteistönomaisuuden arvon säilyttämiseksi.

Teksti: Juha Saarimäki, JuriNet lakipalvelut

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle tästä. tai käyttämällä allaolevaa lomaketta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20236_82145.jpg
Isännöitsijä ja juoksevien asioiden hoitaminen?
Ilmoitin kuukausi sitten isännöintitoimistoon ulko-oven lukon painikkeen rikkoutumisesta. Koska painike ei toimi niin ovi täytyy paiskata kiinni. On odotettavissa, että koko ovi hajoaa lähiaikoina. Kysyin uudelleen asiaa isännöintitoimistolta kahden viikon kuluttua - ei vastausta. Asia otettiin uudelleen esille yhtiökokouksessa viikko sitten. Isännöitsijän vastaus: "On se kumma kun kaikki viat tässä taloyhtiössä ovat teidän huoneistossanne."Asia on annettu tiedoksi myös toiminnantarkastajalle, joka oletettavasti on välittänyt tiedon hallitukselle. Muiden kummallisuuksien ohella hallitus on vuosi sitten ilmittanut kokouspäätöksestään, jossa he eivät suostu vastaamaan minun kysymyksiini ja kaikki yhteydenpito taloyhtiön ja minun välillä tullaan käymään isännöitsijän välityksellä. Avainkansiot ovat isännöitsijän hallussa, joten emme voi edes tilata itse lukkoliikettä korjaamaan lukkoa. Miten osakkaan pitäisi edetä kyseisessä asiassa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
Putkiremontin yhteydessä pattereiden venttilejä vaihdettiin. Patterin putki irtosi ja vettä valui olohuoneen parketille. Remonttifirma ei itse ilmoittanut omistajalle vahingosta, ja kysyttäessä selitykset olivat hyvin epäselkeitä.Paikalla kävi kosteusvaurioita kartoittava firma, jonka laustuntoon jää selkeitä epävarmuustekijöitä mm. siitä onko putki vuotanut jo aiemmin, onko parketin alla vettä jne. Kosteusmittaus tehtiin ainoastaan irronneen putken reiästä ja alapuolisen asunnon katosta. Parketti oli selkeästi turvonnut ko. alueelta. Omistajana pyysin, että parketti aukaistaisiin pieneltä alueelta, jotta mahdollinen parketin alla oleva kosteus voitaisiin kartoittaa.Isännöistijä ja remontinvalvoja kieltäytyvät kokonaan yhteistyöstä, ja näin ollen heidän päätöksellään parketin aukaisu kielletään kartoitusta varten.Kuka on vastuussa, jos asunnossa myöhemmin ilmenee asiaan liittyviä ongelmia?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Isännöitsijätoimiston korvausvastuu vesivahingossa?
Rivitalomme lämmönjakohuoneen kone vaihdettiin pari vuotta sitten. Sovimme uusimisen jälkeen, että isännöitsijätoimiston mies käy kuukausittain 10 €:n korvauksella tarkistamassa ja säätämässä konetta.Loppukeväällä 2013 havaitsin kosteutta asuntomme kivijalassa. Isännöitsijätoimiston mies totesi kuumavesiputken rikkoutumisen, josta syystä vettä oli päässyt ulkovarastoon ja makuuhuoneeseen. Vuodon alkamisajankohtaa ei voitu määrittää.Laudoitusta jouduttiin purkamaan kuivausyritys hoiteli kuivaukset. Taloyhtiöllemme kuivauksen omavastuu maksoi yli 3000 €.Nyt kysynkin, mikä on isännöitsijätoimiston korvausvastuu vesivahingosta? Olimmehan palkanneet miehen isännöitsijätoimistolta lämmönjakohuoneen huoltoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton