• Etusivu
  • Isännöitsijä

Tiesitkö tämän tilaajavastuulaista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.09.2013Päivitetty 03.10.2018
20139_36215.jpg

Tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä eli tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.

Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan (esim. asunto-osakeyhtiön) selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa on hoitanut lakisääteiset yhteiskunnalliset velvoitteensa (mm. verojen maksu, vakuutukset ym.).

Lain noudattamista on tehostettu laiminlyöntimaksulla, joka määrätään, mikäli tilaaja laiminlyö tämän selvitysvelvollisuutensa. Maksun suuruus on 1 600 – 16 000 euroa. Rakentamistoimintaa koskeva ns. korotettu laiminlyöntimaksu on 16 000 - 50 000 euroa.

Maksu voidaan määrätä esimerkiksi, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen liiketoimintakiellossa olevan kanssa. Laiminlyöntimaksu voidaan määrätä myös, jos tilaaja osoittaa selvää ja yleisen elämänkokemuksen mukaan havaittavaa välinpitämättömyyttä siitä, että hänen sopimuskumppaninsa ei noudata velvoitteitaan.

Tilaajavastuulain noudattamista valvotaan valvomalla tilaajia. Aluehallintoviraston mukaan vuonna 2013 valvonnan painopisteitä ovat palvelualat, logistiikka, rakennusala ja teknologiateollisuus.

Huomioitavaa on, että laki koskee myös korjausrakentamista sekä hoito- ja kunnossapitotoimintaa, ei vain rakennuttamista. Selvitykset on saatava sopimuskumppanilta ennen sopimuksen allekirjoittamista ja ne on oltava enintään kolme kuukautta vanhoja. Selvitysvelvollisuus ei koske alle 7500 euron (vuodessa) alihankintasopimuksia ja vuokratyön käyttöä jos työskentely kestää alle 10 työpäivää. Lakia ei sovelleta, jos tilaajan sopimuskumppania voidaan pitää luotettavana (esim. valtio, kunta, julkinen osakeyhtiö).

Vaadittavat selvitykset:

  • Selvitys merkinnästä ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
  • Kaupparekisteriote
  • Todistus verojen maksamisesta, verovelkatodistus tai selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty
  • Todistus eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
  • Todistus työtapaturmavakuutuksen ottamisesta

Tilaajavastuulain tarkoitus on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista. Lailla pyritään torjumaan harmaata taloutta.

Ohje

Ohje

Ohjeita tilaajavastuulain noudattamiseksi:

  • Jo tarjouspyynnössä edellytetään tilaajavastuulain mukaiset tiedot
  • Urakkaneuvotteluihin otetaan vain toimittajat, joiden tilaajavastuutiedot ovat kunnossa, tarkastetaan myös luottotiedot
  • Urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä varmistetaan tilaajavastuuraportti ja se liitetään sopimukseen
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_77033.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Helmikuu
Sanotaan, että helmikuu helistää. Viitattaneenko sillä sitten yleensä helmikuussa ajankohtaisiin talven paukkupakkasiin vai mahdollisesti puiden oksille auringon säteiden sulattamia jäähelmiä – kumpikin on mahdollista. Joka tapauksessa helmikuu on vuoden lyhin kuukausi, jolloin voimme kuitenkin jo nauttia hetken aurinkoisista päivistä.Taloyhtiössä helmikuu ei kuitenkaan ole loma-aikaa, vaan monta asiaa löytyy selvitettäväksi loppuvuotta varten.
20204_64064.jpg
Taloyhtiölle säästöä lämmityskuluissa ilman remonttia
Älyteknologia mahdollistaa lämmitysenergian kulutuksen ja lämmityksen kustannusten vähentämisen taloyhtiöissä.Tähän asti helppoja keinoja niiden pienentämiseen ei ole ollut tarjolla. Wattinen-älylämmityspalvelun käyttöönotossa ei tarvita suurta energiaremonttia. Tekoälyyn perustuva lämmityksen ohjaus voidaan ottaa käyttöön kevyellä asennuksella. Wattisen asentamiseksi riittää pelkkä termostaattien vaihto asunnoissa, joka tehdään muutamassa minuutissa. Se on siis paljon yksinkertaisempi keino verrattuna muihin tunnettuihin konsteihin, kuten kaukolämmön laitteistojen uusimiseen, eristeiden lisäämiseen, ikkuna- tai oviremonttiin tai koko lämmitysmuodon vaihtamiseen.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.
mies kaivaa ränneistä lehtiä korkealla katolla
Näin lisäät turvallisuutta taloyhtiön kevättalkoisiin
Kevättalkoot kokoavat yhteen taloyhtiön asukkaat hoitamaan yhteistä omaisuutta, vaikka useimmilla taloyhtiöillä onkin palkattu kiinteistönhuoltofirma hoitamassa taloyhtiön tarvitsemia palveluja. Talkoot tuovat kustannussäästöä, mutta usein ne ovat mukava tapa pitää yllä yhteishenkeä.Silloin kun taloyhtiössä tehdään talkootöitä, on taloyhtiöllä syytä olla talkoovakuutus kunnossa. Kiinteistön talkoovakuutuksella korvataan talkootyön työn aikana aiheutuneet tapaturmat asunto-osakeyhtiön asukkaille. Jos talkoisiin osallistuvilla asunto-osakeyhtiön osakkailla on henkilökohtaisia vapaa-ajan tai täysajan tapaturmavakuutuksia, kattavat ne heille talkootöissä mahdollisesti sattuvat vahingot. Se antaa turvaa tapaturmaisesti aiheutuneiden ruumiinvammojen varalle esimerkiksi tikkailta putoaminen, joka on valitettavan yleistä ja helposti vältettävissä.
201910_60801.jpg
Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja
Muutoksia esitetään muun muassa säännöksiin puurakennusten sisäpintojen suojaverhouksesta sekä laajojen kasvihuoneiden palo-osastoivista seinistä.
20204_63963.jpg
Kaksi uutta työkalua taloyhtiön päätöksenteon pohjaksi
Taloyhtiössä kiinteistön vaatimiin mittavampiin remontteihin kannattaa varautua ja valmistautua hyvissä ajoin. Kun korjaustarpeet tunnistetaan ajoissa, niiden toteuttamiseen voidaan varautua niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Taloyhtiön hallituksella on lainsäädännöllinenkin vastuu huolehtia asuinkiinteistönsä ylläpidosta ja kehittämisestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton