• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat R, S ja T

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa suunnittelutarvealue, tai runkoääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu talotekniikka. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista R, S ja T:

R niin kuin...

Rakennekosteus

Rakennusvaiheen aikana rakenteisiin tai aineisiin joutuva tasapainokosteuden ylittävä kosteus, jonka on poistuttava.

Rakennuksen vaippa

Rakennusosat, jotka erottavat eri lämpöiset tilat ulkoilmasta, maaperästä tai lämmittämättömästä tilasta. (Esim. lämpimän rakennuksen ulkoseinät erottavat rakennuksen lämpimän sisäpuolen ulkoilmasta.)

R niin kuin...
R niin kuin...

Rakennusosa

Pystysuorat rakennusosat, jotka ovat huoneen rajoina sekä hormit, kuilut ja kanavat sekä huoneiston tai huoneen rajautuva osa, jonka korkeus on alle 1 600 mm, mutta joka suunnitellun käyttötarkoituksen mukaan on huoneeksi määritelty.

Rakennusosa-ala

Rakennusosa-alan vaakasuoran leikkauksen ala. Toisarvoisten aukkojen kohdalla ajatellaan olevan seinän jatke ja ne lasketaan rakennusosa-alaan.

Runkorakennusosa

Rakennuksen kuormia vastaanottavat rakenteet; kantavat ja osastoivat rakennusosat, ulkoseinät, hormit, hormiryhmät, hissi- ja kanavakuilut sekä korkeudeltaan alle 1 600 mm olevat huoneiden osat.

Runkoäänen eristäminen

Äänen siirtymisen estäminen rakennusrunkoon tai rakennusrungossa tai laitteistossa.

Runkoääni

Rakenteessa tai muussa kiinteässä kappaleessa etenevä mekaaninen värähtely, joka aiheuttaa ilmaääntä.

S niin kuin...

Salaojaputki

Putki salaojakerroksessa, jonne pääsee vesi kulkemaan ympäristöstä putken seinämän reikien läpi.

Salaojitusjärjestelmä

Siihen sisältyy salaojaputket, -kerros, -kaivo, tarkastusputket, kookojakaivo ja tarvittaessa padotusventtiilillä /pumppauksella varustettu järjestelmä mm. rakennuksen pohjan kuivatukseen.

S niin kuin
S niin kuin

Salaojituskerros

Jotta maapohja rakennuksen alla pysyisi kuivana, rakennuksen vierus- ja alustäyttöön kuuluu tehdä vettä johtava rakenne tai maa-aineskerros, jossa vesi siirtyy alueelta, jota pidetään kuivana valumalla tai pumppaamalla.

Sammutusreitti

Ulkoa kellarikerroksiin johtava reitti, joka on eri kuin uloskäytävät. Tarkoitettu sammutushenkilöstölle.

Savuhormi

Kanava, jota myöten tulisijan palokaasut johdetaan ulos.

Siirtoilma

Ilma, joka johdetaan tilasta toiseen.

Siirtymärakenne

Rakenne, jonka tehtävänä on tasata painuman ja routanousun eroja.

Suojaverhous

Verhous, joka on huonetilan sisäpuolella ja joka suojaa määrätyn ajan verhouksen takana olevaa rakennetta syttymiseltä, hiiltymiseltä tai muulta vaurioitumiselta.

Suunnittelutarvealue

Alue, jonka käyttöön liittyvien tarpeiden tyydyttämiseksi on syytä ryhtyä toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamiseen tai vapaa-alueiden järjestämiseen.

T niin kuin...

Talotekniikka

Talotekniikka-käsitteellä tarkoitetaan kiinteistön LVIS (lämpö, vesi, ilmanvaihto, sähkö) ja kylmätekniikkatoimintoja sekä automaatio, tele- ja datatoimintoja

Tasaerä eli annuiteettilaina

Tasaerä- eli annuiteettilaina tarkoittaa sitä, että (korosta ja lyhennyksestä muodostuva) takaisinmaksuerä pysyy koko laina-ajan samana. Pankin kanssa kannattaa etukäteen sopia, muutetaanko viitekoron muuttuessa laina-ajan pituutta vai maksuerän suuruutta. Tässä takaisinmaksutavassa lainan lyhennysosuus on lainakauden alussa pienimmillään ja koron osuus suurimmillaan ja lainakauden lopussa päinvastoin.

T niin kuin...
T niin kuin...

Tasalyhennyslaina

Tasalyhennyslaina tarkoittaa sitä, että lainan takaisinmaksuerä koostuu koko ajan samansuuruisena pysyvästä lyhennysosuudesta ja korko-osuudesta, jonka suuruus riippuu jäljellä olevan lainan suuruudesta. Tässä takaisinmaksutavassa maksuerät ovat suurimmillaan lainakauden alussa ja pienenevät tasaisesti lainakauden loppua kohden korko-osuuden pienentyessä. Lainan euromääräiset korkokulut koko laina-ajalta ovat pienemmät kuin tasaerälainoissa.

Tehokkuusluku (e)

Kaavoituksen yhteydessä tehokkuusluvulla tarkoitetaan kaavamerkintää, joka ilmoittaa paljonko rakennusoikeus on tontin pinta-alasta. Ts. tehokkuusluku on kerrosalan suhde tontin/rakennuspaikan pinta-alaan. Tehokkuusluku on desimaaliluku, esim. 0.25

Todellinen vuosikorko

Tarkoittaa korkoprosenttia, joka saadaan laskemalla kaikki luottokustannukset vuosikorkona luoton määrälle laina-aika huomioon ottaen. Lainanhakijan kannattaa lainatarjousta pyytäessään ensisijaisesti kiinnittää huomio lainan todelliseen vuosikorkoon, koska tämä prosenttiluku sisältää kaikki lainan kustannukset ja näin eri pankkien lainatarjoukset saadaan keskenään vertailukelpoisiksi. Pankit ovat velvollisia ilmoittamaan todellisen vuosikoron luottoa markkinoidessaan ja myös asiakkaan kanssa tehtävässä luottosopimuksessa.

Tuloilma

Ilma, joka johdetaan huonetilaan.

Tuloilmakanava

Kanavassa tapahtuu raittiin ilman jako koneelta asuintiloihin.

Turvavalaistus

Tavallisen valaistuksen pettäessä henkilöturvallisuuden takaamiseksi vaadittava valaistus.

Tuuletettu alapohja

Alapohja tehdään perusmuurin varaan tai pilarien varaan niin, että alapohja on 0,3‒1 m korkeudella täytöstä. Perusmuuriin jätetään tuuletusaukot, jotta alapohja tuulettuu. Tästä käytetään myös nimitystä ryömintätilainen alapohja.

202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_81105.jpg
Suuret energiaremon­tit eivät ole automaatti­nen vastaus säästöjen saavuttamiseksi
Energian hinnan vakauteen ei vielä löydy uskoa. Siksi onkin tärkeää varautua taloyhtiössä hintaheilahteluihin ja epävakauteen, ettei osakkaiden harmiksi tarvitsisi nostaa vastikkeita. Jos tavoitteena on merkittävät kulujen leikkaukset myös tulevaisuudessa, on oltava perillä siitä, mistä ja miten kustannukset syntyvät.
20225_78420.jpg
Katse taloyhtiön pihabudjettiin - ja miten projekti saadaan käyntiin
Säännöllinen pihan kunnosta huolehtiminen säästää pidemmällä aikavälillä taloyhtiön kustannuksia. Aika ajoin kannattaa myös pitää katselmus taloyhtiön yhteisille ulkoalueille ja kiinnittää huomio yleisilmeen lisäksi yksityiskohtiin.
20213_69293.jpg
Väliaikainen laki­ehdotus yhtiö­kokousten siirtämiseksi syksylle uusitaan
Oikeusministeriön tiedotteessa 15.4.2021 esitetään uutta väliaikaista lakia, jolla osakeyhtiöiden, asunto-osakeyhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten kokoukset voidaan myöhentää pidettäväksi syyskuun loppuun mennessä. Jatkoa esitetään myös väliaikaiselle poikkeukselle, joilla yhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten kokoukset voidaan järjestää etäyhteyksin ja valtuutettua käyttämällä. Uudella väliaikaisella lailla pyrittäisiin takaamaan turvalliset kokoukset koronaepidemiasta huolimattaHallituksen esityksen mukaan yhteisöt voisivat lykätä kokouksensa pidettäväksi syyskuun 2021 loppuun mennessä yhteisölain, yhtiöjärjestyksen tai sääntöjen estämättä. Vastaava väliaikainen laki oli voimassa myös viime keväänä.
20187_54161.jpg
Porin asuntomessujen kohteissa luotetaan Arvo-alumiinikouruun
Porin messualueella monen uuden kodin tikkaissa ja ränneissä koreilee Vesivekin logo. Lähes 40 % rakentajista on valinnut messukotiinsa Vesivekin alumiinisen Arvo-kourun. Yksi näistä kohteista on elegantti ja tyylikäs Wienerberger JokiDuo.
201312_37264.jpg
Harkitsetko asuntosi vuokraamista?
Vuokraporin näkemys vuokramarkkinoista ja kuluttajakäyttäytymisestäTilastokeskuksen tietojen mukaan uusia kerrostaloasuntoja valmistui vuonna 2012 noin 18 000 kappaletta, joista 41 % oli vuokra-asunto käytössä jo saman vuoden loppuun mennessä. Vuonna 2012 vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen lukumäärä oli noin 400.000 kappaletta. Näistä 2/3 omistivat yksityishenkilöt ja 1/3 yritykset ja yhteisöt.Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut joka vuosi. Yksi suurimmista tähän vaikuttavista tekijöistä on yksin tai kaksin asuvien määrän lisääntyminen Suomessa. Yksin asuvia on tällä hetkellä yli miljoona eli noin 41 % asuntokunnista. Sinkkujen määrän lisääntyminen ja ihmisten liikkuminen työn ja opiskelun perässä on myös kysyntää ruokkiva tekijä. Kulttuuri muuttuu vähitellen siten, että vuokralla asuminen mielletään muodikkaaksi, helpoksi ja mukavaksi. Vuokralla asuminen ei velvoita sitoutumaan pitkiin asuntolainoihin ja tarvittaessa muuttaminen elämäntilanteen mukaan on myös helpompaa.Miksi valita vuokravälitysliike?Välitysliike tarjoaa vuokranantajille alati muuttuvilla markkinoilla laajaa markkinanäkyvyyttä ja maksukyvyn omaavia vuokralaisia. Kuluttajien muuttuva käyttäytyminen ja taloudessa vallitseva epävarmuus aiheuttavat omat haasteensa ja vuokralaisehdokkaiden profiilin ja maksukyvyn kartoitus onkin tärkein vaihe vuokrausprosessissa.Asuntojen ja toimitilojen vuokrausvälitys on eriytynyt omaksi toimialakseen varsinaisesta kiinteistönvälityksestä. Vuokranantajat haluavat alaan erikoistunutta palvelua, joka kattaa vaativammankin asiakkaan toiveet ja tarpeet. Niin sanotut "villit" markkinat ovat kuivuneet kasaan ja nykyään kuluttajat ja yritykset etsivät kohteita alan välitysliikkeistä.Vuokravälitysliikkeellä on hyvä näkemys sopivasta vuokratasosta ja sopivista markkinointitavoista sekä tarvittava tietämys vuokrasopimukseen otettavista sopimusehdoista. Itse vuokratessa kuluja syntyy ainakin ilmoittelusta, matkakuluista, luottotietojen tarkastuksesta ja vuokrasopimuslomakkeista. Lisäksi esittelyihin kuluu aikaa ja vaivaa. Valitessasi vuokravälitysliikkeen voit halutessasi ulkoistaa vaikka koko vuokrausprosessin, Vuokrapori hoitaa kaiken pienintäkin yksityiskohtaa myöten.Vuokraporissa toimintaa ohjaavana periaatteena on toimiva ja tehokas markkinointi. Perustana toimii monipuolinen, säännöllinen ja tehokas näkyvyys eri medioissa. Näistä verkkonäkyvyys on tärkein elementti. Omien kotisivujen lisäksi markkinointia tukevat verkossa olevat erilaiset kohdennetut markkinapaikat ja Google-markkinointi. Printtimainonnan merkitys vähenee edelleen ja on tällä hetkellä lähinnä internetin käyttöön ohjaavaa mainontaa.
Katu, jossa on taloja rivissä
Lumenpudotus taloyhtiön katolta?
Rakennutin viime kesänä lasikattoisen terassin ja rakennusvalvojan ohjeen mukaisesti lumiesteet talon peltikatolle. Pöytäkirjassa on maininta, että kaikki terassin kunnossapitovastuut, -kustannukset sekä vakuutukset kuuluvat huoneiston haltijalle.Talon terassinpuoleiselta katolta on pudotettu lumia - kenelle kuuluu vastuu/kustannukset lumenpudottamiselta talon peltikaton osalta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton