• Etusivu
  • Palvelut

Miten minimoida hissin turvallisuusriskit?

Kaupallinen yhteistyö Suomen Hissiurakointi Oy
Julkaistu 02.05.2024
SHU asentaja

Kuva: Suomen Hissiurakointi

Usein hissin luotettavuuden voi aistia heti – hankalasti avautuva ovi, painikkeiden huono reagointi, nytkähtelevä lähtö ja kolina liikkuessa saavat epäilemään turvallisuutta. Asukkailla tuleekin olla aina olla turvallinen ja toimiva hissi käytössään. Siksi hissilaitteet tarvitsevat säännöllisiä tarkastuksia ja asiantuntevaa huoltoa. Kiinteistönomistajat ja isännöitsijä voivat vaikuttaa turvallisuusriskeihin suunnittelemalla hissin tulevaisuutta huoltosopimuksen päivityksen tai PTS-suunnittelun ollessa ajankohtainen.

Toimiva hissi on sujuvan arjen edellytys

Epäkunnossa oleva hissi saa taloyhtiön arjen sekaisin – se harmittaa kiireisiä ja muuttajia, puhumattakaan läheteistä ja tavarantoimittajista sekä ennen kaikkea liikuntaesteisistä, joiden jokapäiväiseen elämään hissi vaikuttaa dramaattisesti. Huoltotarpeet kannattaa ennakoida, jolloin ongelmat voidaan ehkäistä ja taata asukkaille sujuva ja turvallinen kulku hissillä.

Huomioi nämä hissiturvallisuusasiat

  • Huoltosopimus Milloin viimeksi hissin huoltosopimus on päivitetty tai laitteelle on tehty kuntokartoitus ja PTS-suunnitelma? Kuntokartoitus sisältää paljon informaatiota hissistä ja sen elinkaaresta sekä turvallisuudesta. Kartoitus kannattaa teetättää noin viiden vuoden välein, jotta pysytään varmasti ajan tasalla. Kuntoarviota läpikäydessä on hyvä tarkistaa, onko huoltoyhtiöltä tullut turvallisuustason nostavia ehdotuksia ja miten niiden kanssa on edetty? Mikä on hissin huoltoväli ja onko siihen tehty muutoksia vuosien varrella? Ovatko hissin tekniikka ja turvallisuus tällä vuosisadalla?
  • Yleiskunto Hissin yleiskunnon tilaa voi havainnoida silmämääräisesti tekemällä kierroksen laitteella. Ovatko lamput ja napistot ehjät? Lähteekö hissi tasaisesti liikkeelle? Pysähtyykö hissi tasaisesti ja tarkasti kerrokseen? Onko näkyvillä johtoja tai jotain materiaalia, mikä näyttää rikkinäiseltä tai epämääräiseltä? Tuleeko hississä jostain syystä turvaton olo? Onko hissiin asennettu hälytyspuhelin?
  • Hissin toiminnan valvonta Tiedätkö, kuka on ajan tasalla hissin toimintakyvystä? Entä miten tieto hissin tilasta liikkuu ja kenelle? Nykypäivän hissejä valvotaan etähallintatekniikalla, jolloin saadaan helposti ja nopeasti tärkeää tietoa hissistä. SHU Yhteyspalvelu -ratkaisulla saat ajankohtaista tietoa mm. hissin toiminnasta sekä huolto- ja vikahistoriasta, mikä auttaa merkittävästi esim. PTS-suunnittelussa.

Ennakoiva huolto lisää turvallisuutta

Nykyhisseissä on yhä enemmän tekniikkaa kehittyneen toiminnallisuuden myötä, ja samalla niiden elinkaari on väistämättä lyhentynyt. Aiemmin hissin ikä saattoi olla yli 80 vuotta, kun nykyään yli parikymppinen hissi alkaa olla jo vanhus. Kuten muissakin koneissa ja laitteissa, enemmän tekniikkaa tarkoittaa enemmän huolenpitoa. Myös tämän vuoksi huoltosuunnitelman laatiminen alan asiantuntijan kanssa on enemmän kuin tärkeää.

Suomen Hissiurakointi Oy:n hissihuollossa kaikki hissin osat tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti ja ennakoivasti sopimuksen mukaan. Tarvittaessa kuluvat osat vaihdetaan ennen kuin ne kuluvat loppuun tai menevät rikki. Näin hissit pysyvät toimivina, turvallisina ja pitkäikäisinä, eikä turhia vikaantumisia ja käyttökatkoja tule. Samalla pidetään budjetti aisoissa ja yllättävät korjauskustannukset loitolla.

Lue lisää: Miksi ennakoiva hissihuolto on tärkeää?

Hissihuollon kilpailutus kannattaa

Taloyhtiön osakkaiden yhteinen etu on kustannustehokkaat palvelut. Kiinteistönhoidon ja huoltopalveluiden sopimuksia kilpailutetaan joissakin taloyhtiöissä säännöllisesti, toisissa harvoin. Yhteistä niille on kuitenkin se, että usein hissit jäävät vähälle huomiolle.

Hissien ylläpidon kokonaiskustannuksiin vaikuttavat taloyhtiön tarpeet ja lähtötilanne. Hissin ikä, tyyppi ja käyttöaste määrittävät usein huoltosopimuksen sisältöä. On hyvä huomioida, että kartoituksessa saattaa nousta esiin myös korjaustarpeita.

Kilpailuttamalla hissihuoltopalveluita on mahdollista säästää. Tarjouksia voi pyytää useammalta yritykseltä ja ne kannattaa lukea huolellisesti läpi. Usein kilpailutuksen yhteydessä saa hyödyllistä tietoa juuri oman taloyhtiön hissin elinkaaresta ja samalla pysyy ajan tasalla nykypäivän huoltohinnoissa.

Hinnan lisäksi kannattaa puntaroida myös muita asioita. Millaiset toimintamallit mahdollisella uudella kumppanilla on? Millainen on yrityksen päivystyskäytäntö sekä miten vika- ja hälytystilanteissa toimitaan? Vaikuttaako hissihuollon vaihto taloyhtiön asukkaiden arkeen sekä taloyhtiön kustannuksiin tulevaisuudessa?

<p data-block-key="0fi0m">Kuva: Suomen Hissiurakointi</p>
Kuva: Suomen Hissiurakointi
Info

Info

Miksi SHU?

Suomen Hissiurakointi Oy on Suomen neljänneksi suurin hissialan yritys, joka on toiminut alalla yli 40 vuotta. SHU on täysin kotimainen perheyritys, jolla on seitsemän toimipistettä.

SHU huoltaa ja modernisoi kaikkien valmistajien hissejä, liukuportaita ja nosto-ovia. Yrityksen henkilöstö koostuu alan parhaista ammattilaisista, joilla on vaativissakin kohteissa tarvittavaa erikoisosaamista.

Suomen Hissiurakointi Oy
Palvelut
huolto
porraskäytävät
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76623.jpg
Kenen vastuulla on huoltaa tai tarkastaa taloyhtiön hissit?
Hissit ovat monessa taloyhtiössä arkipäivää ja joillekin välttämättömyys, jota ilman ei pysty suoriutumaan arkielämästä. Tiedätkö kuka huoltaa ja on vastuussa hissitarkastuksista? Entä kuka on vastuussa hissin turvallisesta toiminnasta? Onko asiaa tiedostettu taloyhtiössänne?
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
20218_71758.jpg
10 tärkeintä tarkastus­kohtaa hissin määrä­aikaistarkas­tuksessa
Hissionnettomuuksia sattuu onneksi harvoin, mutta seuraukset voivat olla vakavia – kuten Kaunialan sairaalassa kuolemaan johtaneessa hissitapaturmassa. Sairaalan hoitaja ja pyörätuolissa ollut kuntoutuja olivat poistumassa hissikorista. Kesken poistumisen hissikori lähti liikkeelle ylöspäin. Kuntoutuja jäi puristukseen korin lattian ja kerrostason kulkuaukon yläkarmiin ja menehtyi.Tapaturmassa syynä oli nostokoneisten jarrun vikaantuminen. Hissien osat vaativat huoltoa ja tarkastustoimenpiteitä. Onnettomuuksilta vältytäänkin parhaiten ennakoimalla hissin huoltotoimenpiteitä säännöllisien ja lain vaatimien hissitarkastuksen avulla. Mutta mitä itse hissitarkastuksessa oikein tarkastetaan ja miksi? Onko teidän taloyhtiössänne hissiturvallisuus kunnossa?
20214_70319.jpg
Julkisivupinnoite, joka pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana
Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta erityisen voimakkaasti pohjoisessa ilmastossamme. Saint-Gobain Weberin uusi innovatiivinen TopDry-julkisivupinnoite pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana sekä rakenteet ja lämmöneristyksen toimivina ja turvallisina kaikissa sääoloissa ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20228_79190.jpg
Voiko hankintamenon palautuksen saaja hakea myös kotitalousvähennystä?
Ilmasta -ilmaan lämpöpumpun hankinta on vapaaehtoinen asia. Sen voi hankkia milloin haluaa ja minkälaisen haluaa, tai voi olla ilman sitä. Koska kyseessä on ns. huoneistokohtainen omaehtoinen hankinta, asukas maksaa lämpöpumpun ja sen asennuksen.Kysymys kuuluukin, kun asukas maksaa lämpöpumpun ja asennuksen, hän saa taloyhtiöltä hankinta hinnan takaisin 10 vuodessa. Voiko verotuksessa tehdä kotitalousvähennyksen asennustyöstä, joka sisältää arvonlisäveron?Hankintamenon palautus-- Oletetaan että ilmalämpöpumpun käyttöikä on 10 vuotta.-- Hankintamenon vuotuinen palautus 10 %.-- Palautus suoritetaan vuosittain hankinta kuukautena.-- Ensimmäinen palautus vuoden kuluttua hankinnasta.-- Palautus enintään hankintameno.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton