• Etusivu
  • Talo

Turvallisuutta standardinmukaisilla kaapeleilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.08.2012Päivitetty 02.01.2013
20128_31804.jpg

Varmista urakoitsijalta, että työmaan kaapelit ovat tunnettuja tuotemerkkejä, joiden valmistaja on tiedossa. Kuva Prysmian Group.

Huoneiston sisäverkon kaapeloinnit kytkimineen ja pistorasioineen voi teettää itse tai taloyhtiön yhteishankkeena. Tämän jälkeen jokaisen asunnon yhteydet vastaavat myös tulevaisuuden tarpeita, mikä tekee yhtiöstä kiinnostavan ja nostaa asuntojen arvoa.

Tulee muistaa, että omatoiminen kaapelointi ei ole sallittua, vaan kaikki sähkö-, verkko- ja antennityöt tulee teettää ammattiasentajilla. Heillä on työhön tarvittavat luvat, koulutus ja kokemus sekä tietoa sähkötarvikkeista, jotka kuuluvat ammattilaisvalikoimiin.

Kaapelit vain tunnetuilta valmistajilta

Tärkeintä on varmistaa, että urakoitsija ja sähkötarvikkeiden kuten kaapeleiden toimittaja ovat tunnettuja vastuullisia yrityksiä. Taloyhtiön edustaja tai asunnon omistaja voi hyvin nostaa asian esiin ja estää halpatuotteiden asentamisen omiin tiloihinsa.

Tänä vuonna on urakoitsijoille tarjottu sisätilojen asennuskaapelia merkinnöillä MMJ ja MMJ HF ilman, että ne täyttävät tälle kaapelityypille asetettuja standardeja. Harhaanjohtavasti niiden markkinoinnissa on käytetty tunnetun tutkimuslaitoksen nimeä, vaikka tuotteita ei ole testattu siellä.

Keskustele sähköurakoitsijan kanssa

Vaaran aiheuttaa valmistajan vastuuttomuus esimerkiksi tuotekehityksessä, laadunvalvonnassa ja testauksessa. Nämä jatkuvia investointeja vaativat alueet halutaan sivuuttaa sekä tinkiä valmistusmateriaalien määrässä ja laadussa omien kustannusten painamiseksi mahdollisimman alas.

Halpakaapelien puutteet paloturvallisuudessa ja taivutuksen kestossa voivat johtaa vakavaan vaaraan. Siksi sähkötarvikkeiden tuotemerkeistä ja ostopaikasta kannattaa keskustella urakoitsijan kanssa. Tilaaja voi aina vaatia, että asennettavat kaapelit täyttävät niille asetetut standardit.

Kun asia tiedostetaan taloyhtiössä ja keskustellaan jo tilausvaiheessa urakoitsijan kanssa, voi toteutukseen lähteä turvallisin mielin. Vanhentuneen sähköistyksen parantamiseen kuuluu kaapeloinnin uudistaminen, jotta koko järjestelmä kestää tulevaa kuormitusta. Kun työ on tehty laadukkaasti, ovat niin asukkaat kuin omistajatkin tyytyväisiä.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20128_31803.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20203_63046.jpg
Uudistettu ilmanvaihto tuo useita hyötyjä taloyhtiölle
Uudistettu MyVallox-ilmanvaihto sisältää entistä enemmän automatiikkaa ja käytettävyyteenkin on panostettu. Taloyhtiöiden kannattaa panostaa automatisoituun, tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon, koska sen avulla säästetään energiaa ja asumismukavuus paranee.
41_P_96272.jpg
Suojaava rappaus julkisivuun
Julkisivun tärkein tekninen ominaisuus on suojata suojata auringolta, sateelta, tuulelta sekä pakkaselta. Se luo asumismukavuutta, koska lämpö pysyy sisällä talvella ja ylläpitää viileyden kesällä. Toimiva julkisivu estää kosteus- ja homevaurioiden synnyn ja vaikuttaa siten oleellisesti sisäilman laatuun ja sitä kautta asukkaiden terveyteen.Hyvä julkisivujärjestelmä ottaa huomioon toiminnalliset, esteettiset, taloudelliset ja ympäristönäkökohdat. Ympäristönäkökohdat ovat tärkeitä arvoja ja nykytrendi on se, että energiankulutus ja CO2-päästöt minimoidaan eli otetaan vastuuta myös tulevaisuuden ympäristöstä.Kun valitset Weberin julkisivujärjestelmän, saat pitkäikäisen ja esteettisesti tyylikkään julkisivun, jossa toiminnalliset ja taloudelliset tekijät on otettu huomioon. Pinta on ajaton ja Weber julkisivujärjestelmä on omistajalleen huoltokustannusten osalta edullinen. Weber tarjoaa useita julkisivuratkaisuja, jotka ovat suunniteltu ja testattu toimimaan eri rakenteissa ja käyttöympäristöissä. Voit valita Weberin julkisivuratkaisun rakennuksesi sijainnin, ilmaston vaatimusten, toiminnallisuuden tai lämmöneristyskyvyn mukaan. Weberin vuosikymmenten kokemus julkisivuratkaisujen kehittäjänä takaa aina parhaan julkisivuratkaisun juuri sinun tarpeisiisi.Eristerappausratkaisut
kattokeskus
Näin etenee vaivaton kattoremontti avaimet käteen -periaatteella
Vesikatto on talon hyvinvoinnin kannalta yksi tärkeimmistä osista. Vesikatto suojaa aktiivisesti taloyhtiösi rakenteita ja omaisuutta. Kattoremontin tarve kannattaa arvioida ja pyytää kartoitus ja tarjous toteutuksesta. Kattoremontti on asukkaille vaivaton projekti avaimet käteen -periaatteella.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Ovatko yhtiövastikkeet yhdenvertaiset ja oikein?
Taloyhtiössä on kahdenlaisia talleja; On lämpimät tallit ja kylmiä talleja. Onko oikein, että molemmilla on sama vastikekerroin, vai loukkaako se asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 10 §?Hallitus perustelee yhdenvertaisuutta sillä, että rakentajayhtiö on omistanut kaikki osakkeet yhtiöjärjestystä laatiessaan, joten yhdenvertaisuusperiaatetta ei ole loukattu.
20179_50248.jpg
Märkä alapohja tuottaa ongelmia
Alapohjien kosteusongelmat ovat maassamme varsin yleisiä. Ongelmat korostuvat siinä vaiheessa, kun alapohjan ilmanvaihto on riittämätön ja sieltä virtaa ilmaa asuintiloihin. Monesti myös kiinteistön asuintilojen ilmanvaihto on puutteellinen eikä korvausilmansaanti ole riittävää.
Mies kurkistaa pöydän takaa
Viikon kysymys: Isännöitsijän vaihto
Olemme vaihtamassa isännöitsijää taloyhtiössä, mutta vanha isännöitsijä ei suostu yhteistyöhön eikä luovuta asiaankuuluvia paperita eikä asiakirjoja, yleisavaimia ynnä muuta materiaalia. Hän ei vastaa puheluihin eikä avaa ovea toimistoon. Hänellä on epäselviä maksuja ja velkaa taloyhtiölle pari tuhatta. Mitä on tehtävä saadakseen taloyhtiölle oikeuden asiakirjoihin ynnä muuta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton