• Etusivu
  • LVI

Vähennä energiakuluja automatisoidulla ilmanvaihdolla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 30.04.2020Päivitetty 01.11.2023
20204_64427.jpg

MyVallox-ilmanvaihtokoneet sopivat asuntojen lisäksi hyvin taloyhtiöiden saunatiloihin.

Taloyhtiöiden energialaskuun vaikuttaa osaltaan se, millainen ilmanvaihto asuintaloissa on. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla, automatisoidulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.

Ilman lämmön talteenottoa oleva ilmanvaihto on yleensä rakennusten suurin yksittäinen energian kuluttaja. Se saattaa viedä jopa 20-40 % lämmi­tysenergiasta. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto sen sijaan pienentää asuntojen lämmityksen tarvetta ja säästää siis energiakuluissa.

Energiansäästöä saadaan aikaan myös automatisoidulla ilmanvaihdolla. Se tarkoittaa, että ilmanvaihto pidetään automatiikan avulla aina asukkaiden elämänrytmiin ja tiloissa olevien kosteus- ja hiilidioksidipitoisuuksien mukaisella sopivalla teholla. Esimerkiksi urheileva lapsiperhe, jossa pestään paljon pyykkiä ja peseydytään usein, kaipaa suurempaa ilmanvaihtoa kuin yksin asuva. Opiskelijan elämänrytmi saattaa taas olla hyvin erilainen kuin vuorotyötä tekevän. Ilmanvaihtokoneen automatiikka tunnistaa nämä elämänrytmit ja erilaiset ilmanvaihdon tarpeet.

Anturit tunnistavat ilmanvaihdon tarpeen

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tunnistavat sisäilman kosteuden ja hiilidioksidin kohonneet pitoisuudet ja tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa niiden myötä. Anturin havaintojen perusteella ilmanvaihdon tehostus loppuu, kun kosteus ja hiilidioksidi on saatu poistettua sisäilmasta. Näin ilmanvaihto ei ole koskaan tarpeettomasti tehostuksella kuluttamassa energiaa.

Anturiohjattu ilmanvaihto vastaavasti tietää, kun asunto on tyhjillään ja tiputtaa ilmanvaihdon tehoa pienemmälle automaattisesti. Kun ilmanvaihdon teho on pienennetty puoleen, sen kuluttama energiamääräkin putoaa alle puoleen. Ilmanvaihdon tarpeenmukainen käyttö säästää siis pitkän pennin. Samalla asumismukavuus paranee, kun ilmanvaihto palvelee jokaisen yksilöllistä tarvetta ja rytmiä.

Automatisointia voidaan lisätä MyVallox VOC-anturilla. Se havaitsee mm. rakennusmateriaaleista, pesuaineista, kemikaaleista, maaleista ja huonekaluista haihtuvia kaasuja eli VOC-yhdisteitä.

Automatisoinnin ansiosta ilmanvaihdon ohjaus vaatii asukkaalta vähemmän aktiivista säätöä. Edelleen asukkaalla on kuitenkin mahdollisuus säätää ilmanvaihtoa liesikuvulla tai MyVallox Control -ohjaimella.

Ilmanvaihto yhteistiloissa käyttöasteen mukaan

Asuinhuoneistojen lisäksi taloyhtiöiden yhteistilojen ilmanvaihto on energiataloudellisesti järkevää toteuttaa automatisoidusti. On turha kasvattaa taloyhtiön energialaskua pitämällä esimerkiksi yhteissaunan ilmanvaihto tehostuksella silloin kuin tiloja ei käytetä. Aikaohjattu ilmanvaihtokaan ei aina kohtaa tarvetta: vaikka saunaosasto olisi asukkaiden käytettävissä viikonlopun iltoina 5 tuntia, saattaa sen käyttöaika olla vain 3 tuntia. Sama pätee pyykinkuivatustiloihin: on käytännöllistä pitää ilmanvaihtoa tehostuksella vain, kun tiloissa kuivatetaan pyykkiä.

Sopiva ilmanvaihtokone eri kokoisiin kohteisiin

MyVallox-ilmanvaihtokoneilla huoneistokohtaisen ilmanvaihdon saa toteutettua energiatehokkaasti eri kokoisiin ja tyyppisiin taloyhtiöihin. Asennuspaikkamahdollisuuksia MyVallox-konevalikoimasta löytyy mukavasti, sillä Vallox on kehittänyt ilmanvaihtokoneita, jotka voi asentaa esimerkiksi pesutornin päälle pesuhuoneeseen tai WC-istuimen päälle. Valikoimassa on myös kone, joka integroidaan keittiökaapistoon ja se huolehtii samalla sekä keittiön kärynpoistosta että koko asunnon ilmanvaihdosta.

Lue lisää MyVallox-ilmanvaihtokoneista

Info

Info

Vallox

Vallox on valmistanut ilmanvaihtojärjestelmiä jo lähes 50 vuotta. Tehdas sijaitsee Loimaalla, jonka yhteydessä ovat kaikki toiminnot tuotekehityksestä tekniseen tukeen. Valloxin tuottamaan korkealaatuiseen ilmanvaihtoteknologiaan on yhdistetty yksinkertainen tyylikäs muotoilu ja helppokäyttöisyys. Yritys on panostanut erityisesti ilmanvaihtolaitteidensa energiatehokkuuteen ja hiljaisuuteen. Se tarjoaa asiakkailleen myös laadukkaan teknisen tuen tuotteidensa koko elinkaaren ajaksi. Yrityksen valmistamilla ilmanvaihtokoneilla ja liesikuvuilla on kotimaisuudesta kertova Avainlippu-merkki.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton