• Etusivu
  • LVI

Vakiovirtauspuhaltimilla varustettu ilmanvaihtokone pitää ilmavirrat aina tasapainossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 31.03.2023Päivitetty 01.11.2023
20233_81336.jpg

Hiljainen Vallox 99 MV CF -ilmanvaihtokone pitää huoneiston ilmavirrat aina samoina puhaltimissa olevan vakiovirtausominaisuuden ansiosta. Siksi kone sopii erinomaisesti myös korkeiden rakennusten huoneistojen ilmanvaihtokoneeksi.

Mitä korkeampi rakennus, sitä suuremmaksi muodostuu esimerkiksi tuulen ja lämpötilaerojen aiheuttama paine-ero. Mitä haittaa hallitsemattomista paine-eroista voi olla asukkaille, ja miten ongelman voi ratkaista?

Paine-erot hallintaan

Paineen vaihtelu huoneistossa voi vaikuttaa asumismukavuuteen. Asukkaat voivat havaita esimerkiksi ikkunoiden huurtumista tai hajujen kulkeutumista asunnosta toiseen. Hallitsematon paine-ero saattaa saada aikaan myös epäpuhtauksien kulkeutumista sisäilmaan sekä kosteuden kertymistä talon rakenteisiin, jolloin tuloksena voi olla jopa sisäilmaongelmia.

Ilmanvaihtokoneen vakiovirtauspuhaltimet pitävät ilmavirrat niin tuulisissa kuin muissakin paine-eroihin vaikuttavissa olosuhteissa sellaisina, kuin ne on alkujaan säädetty. Uusi vakiovirtauspuhaltimilla varustettu Vallox 99 MV CF on erinomainen ratkaisu paine-erojen hallintaan, ja sopii siksi erityisesti korkeiden rakennusten asuntoilmanvaihdon koneeksi.

Vakiovirtausominaisuus

Ilmavirrat pysyvät vakiona lämmöntalteenottokennon sulatuksen aikana sekä lämmöntalteenoton ohituksen tilasta riippumatta. Myöskään suodattimien tai venttiilien likaantuessa ilmavirrat eivät muutu. Vakiovirtauspuhaltimella varustettu ilmanvaihtokone mahdollistaa tarkan erillispoistojen kompensoinnin.

Vakiovirtauspuhaltimet vaikuttavat myös ilmanvaihtokoneen asennukseen ja käyttöönottoon, mistä etenkin isommissa rakennuskohteissa on hyötyä, kun sekä aikaa että rahaa säästyy.

− Perinteiset puhallinkäyrät muuttuvat vakiovirtauspuhaltimella käytännössä ns. puhallinsuoriksi, jolloin kuvaajasta on todella helppo määrittää halutut ilmavirrat, kertoo Valloxin tuotepäällikkö Marko Kannisto.

Erillisiä vakiovirtausominaisuuden asennustöitä kanavistoon ei tarvita, kun ominaisuus on integroitu koneen puhaltimeen. Ja kun ilmavirtausta mittaava anemometri on puhaltimessa, ei ole myöskään pelkoa tukkoon menevistä mittaputkista.

Matala ja hiljainen kone on helppo sijoittaa

Vallox 99 MV CF, kuten myös samankokoinen, tavallisilla EC-puhaltimilla varustettu Vallox 99 MV, on markkinoiden matalin ilmanvaihtokone, jolloin sen sijoittaminen pienessäkin asunnossa on helppoa.

− Kone mahtuu hyvin esimerkiksi pesutornin päälle, ja valkoiseksi maalattu kattoasennuslevy viimeistelee siistin asennuksen, Kannisto huomauttaa.

Huoneiston kylpyhuoneeseen sijoitettu kone ei äänellään häiritse asukkaita, vaikka kylpyhuoneessa oleskeltaisiin pidempiäkin aikoja pyykinpesun, suihkussa käymisen tai vaikkapa aamu- ja iltatoimien aikana. Rungon erinomaisen äänieristyksen ansiosta kone on todella hiljainen, eikä sitä tarvitse lisä-äänieristyksen takia sijoittaa esimerkiksi kaappiin.

Matalat Vallox 99 M -ilmanvaihtokonemallit sopivat hyvin myös pesutornin päälle, joten kone on helppo sijoittaa myös pienemmissä asunnoissa.
Matalat Vallox 99 M -ilmanvaihtokonemallit sopivat hyvin myös pesutornin päälle, joten kone on helppo sijoittaa myös pienemmissä asunnoissa.

− Käytännössä kone on hiljaisempi kuin kuiskaus, sillä äänitaso jää alle 38 dB:n jopa yli 70 l/s ilmavirroilla (LpA dB(A) 10m2).

Alhaisen äänitason ansiosta konetta on mahdollista käyttää jopa suuremmissa asunnoissa kuin muita ilmamääriltään vastaavan kokoisia ilmanvaihtokoneita. Saman ilmanvaihtokonemallin käytöstä rakennuksen erikokoisissa asunnoissa on hyötyä niin ilmanvaihtosuunnittelussa, hankinnassa, huollossa kuin käytön opastuksessa.

Energiatehokkuutta ja automatiikkaa

Vallox 99 MV -mallit sisältävät kaikki MyVallox-koneen nykyaikaiset ominaisuudet.

Tehokas lämmöntalteenotto takaa koneen energiatehokkuuden ja lämmöntalteenoton osittainen ohitus pitää tuloilman lämpötilan vakaana ympäri vuoden.

Sisäänrakennettujen hiilidioksidi- ja kosteusantureiden avulla ilmanvaihto tehostuu tarpeen mukaan automaattisesti ja energiatehokkaasti.

− Ilmanvaihdon voi käytännössä jättää vaikka kokonaan ilmanlaatuantureiden varaan, mikä sekin vähentää käyttöopastuksen tarvetta asukkaille.

Lisävarusteena on saatavilla huoneen seinälle asennettavia VOC-, RH- ja CO2-antureita, jos automatiikkaa halutaan lisätä entisestään. Koneisiin on saatavilla myös erillinen seinälle kiinnitettävä ohjain tai vaihtoehtoisesti ilmanvaihtoa voi ohjata liesikuvun avulla. Koneessa on myös valmius liittää se pilvipalveluun tai taloautomaatioon.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton