• Etusivu
  • LVI

Vanhan ilmanvaihtokoneen vaihtaminen uuteen käy pian helposti ja nopeasti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 25.04.2023Päivitetty 01.11.2023
20234_81515.jpg

Kun uuden ilmanvaihtokoneen kanavalähdöt ovat samat kuin vanhalla koneella, käy ilmanvaihdon muuttaminen energiatehokkaammaksi ja ominaisuuksiltaan nykyaikaiseksi helposti ja nopeasti.

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokone mullistaa ilmanvaihdon saneerauksen. Koneen kuudella eri mallilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja, jolloin saavutetaan energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto helposti ja nopeasti.

Parempi sisäilma − pienempi energiankulutus

Hyvä sisäilma vaikuttaa merkittävästi asumismukavuuteen. Koneellinen ilmanvaihto hyvällä suodatuksella varmistaa puhtaan ja raikkaan sisäilman, mutta mistä tietää milloin on aika vaihtaa vanha kone uuteen?

Yksi syy ilmanvaihtoremontille on varmasti toivottu energiansäästö. Koneellisen ilmanvaihdon energiankulutukseen vaikuttavat mm. puhaltimien energiatehokkuus sekä ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokyky.

− Valloxin ilmanvaihtokoneet lämmittävät tuloilman lähes ympäri vuoden yli +17 asteeseen pelkällä poistoilman lämpöenergialla, kertoo Vallox Oy:n koulutuspäällikkö Ali Aaltonen.

Vuosikymmenten kuluessa molemmissa on tapahtunut huomattavia harppauksia eteenpäin, ja kehittynyt automatiikka on tuonut vaivattomuutta ilmanvaihdon ohjaukseen. Lisäksi kehittynyt automatiikka on tuonut vaivattomuutta ilmanvaihdon ohjaukseen.

Vanhempien ilmanvaihtokoneiden, kuten MUH Ilmava, Digit ja Vallox 75/95 -mallien lämmöntalteenoton hyötysuhde on vain n. 50 %, kun nykyaikaisella ilmanvaihtokoneella se voi olla jopa lähes 80 %. Lisäksi uusien ilmanvaihtokoneiden puhaltimet kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa kuin vanhat puhaltimet.

− Vanhaan ilmanvaihtokoneeseen ei voi vaihtaa tehokkaampaa lämmöntalteenottokennoa, koska ne ovat suurempia, eikä myöskään vaihtovirtapuhaltimien (AC) tilalle voi vaihtaa energiatehokkaampia tasavirtapuhaltimia (EC), Aaltonen toteaa.

Energiatehokkuuden nimissä voikin monessa talossa ja asunnossa olla jo järkevää vaihtaa vanha kone uuteen. Monet vanhan ilmanvaihtokoneen omistavat kuitenkin harmittelevat sitä, että vaihto uuteen saattaisi vaatia isojakin töitä kanaviston muutostöiden osalta, ja se taas vie aikaa ja rahaa.

Vallox tuo syksyllä 2023 markkinoille uuden Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen, joka helpottaa ja nopeuttaa ilmanvaihtosaneerausta ja tuo siksi myös rahallista säästöä. Koneen kuudella eri mallilla voidaan korvata yli 50 vanhaa ilmanvaihtokonemallia.

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen kuudella eri mallilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja.
Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen kuudella eri mallilla voidaan korvata kymmeniä vanhoja ilmanvaihtokonemalleja.

Helppo vaihtaa vanhan paikalle

Vallox 125 MV -ilmanvaihtokoneen kuusi eri mallia poikkeavat toisistaan vain kanavalähtöjen osalta, muuten ne ovat mitoiltaan ja teknisiltä ominaisuuksiltaan samanlaiset. Mallit sopivat joko suoraan vanhan koneen paikalle tai vaativat vain pieniä kanavamuutoksia. Koneen nimessä oleva kirjain A-F kertoo koneen mallin eli kanavalähtöjen järjestyksen ja sijainnit.

− Ilman kanaviston muutostöitä voidaan esimerkiksi vanhojen MUH Ilmavien tilalle vaihtaa uusi Vallox 125A MV malli, ja Vallox 75 ja Vallox 95 -mallit voidaan korvata Vallox 125E MV mallilla.

Tarkemmat vastaavuustaulukot löytyvät Valloxin kotisivuilta sekä tuote-esitteestä.

Energiatehokas kone nykyaikaisilla ominaisuuksilla

Tämän saneerauskohteisiin suunnitellun koneen avulla saavutetaan vaivatta energiatehokas ja ominaisuuksiltaan nykyaikainen ilmanvaihto. Vanhojen ilmanvaihtokoneiden puhaltimiin verrattuna Vallox 125 MV:n puhaltimien sähkönkulutus on nykyisillä tasavirtamoottoreilla varsin pientä.

− Edistyksellisen sulatusautomatiikan ansiosta Vallox 125 MV ei sammuttele tulopuhallinta kovimmillakaan pakkasilla, Aaltonen huomauttaa.

Vallox 125 MV:n ristivastavirtakennon lämmöntalteenoton hyötysuhde on erinomainen, jopa yli 80 %. Tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta ilmanvaihdon energiankulutus on suuremmillakin käyttötehoilla alhainen.

Koneessa on monipuoliset ohjausvaihtoehdot, kuten kosketusnäytöllinen ohjain ja etäohjausmahdollisuus ilmaisella pilvipalvelulla. Sisäilman laatua tarkkailevat sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti, kun sille on tarvetta.

− Ilmanvaihdon energiaremontti helpottuu pian huomattavasti, kun yhden Vallox 125 MV ilmanvaihtokoneen avulla löytyy sopiva ratkaisu yli 50 ilmanvaihtokonemallin tilalle.

Vallox 125 MV tulee myyntiin syksyllä 2023.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton