• Etusivu
  • Osakas

Varainsiirtoveron korotukset voimaan maaliskuussa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.12.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Lykkäyksen syynä tulkinnanvaraisuus

Asuntokauppaa koskevan varainsiirtoveron korotus oli alunperin kaavailtu vuoden alkuun, mutta nyt se siirtyy valtiovarainvaliokunnan mukaan vuodenvaihteesta maaliskuun alkuun. Syynä viivästykseen on mm. lain tulkinnanvaraisuus yhtiövelkojen osalta. Samalla myös isännöitsijöille halutaan antaa enemmän aikaa valmistautua muutoksiin.

Korotuksen taustoista kerroimme syyskuussa:

Valtiovarainministeriössä valmistellaan varainsiirtoverolain muutosta, joka nostaisi kiinteistöalan yhtiöiden varainsiirtoveroprosentin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Lisäksi vero laskettaisiin osakkeiden velattomasta kauppahinnasta, kun se tähän asti on laskettu kauppahinnasta.

Miten tämä näkyisi asunnon ostajalle? Yhtiölainaosuuden laskeminen mukaan veropohjaan toisi luonnollisesti huomattavia lisäkustannuksia sekä uuden että käytetyn asunnon ostajille. Yhtiölainan osuus voi olla merkittävä erityisesti uuden asunnon kaupassa. Jääkin nähtäväksi, miten mahdollinen muutos vaikuttaa uudistuotannon kauppaan. Kymmenen vuoden takainen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuhan rajasi uuden asunnon (tai voidaan sanoa yleisestikin) yhtiölainaosuuden verotuksen ulkopuolelle.

Kuluttajavirasto hyväksyi tarjouskauppamallin

Kuluttajavirasto on nyt viiden vuoden pitkän ja vakaan harkinnan jälkeen päätynyt hyväksymään ns. tarjouskauppamallin. Kannanoton jälkeen ns. tarjouskauppa varmaankin yleistyy. Yhtenä tavoitteena tarjouskauppamallissa on ollut lisätä läpinäkyvyyttä myytävän asunnon lopullisen kauppahinnan muodostumisessa. Tehdyt hintatarjoukset ovat internetissä kaikkien nähtävillä ja niihin voi reagoida uudella tarjouksella ennalta sovittujen pelisääntöjen mukaan. Tässäkin mallissa myyjä viime kädessä päättää kenelle ja millä ehdoilla hän asuntonsa myy.

Virasto myös esittää asuntomarkkinointiasetuksen uudistamista vastaamaan mm. niitä tarpeita, joita mainitun mallin käyttö edellyttää. Nykyisin asuntomarkkinointiasetuksen mukaan asuntoa markkinoitaessa on ilmoitettava myyntihinta, jota voidaan kutsua myös hintapyynnöksi. Nykyisessä lainsäädännössä ei ole varauduttu tarjouskaupan tyyppiseen toimintatapaan, jossa ostajien tarjousten tulee olla korkeampia kuin myyjän ilmoittama lähtöhinta.

Asuntomarkkinointiasetuksessa on muitakin käytännön mukanaan tuomia muutostarpeita, joita lainsäätäjä joutuu pohtimaan. Aikataulua on vielä liian aikaista arvioida, mutta kovin kiireelliseltä uudistus ei vaikuta.

LKV-pätevyysvaatimuksen laajentaminen

Todennäköisesti ensi vuoden alussa tulee voimaan välitysliikelain muutos. Uudistettu laki edellyttää, että jokaisessa välitysliikkeen toimipaikassa vähintään puolella välittäjistä tulee olla LKV-pätevyys. Siirtymäajaksi on kaavailtu kolme vuotta, joten vaade tulee täysimääräisesti voimaan vuoden 2016 alussa. Muutos on suuri verrattuna nykyiseen järjestelmään, jossa edellytetään LKV-pätevyyttä vain yhdeltä yrityksen työntekijältä.

Uudistus on sekä asuntokaupan asiakkaiden että kiinteistönvälitysalan ammattilaisten edun mukainen. Kun välitystehtävän hoitaa koulutettu, ammattinsa osaava kiinteistönvälittäjä, asuntokauppa on entistä turvallisempaa.

Lisätietoja:
Marina Wollstén,
toimitusjohtaja
040 777 0591
Sp-Koti Klaukkala, Nurmijärvi

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20186_53564.jpg
Kiviaineinen seinä on turvallinen
Kiviaineiset Leca- ja Kahi-harkot ovat varma ja turvallinen ratkaisu märkätilojen seiniin. Lisäksi tuotteiden ääni- ja palo-ominaisuudet ovat erinomaiset.
201311_36928.jpg
Kestävät sadevesijärjestelmät kaikkiin kiinteistöihin
Sadevesijärjestelmän todellinen laatu ilmenee yleensä vasta vuosien mittaan. Saumoistaan vuotavat ja lumikuormien painosta repsahtaneet räystäskourut ovat tavallinen näky kaikkialla täällä pohjolassa. Myös sadevesijärjestelmän ruoste ja pintojen hilseily ovat kaikille tuttuja ilmiöitä.Pyydä asiantuntijan kartoitus sadvesijärjestelmästä!Lue lisää sadevesijärjestelmistä
20236_82063.jpg
Rakennusluvan hakeminen taloyhtiössä?
Haluaisin rakentaa takapihalle pienen puuvajan polttopuita varten. Alkaako prosessi nyt niin, että pidämme ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa päätämme taloyhtiönä hakea rakennuslupaa (luultavasti pelkkä toimenpideilmoitus riittää)? Pitääkö kokouksen pöytäkirjasta ilmetä jotain erityisen olennaisia asioita? Olisiko olemassa jotain valmiita pohjia/malleja?Tämän jälkeen teen ilmeisesti taloyhtiön nimissä jonkinlaisen paperin naapurien kuulemista varten? Siihen olenkin jo löytänyt valmiita malleja. Lisäksi olen ajatellut kysyä tarjousta yläpohjan lisäeristämistä varten? Onko sekin tehtävä taloyhtiön nimissä? Voinko kysyä sen vain oman asuntoni puolelle (kyseessä paritalo)?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakekirjan vaihtaminen
Jos taloyhtiön osakeryhmää muutetaan esim. jakamalla isompi huoneisto useammaksi pienemmäksi tai laajentamalla huoneistoa tai yhdistämällä kaksi useampaa huoneistoa keskenään, tulee hallituksen antaa muutoksen kohteena olevien osakasryhmien tarkoittamien osakkeiden sijaan uutta tilannetta vastaava osakekirja ja samalla mitätöitävä entinen osakekirja. Tästä toimenpiteestä hallitus on oikeutettu perimään yhtiölle kohtuullinen korvaus.
20236_82063.jpg
Hallitus muutti yhtiökokouksessa hyväksyttyjä asiakirjoja
Hallitus ja isännöitsijä vastasivat yhteydenottoomme lakimiehen lähettämällä vastineella, jossa oli liitteenä merkittävästi muuttunut korjaussuunnitelma verrattuna kevään yhtiökokouksessa hyväksyttyyn. Voiko hallitus muuttaa yhtiökokouksessa hyväksyttyjä asiakirjoja? Kyse ei ole pienestä muutoksesta. Isännöitsijästä on turha valittaa hallitukselle, koska hallitus ei lähde mitä suurimmalla todennäköisyydellä viemään asiaa eteenpäin. Entä mihin voi valittaa hallituksen ja isännöitsijän toiminnasta? Voiko heidän toimistaan tehdä rikosilmoituksen?
20104_21440.jpg
Näin käytät Suorapalvelu-mapistoa
Olemme aloittaneet Omataloyhtiö.fi Suorapalvelu -mapiston kokoamisen. Mapistoon keräämme yhteistyökumppaneidemme taloyhtiöille tarjomat palvelut, kuten tarjouspyynnöt, kuntokartoitukset ja esitelmät hallituksen sekä taloyhtiön kokouksiin. Mapiston tarkoituksena on madaltaa osapuolten välillä olevaa kynnystä ja mahdollistaa yksinkertainen tiedonkeruu hankkeen eri ratkaisuvaihtoehdoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton