• Etusivu
  • LVI

Veden hinta on nousussa – kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella

Minna TarvainenKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 03.11.2023
1920-nainen-ja-vesihana-smartvatten

Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.

Energian, polttoaineiden ja elintarvikkeiden hinnat ovat pysytelleet vuoden 2023 aikana poikkeuksellisen korkealla. Myös pitkään maltillisesti nousseet vesimaksut ovat lohkaisseet tänä vuonna ennätyksellisen suuren osuuden taloyhtiöiden ja kotitalouksien kukkaroista. Niin raakavesi, veden lämmittäminen kuin jätevesihuolto maksavat useissa kunnissa ja kaupungeissa jopa 10 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

Suomalaisissa vesiyhtiöissä hinnankorotuspainetta aiheuttaa erityisesti noin 100-vuotiaassa runkovesiputkistossa piilevä korjausvelka ja putkien uusimisen edellyttämät investoinnit. Lisäksi hintaa nostavat globaalit syyt, kuten veden kasvava kysyntä, saasteet ja ilmastonmuutoksen eteneminen. Hinnankorotuksia on siis todennäköisesti luvassa myös tulevaisuudessa, mutta niihin on mahdollista varautua. Vesitehokkailla valinnoilla taloyhtiön vedenkulutusta voidaan pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta karsimatta jopa 30 %.

Vedenmittausdata konkretisoi kulutusta ja kannustaa säästöihin

Ensimmäinen askel kohti kestävämpää vedenkäyttöä on selvittää, mihin ja millaisia määriä taloyhtiössä käytetään vettä. Tarkkaa lukemaa on mahdotonta hahmottaa ilman luotettavasti toimivaa, vedenkulutusta tilakohtaisesti seuraavaa vedenmittauspalvelua. Myös vedenkulutuksen ongelmakohtien, kuten vesivuotojen paikantaminen on paljain silmin hidasta, ja pahimmillaan harmittomalta näyttävä vuoto tai vettä tuhlaava hana, suihku tai wc-istuin ehtii aiheuttaa taloyhtiölle tuhansien eurojen kustannukset. Älykkäästi toimiva vedenmittauspalvelu havaitsee vedenkäytön poikkeamat hetkessä ja ilmoittaa niistä huoltohenkilökunnalle välittömästi.

kaksi miestä keskustelee mobiili app smartvatten

Pelkkä mittaaminen ei kuitenkaan vielä yksin muuta taloyhtiön arkisia vedenkulutustottumuksia, vaan mittaustieto on tärkeää tuoda asukkaiden nähtäville esimerkiksi mobiilisovellukseen tai huoneistonäytön kautta. Tehokkain tapa kannustaa asukkaita vastuullisempiin valintoihin on vedenkulutusdatan hyödyntäminen kulutuksen mukaisessa laskutuksessa: kun asukas maksaa siitä, mitä kuluttaa, paine tuhlata vettä ennalta määritellyn summan edestä vähenee.

Vedensäästö on myös ympäristöteko

Vaikka vesi on rajallinen luonnonvara, suomalaiset kuluttavat sitä edelleen huolettomasti. Keskivertokerrostaloasuja käyttää vettä päivittäin 130 litraa, mutta kulutus saattaa vaihdella 50 litrasta aina 500 litraan saakka. Kestävän kehityksen yhtiö Motiva on määrittänyt kestävän vedenkäytön päivittäiseksi rajaksi 100–110 litraa.

Vesitehokkuusyhtiö Smartvattenin mukaan tilakohtaisen vedenmittauksen, vuotohälytyksien, vesikalusteiden päivittämisen ja kulutukseen perustuvan vesilaskutuksen yhdistelmä vähentää vedestä kertyviä kuluja nopeasti jopa 30 %. Samalla energiaa säästyy 10 %. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaa tuhansia euroja, jotka taloyhtiö voi kohdentaa jatkossa muihin menoihin.

Kasvavien kustannuksien keskellä on hyvä muistaa, ettei vedensäästössä ole kyse vain kulujen karsimisesta. Vaikka ajatus maailman vesivarantojen ehtymisestä voi vaikuttaa tuhansien järvien maassa kaukaiselta, myös suomalaisilla taloyhtiöillä on tärkeä rooli vastuullisen vedenkäytön edistämisessä. Kokenut vesitehokkuuskumppani ohjaa taloyhtiötä kohti pysyvää vedensäästöä, jonka arvo mitataan niin rahassa kuin ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnissa.

Lisätietoja Smartvattenista ja kiinteistöjen vesitehokkuuden palveluista saat osoitteesta smartvatten.fi

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
LVI
asuminen
huoneisto
ekologisuus
ympäristö
isännöinti
koti
käyttövesi
energiansäästö
energiankulutus
taloyhtiön hallinnointi
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
urbaani kaupunkimaisema
Vedenkulutuksen mittaaminen muuttaa maailmaa
Vesitehokkuusyhtiö Smartvatten auttaa kiinteistöjä lisäämään ymmärrystä vedenkulutuksesta, säästämään satoja miljoonia litroja vettä ja suojelemaan sinistä planeettaamme.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton