• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Kuka määrää pytyn paikan?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 15.10.2013Päivitetty 02.06.2023
20236_82063.jpg

Voiko taloyhtiö määrätä putkiremontin yhteydessä WC-istuimen paikan? Vessa on sijoitettu suunnitelmissa pienen kylpyhuoneen nurkkaan siten, että jalkatila vie seinänvierustilaa, joten kylpyhuone muuttuu entistä ahtaammaksi, enkä voi laittaa sinne kaappeja kuten nykyisin. Nykyisin vessa on siten, että jalkatila on keskelle huonetta, kuten normaalisti pieniin tiloihin on tapana WC sijoittaa. Olen valittanut tästä ja vaatinut saada siirtää WC-istuimen siten, että sen jalkatila edelleen olisi keskelle huonetta ja seinänvierustilaa ei menisi hukkaan. Joko siis jätettäisiin WC paikoilleen tai siirretään keskelle takaseinää.

Yleisiä määräyksiä vastaan se ei olisi eli etäisyydet ovat ok. Olen saanut vastauksen, että yhtiö ei suostuisi tähän, koska silloin se ei olisi yhtenäinen muiden kanssa. Eikö taloyhtiö voi kieltää sen vain siinä tapauksessa, että se aiheuttaisi vaaraa tai vahinkoa rakenteisiin, naapureille yms? Teknisesti siirto on mahdollista ja jos ei siirretä, asumisen laatu heikkenee, kun menetän pari kuutiota säilytystilaa pienessä yksiössäni ja epäkäytännöllisen surkean pohjaratkaisun takia voi koko asunnon arvo tipahtaa. Kuitenkin joudun maksamaan kalliin hinnan kylpyhuoneeni putkiremontista ja saan entistä paljon huonomman ratkaisun tilalle. Ei kai sellaiseen voi pakottaa ketään? Omistan asunnon ja putkiremontti ei ole alkanut osakkeeni osalta vielä.

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö vastaa vesi- ja viemärijärjestelmien ja wc-istuimen kunnossapidosta ellei toisin ole määrätty yhtiöjärjestyksessä. Yhtiöllä on velvollisuus korjata osakkaan hallinnassa olevien tilojen sisäosat, jos sisäosat ovat vaurioituneet yhtiön vastuulla olevan rakennuksen osaa korjattaessa tai huollettaessa. Yhtiön tulee kunnossapito- ja muutostöissä noudattaa hyvää rakennustapaa. Hyvällä rakennustavalla tarkoitetaan työmenetelmien, materiaalien, suunnittelu ja toteutuksen sekä lopputuloksen asianmukaisuutta. Tilan tulisi soveltua mahdollisuuksien mukaan myös niiden henkilöiden käyttöön, joiden liikunta- tai toimintakyky on rajoittunut.

Yhtiön tulee aiheuttaa osakkeenomistajalle mahdollisimman vähän haittaa esimerkiksi käyttöhyödyn menetyksenä. Tehdessään osakashallinnassa olevaan huoneistoon korjaustöitä yhtiö on velvollinen palauttamaan huoneiston olennaisesti edeltävään olotilaan. Yhtiön ei ole kuitenkaan pakko saattaa tiloja täysin ennalleen vaan yhtiöllä on myös oikeus suorittaa muutostöitä. Osakkeenomistaja on velvollinen sietämään sellaisia vähäisiä muutoksia, jotka eivät olennaisesti aiheuta haittaa huoneistolle. Se mikä on olennainen haitta, tulee arvioida erikseen kunkin yksittäistapauksen kohdalla, kyse on tulkinnanvaraisesta asiasta. Haitan olennaisuutta ja kohtuuttomuutta arvioidaan myös suhteessa muihin osakkeenomistajiin. Jos haittavaikutukset ovat kohdistuneet samalla tavalla lähes kaikkiin osakkeenomistajiin, ei ole perustetta siihen että yhdessä huoneistossa esimerkiksi käytettäisiin muita huoneistoja kalliimpia työmenetelmiä, jotta haittaa ei syntyisi. Tämä voisi olla yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista. Aiheutuneeseen haittaan ja haitan olennaisuuteen vetoavalla on siitä näyttövelvollisuus.

Esimerkkinä haitan olennaisuuden arvioimisesta mainittakoon Helsingin hovioikeuden tapaus 19.1.2006, jossa tapauksessa oli kyse siitä, että asunto-osakeyhtiössä oli teetetty vesijohtojen ja viemäreiden uusimistyö eli ns. putkiremontti eräällä urakoitsijalla. Remontin yhteydessä oli jouduttu tekemään myös purkutöitä huoneistojen kylpyhuoneissa. Purkutöiden seurauksena oli kylpyhuoneiden seiniä jouduttu paikoin levyttämään ja lattioiden pintoja korottamaan. Näin ollen myös kantajana olleen osakkeenomistaja A:n hallitseman huoneiston pinta-ala oli pienentynyt. Kantaja vaati työn suorittamista toisin menetelmin, jotta pinta-ala ei vähentyisi.

Hovioikeus totesi, että kun toiminta liittyy yhtiön oman kunnossapitovastuun toteuttamiseen, ei vähäisiä muutoksia voida pitää osakkeenomistajan asunnon hallintaoikeuteen puuttumisena, vaikka ne voivat vähäisessä määrin vähentääkin pinta-aloja. Hovioikeuden mielestä kantajien hallitseman huoneiston kylpyhuoneeseen korjauksen yhteydessä tehdyt muutokset eivät objektiivisesti arvioiden olennaisesti heikentäneet kylpyhuoneen käytettävyyttä ja toiminnallisuutta.

Kysyjän kohdalla kyse on siitä, aiheutuuko wc-istuimen sijoittamisesta aiempaa poikkeavalla tavalla kysyjälle olennaista haittaa, onko tähän muutokseen taloyhtiöllä hyväksyttävät perusteet suhteessa aiheutuvaan haittaan ja onko toisin toimiminen vastoin asunto-osakeyhtiölain yhdenvertaisuusperiaatetta. Kysyjän tapauksessa saattaisi olla mahdollisuus vedota siihen, että wc-istuimen sijoittaminen toisin ei aiheuttaisi yhtiölle lisäkustannuksia eikä siten olisi olennaisesti yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista. Lisäksi kysyjällä saattaisi olla mahdollisuus vedota siihen, ettei taloyhtiöllä ole hyväksyttäviä perusteita wc-istuimen sijoittamiseen aiempaa poikkeavasti ja että uudesta sijoituksesta aiheutuu tilan käyttömahdollisuuksien menetystä, jolla on olennainen merkitys kyseisen asunnon käyttöön ja arvoon.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Info

Info

Kysy, vastaamme -palvelu

Palstalla voi esittää joka torstai taloyhtiöihin liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajotoimistosta vastaavat. Lakikysymyksiin vastataan pääsääntöisesti noin yhden viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Info

Info

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset

Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä.

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton