• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Vieraspaikkojen käyttö ja vesimaksujen määräytyminen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 03.03.2014
Kerrostalo

Rivitaloyhtiömme autokatoksessa on varattu 1 autopaikka ja lämmityspistorasia kutakin osakehuoneistoa kohti. Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa vieraspaikoista, mutta katospaikkojen lisäksi avoimella paikoitusalueella on 2 autopaikkaa ja ne on merkitty vieraspaikoiksi. Vieraspaikoilla on taloyhtiön sähkölaskuun menevät lämmitystolpat kuten katospaikossakin.

Talossa asuu yhden huoneiston omistava pariskunta, jolla on oma auto katospaikallaan. Pariskunnalla on kaksi yli 10 vuotta muualla asunutta poikaa, jotka autoillaan dominoivat vieraille tarkoitettuja lyhytaikaisia autopaikkoja. Toinen mies viettää lähes kaikki viikonloput ja lomat vanhempiensa luona ja asuu käytännössä 3-4 kuukautta vuodessa taloyhtiössämme maksamatta esim. vesimaksuja ja pitäen autoaan "vieraspaikalla". Toinen, muutaman sadan metrin päässä eri taloyhtiössä asuva mies on viimeiset 2 kk asunut käytännössä asunut koko ajan vanhempiensa luona maksamatta hänkään esim. vesimaksuja ja pitäen autoaan yötä päivää "vieraspaikallamme".

Tällaisten vapaamatkustajien, jotka eivät ole mitään satunnaisia vieraita, pysyväisluonteisen asumisen ja autopaikkojen valtauksen salliminen muiden osakkaiden kustantamien palvelujen (mm. vesi ja sähkö) ja talon omien asukkaiden kakkosautojen tai oikeiden vieraiden pysäköinnin kannalta on kohtuutonta. Eikö taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän pitäisi puuttua tähän?

Kysymys: Vieraspaikkojen käyttö ja vesimaksujen määräytyminen?

Vastaus:

Voit pyytää hallitusta puuttumaan asiaan jos katsot, että jotkut saavat kustannuksellanne perusteetonta etua. Jos vieraspaikat eivät ole asemakaavaan merkittyjä, voitte muuttaa ne maksullisiksi autopaikoiksi? Vaihtoehtoisesti hallitus voi määrätä vieraspaikoille enimmäispysäköintiajan ja tarvittaessa palkata parkkifirman valvomaan pysäköintiajan noudattamista.

Vesimaksujen osalta on noudatettava yhtiössä sovittua laskutuspolitiikkaa. Toisaalta pitkäkään huoneiston tyhjänä oleminen ei ole peruste vapautua vesimaksun maksamisesta, joten pitkäaikainen vieraskaan ei lähtökohtaisesti vaikuta vesimaksujen perimiseen yksittäisen huoneiston osalta.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa."

20151_42021.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää joka torstai taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset JuriNet-asianajoketjusta vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.
Lakikysymyksiin vastaa JuriNet-Asianajotoimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Kaikki aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymyksen löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!

Keskustele tämän viikkoisesta kysymyksestä!

Oletko tavannut vastaavaa omassa taloyhtiössäsi? Kuinka tilanne mielestäsi pitäisi hoitaa? Kirjoita kommenttisi!

Jurinet Oy
Isännöitsijä
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton