• Etusivu
  • Remontti

Yksi putki moneen käyttöön - Pragma®

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.04.2014
20144_38977.jpg

Pragma® soveltuu hyvin moniin eri käyttökohteisiin.

Samalla kun yhdyskuntamme muuttuu ja kehittyy entistä nopeammin, on yhä tärkeämpää ottaa huomioon myös ihmisen toiminnan vaikutukset ympäristöön. Kun samaan aikaan julkisten määrärahojen käytön tulee olla entistä perustellumpaa kasvavat vaatimukset myös viemärijärjestelmiä valittaessa.

Tuotteita ja järjestelmää valittaessa on tärkeää löytää sopiva kokonaisuus, jolloin otetaan huomioon materiaalin käyttöominaisuudet ja järjestelmän taloudellisuus sekä hankinta- että käyttövaiheessa.

Kun tarvitaan pitkäaikaiskestoa, hyviä virtausominaisuuksia, juuriston läpipääsemättömyyttä, itsepuhdistumiskykyä sekä helppoa asennusta, muovinen putkistojärjestelmä on itsestäänselvyys.

Nykyaikaiset kaksoisseinämäputket

Rakenneseinämäisiä putkia voidaan valmistaa monella eri tavalla. Yhteistä näille putkille on, että rakenteen ansiosta ne ovat keveitä menettämättä kuitenkaan putken tärkeimpiä ominaisuuksia.

Pipelifen pohjoisen olosuhteisiin kehittämä Pragma®-kaksoisseinämäputki on erittäin kilpailukykyinen ominaisuuksiltaan kaikissa käyttötarkoituksissaan.

Pragma® soveltuu hyvin moniin eri käyttökohteisiin, kuten jätevesien ja sadevesien viemäröintiin, tarkistuskaivoihin ja suojaputkeksi. Näissä kaikissa sovellutuksissa putkelta vaaditaan lujuutta sekä pitkäaikaiskestoa. Pragma® täyttää kaikki alan standardien sekä ohjeiden asettamat vaatimukset selvästi ja on ylivoimainen rakenteeltaan ja putkisto-ominaisuuksiltaan.

Materiaali ja rakenne

Pipelife on markkinoiden edelläkävijä polypropeenisten viemäri- ja sadevesiputkistojen kehittäjänä. Pragma® järjestelmässä käytettävä polypropeeni on korkealuokkainen ns. jäykkä kopolymeeri, jolloin tuloksena on erittäin pitkäikäinen putki, joka soveltuu hyvin pohjoisen karuihinkin olosuhteisiin. Materiaali on iskunkestävää kylmässä ja sietää hyvin myös kuumaa nestettä. Pragma®:n kemikaalienkestävyys on hyvä ja hankauskestävyys erinomainen.

Pragma®:n rakenteesta johtuen putki on erittäin jäykkä, mutta samalla kevyt helpottaen sekä kuljetusta että asennusta. Keveiden Pragma® putkien käyttö lisää myös työturvallisuutta varsinkin hankalissa asennusolosuhteissa.

Pragma® järjestelmän kehittämisessä on alusta asti ollut tärkeää, että yksi järjestelmä soveltuu mahdollisimman moniin käyttökohteisiin.

Soviteyhteiden kanssa Pragma®-putki voidaan liittää lähes kaikkiin olemassaoleviin putkistoihin. Pragma®-putkia voidaan myös tarvittaessa liittää yhteen hitsaamalla, jolloin saadaan erittäin kestävä liitos hyvin vaativiin kohteisiin.

Miten putket asennetaan. Katso asennusohje.

Pääset tutustumaan muihin Pipelifen Infra-tuotteisiin tästä.

Putki on erittäin jäykkä, mutta samalla kevyt helpottaen sekä kuljetusta että asennusta.
Putki on erittäin jäykkä, mutta samalla kevyt helpottaen sekä kuljetusta että asennusta.

Myös putken värissä on voitu kaksoisseinämärakenteen ansiosta huomioida käyttäjien toiveita. Putki on tummanruskea ulkopinnaltaan, mutta vaaleanharmaa sisäpinta helpottaa esim. TV-kuvauksia.

Soveltuvia käyttökohteita

Pragma® järjestelmän pääasiallisin käyttökohde on jätevesien viettoviemäröinti, mutta Pragma®:a kannattaa käyttää aina vaativissa kohteissa, joissa putkistolta vaaditaan pitkää käyttökää ja kestävyyttä.
Pragma®n käyttämisestä sekä jäte- että sadevesiputkistoissa on selvää hyötyä. Yksi järjestelmä yksinkertaistaa suunnittelua ja asennuksia sekä helpottaa tulevia liitostarpeita ja huoltoa.

Pragma®-putket on testattu ja täyttävät SFS 3453 standardin vaatimukset sekä myös tulevan EN 13746 standardin vaatimukset.

Käytettäessä Pragma järjestelmää asennustyö yksinkertaistuu ja työn laatu paranee, koska asentajan täytyy hallita vain yhden järjestelmän käyttö.
Käytettäessä Pragma järjestelmää asennustyö yksinkertaistuu ja työn laatu paranee, koska asentajan täytyy hallita vain yhden järjestelmän käyttö.
Info

Info

Yksi järjestelmä riittää

Pragman rakenne ja ominaisuudet mahdollistavat sen käytön useissa eri kohteissa. Käytettäessä Pragma järjestelmää asennustyö yksinkertaistuu ja työn laatu paranee, koska asentajan täytyy hallita vain yhden järjestelmän käyttö. Lisäksi tulevaisuudessa tehtävät huolto ja liitostyöt helpottuvat varastoinnin lisäksi.

Teknisen ominaisuudet:
Tiheys: 900 kg/m3
Pehmenemispiste: 146 °C
Vetolujuus: 30 - 35 Mpa
Kimmomoduuli:1300 MPa
Lämmönjohtokyky: 0,2 W/m x °C
Lämpölaajenemiskerroin: 0,1 mm/m x °C

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Jarno Virtanen
Putkiremontti siirtyi ja lämmitys alkoi toimia – kaksi taloyhtiötä kertoo vedenkäsittelyn vaikutuksista
Useissa taloyhtiöissä putkiremontti tulee ensimmäisenä mieleen, kun putkistot ovat tulossa tiensä päähän, lämmitys toimii epätasaisesti tai putkistoissa ilmenee esimerkiksi vuotoja. Kaksi taloyhtiötä ja tutkija kertoo miten vedenkäsittelyllä nanokuplien avulla voi olla niin tehokas apu ja ratkaiseva vaikutus putkistoihin.
20226_78711.jpg
Naapurin tupakointi?
Taloyhtiössämme neljällä asunnolla on yhtenäinen kattorakenne takapihan terasseilla. Terassi on koko asunnon levyinen, väliaita erottaa terassit toisistaan. Vain minun terassini on lasitettu ja naapureillani on avoterassit. Naapuri tupakoi seinän toisella puolella ja savu ajautuu katon kautta lasitetulle terassilleni.Kattoremontti on suunnitteilla loppukesällä 2015 ja samalla rakennetaan puuttuvat huoneistokohtaiset palokatkot. Kysyin palokatkoista yhtiökokouksessa ja sain sen käsityksen, että ne ulottuvat räystäälle saakka. Naapurin savujen pitäisi pysyä hänen terassillaan.Jos savuhaitta jatkuu, niin voinko vaatia taloyhtiöltä toimenpiteitä sen poistamiseksi?Minun terassillani on puiseen väliaitaan kiinnitetty rakennuslevyt ja yläosassa on lasit, joiden väleistä savu pääsee terassille. Voinko ja saanko itse tivistää terassiani esim. toisilla laseilla?
201310_36793.jpg
Uudet ikkunat säästävät energiaa
Kun taloyhtiöön vaihdetaan ikkunat, eri vaihtoehtojen punnitsemiseen kannattaa uhrata aikaa, jotta lopputulos palvelee asukkaiden ja taloyhtiön tarpeita parhaiten. Ikkunoiden uusiminen on prosessi, jolla saavutetaan esimerkiksi energiataloudellista hyötyä. Oikein valituilla ikkunoilla pystytään vaikuttamaan myös sisäilman terveellisyyteen.Ikkunanvaihtoprojektia ei kannata myöskään tehdä hosuen: Hyvään ennakkosuunnitteluun käytetyt panostukset maksavat itsensä nopeasti ajan oloon monin kerroin takaisin.
20236_82063.jpg
Uudet järjestyssäännöt taloyhtiölle?
Taloyhtiössämme on riitaa pysäköinnistä. Laadimme järjestyssääntöjä, mutta yksimielisyyttä ei ole.1. Kuinka suuri äänimäärä ratkaisee?2. Paljonko on määräenemmistö?3. Onko eriävästä mielipiteestä tehtävä merkintä pöytäkirjaan em. päätöksestä, jos ei yksimielisyyttä synny?Osakkeita on 1000 kpl, jotka jakautuvat epätasaisesti. On 2 osakasta, kummallakin 250 osaketta, 2 osakasta, kummallakin 166 osaketta ja yhdellä 168 osaketta. Rivitalossamme on siis 5 huoneistoa.
20182_51846.jpg
Hyödynnä lämpö - vanhan lämmitysjärjestelmän vaihto kannattaa
Lämpöpumput voivat kerätä lämpöä monista erilaisista lähteistä. Valinta riippuu kyseisen kiinteistön edellytyksistä. Ilma/vesilämpöpumpulla kerätään ulkoilmassa olevaa lämpöenergiaa ja tiivistetään se energiaksi, jolla tuotetaan lämmintä vettä pattereihin, lattialämmitykseen, kylpyyn ja suihkuun.Maalämpöpumpuilla voidaan kerätä lämpöenergiaa useilla eri tavoilla. Termiä "maalämpö" käytetään neljästä eri lämmönlähteestä: kalliosta, pintamaasta, pohjavedestä ja vesistöstä. Kulloinkin parhaiten sopiva lämmönlähde riippuu mm. rakennuksen energiantarpeesta, nykyisestä lämmitysjärjestelmästä ja maaperän tyypistä, jolle kiinteistö on rakennettu.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpustaTilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta
20126_31338.jpg
Lasituksella viihtyisää lisätilaa olohuoneen ja pihan väliin
Asunnon sisätila ja ulkotila ovat usein tarpeettoman jyrkästi toisistaan erotellut. Tarvitsemme suojaa kylmyydeltä ja sateelta mutta meissä elää vahvana kaipuu luonnon valon ja vapaiden näkymien äärelle. Kuinka keskeiseksi osaksi suomalaista kerrostaloasumista kooltaan kasvaneet ja lähes poikkeuksetta lasitetut parvekkeet ovatkaan muodostuneet. Ne ovat verraton henkireikä ulkoiseen ympäristöömme ja niitä käytetään aktiivisesti eri tarkoituksiin kaikkina vuodenaikoina.Jätä yhteydenottopyyntö!Lue lisää parvekelasituksestaLumon lasiterassit ympärivuotiseen käyttöön

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton