• Etusivu
  • Isännöitsijä

Miten varainsiirtoveron korotushanke vaikuttaa asunnon ostajaan?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.09.2012Päivitetty 03.09.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Valtiovarainministeriössä valmistellaan varainsiirtoverolain muutosta, joka nostaisi kiinteistöalan yhtiöiden varainsiirtoveroprosentin 1,6 prosentista kahteen prosenttiin. Lisäksi vero laskettaisiin osakkeiden velattomasta kauppahinnasta, kun se tähän asti on laskettu kauppahinnasta.

Miten tämä näkyisi asunnon ostajalle? Yhtiölainaosuuden laskeminen mukaan veropohjaan toisi luonnollisesti huomattavia lisäkustannuksia sekä uuden että käytetyn asunnon ostajille. Yhtiölainan osuus voi olla merkittävä erityisesti uuden asunnon kaupassa. Jääkin nähtäväksi, miten mahdollinen muutos vaikuttaa uudistuotannon kauppaan. Kymmenen vuoden takainen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuhan rajasi uuden asunnon (tai voidaan sanoa yleisestikin) yhtiölainaosuuden verotuksen ulkopuolelle.

Veronkorotus sisältyy valtion talousarvioehdotukseen vuodelle 2013 ja esitys varainsiirtolain muuttamiseksi annettaneen lähitulevaisuudessa. Tavoitteena on saada muutokset voimaan ensi vuoden alussa. Lain voimaantulosäännöksistä ei vielä ole tietoa, mutta ainakin tänä vuonna tehtävissä kaupoissa varainsiirtovero menee nykyisten säännösten mukaan.

Kuluttajavirasto hyväksyi tarjouskauppamallin

Kuluttajavirasto on nyt viiden vuoden pitkän ja vakaan harkinnan jälkeen päätynyt hyväksymään ns. tarjouskauppamallin. Kannanoton jälkeen ns. tarjouskauppa varmaankin yleistyy. Yhtenä tavoitteena tarjouskauppamallissa on ollut lisätä läpinäkyvyyttä myytävän asunnon lopullisen kauppahinnan muodostumisessa. Tehdyt hintatarjoukset ovat internetissä kaikkien nähtävillä ja niihin voi reagoida uudella tarjouksella ennalta sovittujen pelisääntöjen mukaan. Tässäkin mallissa myyjä viime kädessä päättää kenelle ja millä ehdoilla hän asuntonsa myy.

Virasto myös esittää asuntomarkkinointiasetuksen uudistamista vastaamaan mm. niitä tarpeita, joita mainitun mallin käyttö edellyttää. Nykyisin asuntomarkkinointiasetuksen mukaan asuntoa markkinoitaessa on ilmoitettava myyntihinta, jota voidaan kutsua myös hintapyynnöksi. Nykyisessä lainsäädännössä ei ole varauduttu tarjouskaupan tyyppiseen toimintatapaan, jossa ostajien tarjousten tulee olla korkeampia kuin myyjän ilmoittama lähtöhinta.

Asuntomarkkinointiasetuksessa on muitakin käytännön mukanaan tuomia muutostarpeita, joita lainsäätäjä joutuu pohtimaan. Aikataulua on vielä liian aikaista arvioida, mutta kovin kiireelliseltä uudistus ei vaikuta.

LKV-pätevyysvaatimuksen laajentaminen

Todennäköisesti ensi vuoden alussa tulee voimaan välitysliikelain muutos. Uudistettu laki edellyttää, että jokaisessa välitysliikkeen toimipaikassa vähintään puolella välittäjistä tulee olla LKV-pätevyys. Siirtymäajaksi on kaavailtu kolme vuotta, joten vaade tulee täysimääräisesti voimaan vuoden 2016 alussa. Muutos on suuri verrattuna nykyiseen järjestelmään, jossa edellytetään LKV-pätevyyttä vain yhdeltä yrityksen työntekijältä.

Uudistus on sekä asuntokaupan asiakkaiden että kiinteistönvälitysalan ammattilaisten edun mukainen. Kun välitystehtävän hoitaa koulutettu, ammattinsa osaava kiinteistönvälittäjä, asuntokauppa on entistä turvallisempaa.

Lisätietoja:
Marina Wollstén,
toimitusjohtaja
040 777 0591
Sp-Koti Klaukkala, Nurmijärvi

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202110_73320.jpg
Terassilasituksen turvallisuus ei ole pikkujuttu
Turvallisuus- ja kemikaalivirastoon (Tukes) on tullut ilmoituksia kaatuneista terassilaseista. Korkea terassilasi voi kaatuessaan aiheuttaa vakavan vaaran. Parvekelasitukset saattavat myös avautua hyvin helposti, jolloin lapsi tai lemmikki saattaa pudota parvekkeelta. Parvekkeen sisustuksessa kannattaa muistaa turvallisuus, ettei pieni lapsi tai lemmikki pääse kiipeämään huonekalun avulla parvekkeen kaiteen yli.
20121_29057.jpg
Kuinka suoriutua vuodesta 2012 edellistä paremmin?
Jälleen on vuosi vierähtänyt eteenpäin ja on aika summailla asioita, jotka ovat muuttuneet tai muuttuvat kuluvana vuonna. Taloyhtiöiden osalta mielenkiinto kiinnittyy erityisesti myönnettäviin tukiin sekä käyttökustannusten nousuun. Pohdittaessa asioita pidemmällä aikajänteellä, on todettava, että vuorovaikutus eri kokonaisuuksien välillä on huomattavaa. Vuosi vaihtui – mikä muuttui?
Katu, jossa on taloja rivissä
Viikon kysymys: Kylpyhuoneremontti - kunnossapitovastuun jakautuminen?
Kysessä rivitalo, valmistusvuosi 1971 ja tähän osakkeeseen ei ole aiemmin tehty kylpyhuone remonttia, nyt kysyisin mitä kuuluu osakkaan ja mitä yhtiön vastattavaksi, itse olen ymmärtänyt että kosteuseristeen yhtiö kustantaa, entä sitten altaat, vesikiertopatterit ym.?
20206_65404.jpg
Vanha julkisivu uudistettiin - katso kuvat!
As.Oy Puistonportin tiilellä toteutettu julkisivukorjaus oli kaikkien hankkeeseen osallistuneiden tahojen mielestä hyvä esimerkki onnistuneesti läpiviedystä julkisivukorjausprojektista. "Lopputulos on hieno, aikataulu piti ja budjetissa pysyttiin", kertoo kohteen isännöitsijä Pekka Jokela Isännöitsijätoimisto Priman Oy:stä.
30_P_78991.jpg
Rakentamismääräykset uudistuvat
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan rakennusten kantavia rakenteita ja pohjarakenteita koskevat rakentamismääräykset uudistuvat syyskuussa 2014. Uudet asetukset koskevat sekä uuden rakennuksen rakentamista että rakennuksen korjaamista tai muutostyötä pohjarakenteiden ja rakennuksen muiden kantavien rakenteiden osalta.Yksityiskohtaisessa rakenteiden suunnittelussa ja mitoituksessa tullaan jatkossa käyttämään hyväksyttävänä ratkaisuna eurokoodeja yhdessä ympäristöministeriön vahvistamien kansallisten liitteiden kanssa. Kansallisia liitteitä uudistetaan vähitellen: tarkoituksena on, että jatkossa ympäristöministeriön asetuksina annetaan kansalliset valinnat suunnitteluperusteista, kuormista ja geoteknisestä suunnittelusta. Materiaalikohtaiset kansalliset liitteet annetaan jatkossa ministeriön suosituksina.Myös muun suunnittelu- ja toteutusjärjestelmän soveltaminen on mahdollista, jos rakennushankkeeseen ryhtyvä voi osoittaa, että suunnittelu ja toteutus johtaa rakenteiden lujuuden ja vakauden, käyttökelpoisuuden ja käyttöiän kannalta maankäyttö- ja rakennuslaissa tai sen nojalla säädettyjen olennaisten teknisten vaatimusten täyttymiseen.Rakentamismääräysten uudistamisen yhteydessä luovutaan nykyisten kansallisten kantavien rakenteiden mitoitusta koskevien suunnittelumääräysten ja -ohjeiden ylläpitämisestä sekä kumotaan voimassa olevat kantavien rakenteiden suunnittelua koskevat määräykset ja ohjeet eli rakentamismääräyskokoelman B-osat, joita on ollut yhteensä kymmenen.Uudistus toteuttaa valtioneuvoston rakennepoliittisen ohjelman tavoitetta selkeyttää lainsäädäntöä ja vähentää erillisten säädösten määrää. Samalla yhteiseurooppalaisten eurokoodien käyttö yhtenäistää suunnittelukäytäntöjä ja edistää rakennusalan vientimahdollisuuksia.Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista sekä asetus pohjarakenteista tulevat voimaan 1.9.2014.Linkkejä:Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista (pdf)Ympäristöministeriön asetus pohjarakenteista (pdf)Tietoa eurokoodeistaLähde: Ympäristöministeriön tiedote 25.6.2014
täbillä näkyy älykotijärjestelmän ohjauskeskus ja vieressä hohvalla makaa lapsi
Ilmainen kuvasto taloyhtiön automaatiotarpeisiin
ABB-free@home Helpompaa kodin ohjausta esittelee ratkaisuja kaikkiin kodinohjausongelmiin ja tarpeisiin.ABB-free@home -kodinohjausjärjestelmäABB KNX -taloautomaatioABB Wellcome -ovipuhelimetABB-Welcome-tuotteilla voit helposti toteuttaa juuri sopivan ovipuhelinjärjestelmän lisätoimintoineen kaikkiin kohteisiin. Laajan tuotevalikoiman ja modulaarisen rakenteen ansiosta jokaiseen rakennukseen löytyy oikea tuote.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton