• Etusivu
  • Isännöitsijä

Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä vastauksilla: taloyhtiön piha

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.05.2022
20225_78039.jpg

Kysy, vastaamme-palstalle on jätetty paljon taloyhtiön pihaan liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet taloyhtiön pihoja koskevia pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.

Voiko taloyhtiö vaatia terasseja purettaviksi?

Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa. Toisen talon osakkeenomistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunki myönsi luvan. Kaksi muuta osakasta rakensi....

Lue vastaus

Voiko naapuri kieltää terassin rakentamisen?

Olemme rakentamassa rivitalon takapihalle kattamatonta lautaterassia. Hankkeella on hallituksen hyväksyntä ja yhtiössä on tehty aiemminkin vastaavia terasseja. Nyt kuitenkin rajanaapuri...

Lue vastaus

Taloyhtiön yhteisen pihan valtaaminen ja käyttö?

Yhtiöjärjestyksessä pihoja ei ole määritelty. Asunto on "valtauksen" jälkeen myyty eteenpäin 2 kertaa ennen meitä eikä istutuksia ole missään vaiheessa vaadittu purettaviksi. Voiko viereisen talon asukas nyt vaatia...

Lue vastaus

Saako porealtaan rakentaa rivitalon pihalle?

Voiko osakkeenomistaja sijoittaa porealtaan omalle takapihalleen, tarvitaanko joitakin lupia? Miten pitää ympäristövastuu ottaa huomioon?....

Lue lisää

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20144_39118.jpg
Tiesitkö, että Fortum tekee ilmaisen laitemitoituksen?
Lämmönjakolaitteet voi uusia avaimet käteen -periaatteellaFortum tekee laitemitoituksen asuintaloille ilmaiseksi lämmönjakolaitteiden uusinnan yhteydessä. Jos kiinteistön käyttötarkoitukseen on tullut muutoksia tai lämmitysverkoston tasapainotuksesta on vierähtänyt aikaa, on hyvä käyttää suunnittelijaa. Laitemitoituksessa mitoitetaan lämmönsiirtimet, säätöventtiilit, pumput ja paisuntalaitteet. Fortum hoitaa haluttaessa myös koko lämmönjakolaitteiden uusimisen avaimet käteen -periaatteella. Suunnitteluvaiheeseen on varattava riittävästi aikaa, jotta kaikki tekijät saadaan huomioiduksi. Hankesuunnittelu, laitteiston mitoitus, urakan kilpailutus, aikataulutus ja hankkeen toteuttaminen vaativat jokainen vaihe oman aikansa ja huomionsa. Itse laiteuusinta sujuu urakoitsijan osalta nopeasti eikä vuodenajalla ole toteutuksen kannalta suurta merkitystä. Lämmityskatkos kestää yleensä vain yhden työpäivän.
20151_42058.jpg
Parvekelasit säästävät energiaa tutkitusti
Talvella ihmiset varautuvat kylmiin keleihin pukeutumalla paremmin. Myös kerrostalojen parvekkeet tarvitsevat suojaa talven tuulia ja tuiskuja vastaan. Parvekkeiden lasittaminen on järkevä investointi, joka näkyy asumisen laadun paranemisena sekä edullisempana asumisena. Taloyhtiöille parvekelasien vaikutukset parvekkeiden elinkaareen ja kunnostustarpeeseen ovatkin jo tutut.Mittauta taloyhtiösi energiansäästöhyöty!
20236_82145.jpg
Kuka maksaa kosteusmittauksen?
Osakas huomasi kosteuteen viittavia merkkejä keittiön laminaatissa. Kosteusmittaus löysi pintakosteutta ja syyksi jääkaappipakastimen. Osakas ei tätä uskonut ja tilattiin toinen mittaus, sama lopputulos. Taloyhtiö maksoi molemmat mittaukset ja karhuaa nyt toisen mittauksen kustannuksia osakkaalta. Osakas kieltäytyy maksamasta vedoten seuraavaan: jos on objektiivisesti syytä epäillä vian kuuluvan taloyhtiön vastuulle niin taloyhtiö vastaa selvityksen kustannuksista vaikka vikaa ei löytyisikään (HE 24/2009 asunto-osakeyhtiölaiksi). Tässä tapauksessa objektiivinen syy osakkaan mielestä on keittiön viemäriputki, taloyhtiö katsoo em. kohdan täyttyneen maksettuaan ensimmäisen laskun. Onko taloyhtiöllä oikeus karhuta jopa oikeusteitse toisen mittauksen kustannuksia?
201212_33151.jpg
Kerrostalon uusi ilmanvaihtojärjestelmä
Suomen vanhempaa asuntokantaa kunnostetaan jatkuvasti nykyajan tarpeita vastaavaksi. Turussa sijaitseva Asunto Oy Turun Rätiälänkatu 15 on rakennettu vuonna 1972. Puolustusvoimien henkilöstön työsuhdeasuntokäyttöön rakennettuun ja Kruunuasunnot Oy:n omistuksessa olevaan kerrostaloon tehtiin laaja perusparannus, jonka yhteydessä uusittiin myös asuntojen ilmanvaihto. Kerrostalokohteen asuntojen ilmanvaihdosta huolehtii tästä eteenpäin Valloxin LTO-järjestelmä.
20201_62046.jpg
Vuosittain kymmeniätuhansia vuotovahinkoja; usein syynä liikaa lykätty putkiremontti
Suomalaisissa taloyhtiöissä yleisin vahinkotyyppi on vesivahinko, joka johtuu useimmiten putkivuodosta. Finanssialan selvityksen mukaan korvattavia vuotovahinkoja sattuu Suomessa vuosittain noin 37 000, mikä tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.
20225_78095.jpg
Miksi asunnon ilma tuntuu tunkkaiselta?
LVI-tekniikan DI Toni Pölösen mukaan taloyhtiöissä törmätään usein ilmanvaihdon haasteisiin. Räikeimmät ongelmat löytyvät usein 1960- ja 1970-luvulla rakennetuista kohteista. – Näissä painovoimaisen ja koneellisen poiston rakennuksissa löytyy usein asuntoja, joissa korvausilmanvaihto on jätetty aikoinaan täysin huomioimatta, Pölönen huomauttaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton