• Etusivu
  • Osakas

Miten remontti vaikuttaa kotivakuutukseen taloyhtiössä?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.03.2022Päivitetty 07.04.2022
20223_77586.jpg

Taloyhtiöasujan hyvä huomioida remonttien vaikutus kotivakuutukseen. Kotivakuutus onkin hyvä päivittää ja tarkistaa tehtyjen remonttien jälkeen. Tässä artikkelissa käymme läpi mitkä tekijät vaikuttavat kotivakuutukseen remonttien osalta.

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, niin muuttuu myös hintakin. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putki- tai kattoremontti.

Kattoremontti ei kuitenkaan vaikuta kotivakuutuksen määrään, koska rakennuksen pinta-ala ei muutu ja katon ikä tai pintamateriaali eivät ole hinnoitteluun vaikuttavia tekijöitä.

Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.

Taloyhtiöasujan omat remontit ja parannukset

Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.

On hyvä huomioida lisäksi, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnotteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteä sisustus on yleensä vakuutettu jollain tietyllä summalla, jota on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.

Kotivakuutuksessa taloyhtiöasujan omat asunnon parannukset kannattaa siis huomioida ikään kuin lisänä kodin esineiden vakuutukselle. Näin vahingon sattuessa mittavat kodin remontit tulee kattavasti korvattua, kun kotivakuutuksen enimmäiskorvaussummat on tarkistettu remonttien jälkeen oikealle tasolle.

Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus
Keittiöremontin yhteydessä on hyvä tarkistaa kotivakuutus

Kunnossapitovastuun vaikutus kotivakuutukseen

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.

Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen. Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20127_31414.jpg
Turvajärjestelmät suojaavat vahingoilta
Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.
20236_82003.jpg
Hallituksen ja isännöitsijän ilmoitusvelvollisuus?
Taloyhtiössämme on kaksi kerrostaloa. Molempien talojen varastokoppeihin murtauduttiin lukot rikkomalla. Isännöitsijä ja hallitus saivat tiedon, mutta eivät mitenkään ilmoittaneet asukkaille eikä poliisille. Jotkut huomasivat murron vasta viikkojen jälkeen ja varastojen ovet olivat olleet auki kokoajan.Onko isännöitsijä tai hallitus velvollisia ilmoittamaan asukkaille asiasta?
Valvontakamera sisäänkäynnin yhteydessä
Viikon kysymys: Tallentava valvontakamera yhteisillä alueilla
Taloyhtiön kokouksessa enemmistöllä päätetään hankkia tallentavat valvontakamerat yhteisille alueille.Porraskäytävän ulko-ovi on myös yhteistä aluetta, koska porraskäytävän alkua saa valvoa. Asiahan on varmastikin niin, että tallentava valvontakamera saa olla sisäpuolella kohdistettuna vain ulko-oven suuntaan?Taloyhtiön koko alakäytävän myös luulisi olevan yhteistä aluetta, koska käytävää pitkin mennään varastoihin ja saunoihin. Vasta kerrosta ylempänä on huoneistojen käytävät. (1.krs, 2.krs jne.)
201111_28649.jpg
Kattokuntotutkimus
Kattokuntotutkimus on syytä tehdä, kun on havaittu vuoto, vesikaton muu kosteusongelma tai rakennuksen kattoratkaisuun suunnitellaan muusta syystä peruskorjausta. Jos kattoa ei ole huollettu säännöllisesti ammattiliikkeen toimesta, voi olla myös perusteltua tutkia katon kunto ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!
Pahvilaatikko miehen lonkalla
Viikon kysymys: Kenen kellarikoppi
Omistamme kellarikopin kellostalossa. Asuntoon kuului ensin koppi, joka oli täynnä vesiputkia ja täytyi se usein tyhjentää parin päivän varoituksella, jos putkiin oli päästävä käsiksi, eli säilyttäminen on ns. mahdotonta.Saimme vaihtaa koppia ja isännöitsijä kävi korjaamassa uuteen koppiin meidän asuntomme numeron. Nyt kuitenkin melkein 20 vuoden jälkeen asukas, joka asuu asunnossa, joka sai vanhan koppimme, laittoi postiluukustamme lapun, jossa vaatii meitä tyhjentämään koppimme kahden viikon aikana. Sama asukas väittää, että hallitus on samaa mieltä; tästä ei ole ollut minkään laista kokousta tai meille ilmoitusta, jossa hallitus päättänyt asiasta.Onko laillista ja aiheuttaako tämä teidän mielestä epäluottamusta hallitukseen? Hallituksen jäsen ei myöskään vastaa viesteihimme. 

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton