• Etusivu
  • Remontti

Turvajärjestelmät suojaavat vahingoilta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 05.07.2012Päivitetty 02.01.2013
20127_31414.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20127_31415.jpg
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20114_25271.jpg
Julkisivusaneerauksessa myös ääneneristävyys tärkeää
Julkisivukorjauksen eri rakenneratkaisuja toisiinsa verrattaessa, ratkaiseviksi valintatekijöiksi muodostuvat useimmiten hinta ja ulkonäkö. Sen jälkeen mietitään energia-, elinkaari- ja huoltovapaustekijöitä. Ääniasiat jäävät useimmiten taka-alalle tai kokonaan vaille käsittelyä, vaikka ääneneristävyys on olennainen osa asumismukavuutta, toteaa ääni ja akustiikka-alan asiantuntija DI Heikki Helimäki, Helimäki Akustikot Oy:stä.Haluatko lisätietoa julkisivusaaneerauksesta?Jätä yhteydenottopyyntö!
20225_78323.jpg
Pystyykö vastiketta kohtuullistamaan jälkikäteen? Jos, niin miten?
Asumme kerrostalossa ja olemme huoneisto-osakkeen omistajia. Taloyhtiön ensimmäinen- ja pohjakerros on remontoitu 2015–2016 asuinhuoneistoiksi. Pohjakerroksessa yksi osake on liikehuoneisto sekä saunatila, jonka olemme ostanee vuonna 2018.Näissä kahdessa osakkeessa on vastikekerroin 1,7. Olemme yrittäneet saada omistamamme saunatilan vastiketta alennettua huoneistojen tasolle. Saunatilamme ei ole yhtiöjärjestyksessä kirjattu liiketilaksi, kuten tämä toinen huoneisto eli liiketila on. Saunatilamme vastikkeen määrittämisessä ei ole minkäänlaisia perusteluja.Kysyisinkin, voiko ja onko järkevää riitauttaa asia ja mitenkähän oikeus suhtautuisi?..........Kysymystä on jatkettu lakimiehen vastauksen antamisen jälkeen seuraavasti:Tässähän on se pointti, että yhtiöjärjestyksessä ei ole ko. vastikkeen määrittelyssä minkäänlaisia perusteluja. Eikä niitä ole edes sen kokouksen pöytäkirjassakaan, jossa vastike on määrätty.Maksamme noin 600 euroa vuodessa perustelematonta vastiketta, eli onhan se aika paljon ja kohtuutonta.Mielestäni ko. päätös ei ole lainmukainen ja se täyttää kohtuullistamispykälän määräykset.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallituksen päätösvaltaisuus
Hallitus on päätösvaltainen silloin, kun yli puolet jäsenistä on paikalla, ellei yhtiöjärjestys sisällä muuta määräystä.Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 3 §:ssä on kuitenkin päätöksentekokielto silloin, jos kaikille hallituksen jäsenille ei ole mahdollisuuksien mukaan varattu tilaisuutta osallistua asian käsittelyyn. Jos hallituksen jäsen on estyneenä ja hallituksessa on varajäseniä, on varajäsenelle varattava vastaava tilaisuus.Hallituksen päätökset tehdään enemmistöpäätöksin, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Tasatilanteessa puheenjohtajan kanta ratkaisee päätöksen sisällön.
taloyhtiön oma sähkömies. Lattialla sähkökaapelelita ja kuvassa näkyy sähkömiehen haalarit ja kädet.
Sähköasennus silloin kun taloyhtiö sitä tarvitsee
Sähkölaitteiden asentaminen ja huoltaminen, sekä sähkötyöt ylipäätäänkin, ovat työtehtäviä, joita ei saa suorittaa kuin alan koulutettu ammattilainen. Toisinaan vikaantuminen tapahtuu yllättäen ja myös sähkölaitteissa tapahtuu ikään ja käyttöön liittyvää kulumaa. Mutta miten saada kiinni hyvä sähköasentaja silloin, kun sitä tarvitaan, ja onko odotusaika aina automaattisesti viikkoja? Tarjolla on hyviä uutisia taloyhtiöille ja asukkaille – miltä kuulostaa ihan oma sähköasentaja, joka on käytettävissä nopealla varoitusajalla? Miten tällainen toimii, ja mitä se maksaa?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Avustus ARA:lta asuntojen perusparantamiseen
Valtioneuvoston lisätalousarvioesityksen mukaan valtion asuntorahaston varoista voidaan myöntää käynnistysavustuksia perusparantamiseen mm. asunto-osakeyhtiöille. Käynnistysavustuksiin esitetään yhteensä 115 miljoonaa euroa vuosille 2013–2014: tälle vuodelle 15 miljoonaa ja vuodelle 2014 enintään 100 miljoonaa euroa.
20236_82063.jpg
Kenen vastuulla on tutkia vesivahinkoepäily ja maksaa tutkimuskulut?
Rivitalon katto vuosi vedet sisään huoneistoon yli kaksi vuotta sitten. Hallituksen kaksi jäsentä kävi toteamassa vahingon, jolle ei tehty mitään ja vuoto jatkui. Useiden vaatimusten jälkeen katto korjattiin ulkoapäin ja vuoto loppui. Pyynnöistä huolimatta ei sisäkattoa ole avattu eikä sisätiloja ole tutkittu eikä korjattu, vaikka näkyviä vahinkoja syntyi. Pyynnöstäni Terveystarkastajakin kävi paikalla ja velvoitti taloyhtiön tarkastamaan katon "tulevien vahinkojen varalta". Isännöitsijä vaatii minulta kirjallista sitoumusta maksaa tutkimukset, jos mitään vahinkoa ei ole todettavissa. Muutoin tutkimuksia ei suoriteta. Katossa, seinässä ja lattiassa on vuotojäljet. Terveyshaittoja on ilmaantunut. Kuka suorittaa ja maksaa tutkimuskulut lain mukaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton