• Etusivu
  • Remontti

Onko talkoisiin pakko osallistua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.07.2015Päivitetty 06.06.2022
20226_78575.jpg

Kuvituskuva, Shutterstock.

Kesällä on hyvää aikaa siistiä omia ja yhteisiä tiloja. Talkoot herättävät kuitenkin monia tunteita. Samalla kun toinen riemuitsee sosiaalisesta tapahtumasta, toinen käpertyy tiukemmin sohvan nurkkaan. Onko talkoisiin kuitenkin pakko osallistua? Mitä sitten, jos en menekään?

Kaikki eivät kuitenkaan tule

Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Kaikki eivät välttämättä lähde liikkeelle makkaran ja virvokkeiden houkuttamina, vaan jättäytyvät talkoista pois. Tämä saattaa aiheuttaa eripuraa naapurustossa. Talkootyö on palkatonta työtä, joka tehdään ihan muista syistä. Talkoiden tarkoituksena voi olla hoitaa siivous- tai kunnostustyö omin voimin, ilman palkattua apua. Parhaassa tapauksessa talkoista syntyy taloyhtiölle suuri säästö.

On hyvä muistaa, etteivät kaikki jää talkoista pois silkkaa laiskuuttaan. Vanhuksilla tai liikuntarajoitteisilla voi talkoisiin osallistuminen olla mahdotonta, vaikka he sitä haluaisivatkin. Jokaisella on oikeus olla osallistumatta ilman sormella osoittelua ja syyttelyä.

Maalataanpa aita talkoilla

Yhteisen raja-aidan tai julkisivun maalaaminen talkootyönä on hyvä idea, mutta ketään siihen ei kuitenkaan voi pakottaa. Taloyhtiö hankkii välineet, maalit ja tiedottaa asukkaille talkoista hyvissä ajoin. Mukavan puuhastelun jälkeen on kiva paistaa makkaraa taloyhtiön grillikatoksessa ja jutustella mukavia.

Työ pääsee hyvin vauhtiin, mutta kaikkia asukkaita ei vieläkään näy. Joskus kultaisen keskitien löytäminen on kovinkin haastavaa ja yhteisymmärryksen syntyminen tuntuu mahdottomalta. Jos taloyhtiön muut asukkaat maalaavat oman osuutensa, mitä tehdä sille yhdelle maalaamattomalle osalle? Koska ketään ei talkootöihin voi pakottaa, yhtenä vaihtoehtona on hankkia maalari, joka hoitaa työn loppuun.

Kun taloyhtiö palkkaa työvoimaa, tulee siitä työnantaja. Tällöin yhtiön on selvitettävä, mitä lakisääteisiä työnantajamaksuja tästä koituu. Myös lyhyet työsuhteet on vakuutettava. Eläkevakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löydät paljon tietoa työnantajalle. Siellä hoidat myös työntekijän TyEL-vakuutuksen kuntoon.

Entä jos jotain tapahtuu?

Asukkaiden ottamat vapaaehtoiset vapaa- ajan tai täysajan tapaturmavakuutukset kattavat myös heille talkoissa sattuneet vahingot. Ellei kaikilla talkoisiin osallistuvilla ole tällaista vakuutusta, taloyhtiön on hyvä ottaa heitä varten ns. talkoovakuutus. Talkoovakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä.

Hyvällä menestyksellä talkoot tekevät taloyhtiölle suuren säästön, joka voi vaikuttaa vastikkeisiin. Talkoiden päätarkoituksen ei kuitenkaan tarvitse olla säästöissä vaan yhteisöllisyydessä ja yhteishengen nostattamisessa. Jokainen tekee oman valintansa, joten osallistutaan talkoisiin hyvällä fiiliksellä piikittelemättä niistä pois jääneitä.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82003.jpg
Osakkeenomistajan huolellisuusvelvoite ja kunnossapitovastuu?
Naapurissamme todettiin vesivahinko, jonka syynä oli viemärin tukkeutuminen, osakkeenomistajan huolimattomuudesta johtuen. Ylimääräinen yhtiönkokous pidettiin ja isännöitsiä ns. pakotti ottamaan lainan 35 000 €. Kenellekään ei kerrottu, että on tapahtunut vesivahinko. Vakuutusyhtiö ei korvannut. Kuka tekee remontin?Työtä ei edes kilpailutettu niin kuin kuuluisi. Odotan isännöitsijän pöytäkirjaa kokouksesta. Minne saan valittaa ja mitä oikeuksia kuuluu, en hyväksynyt kokouksessa lainan ottamista?
mustapohjainen ilmoitustaulu jossa lukee "turhat pois taloyhtiön lämpölaskusta"
Energiaeksperttitesti: Ota selville, oletko jo valmis energiansäästäjä!
Testaa tietosi energiaeksperttivisassa!Jokaisessa taloyhtiössä on naapurikyylä, mutta harvassa energiaekspertti. Testaa tietosi taloyhtiön energiatehokkuudesta!Energiaekspertti voi parantaa taloyhtiön energiatehokkuutta nopeilla ja helpoilla toimilla tai edistämällä suurempia energiaremontteja. Toimenpiteillä parannetaan myös taloyhtiön asuinoloja sekä alennetaan kustannuksia. Tarvitaanko teidän taloyhtiössänne energiaeksperttiä?
20233_81130.jpg
Miten rivarin katto­remontti kannattaa kilpailuttaa? Lista­simme 12 kysymystä
Taloyhtiössä katto on tärkeimpiä kunnossa pidettäviä kohteita. Paitsi hallitusten jäsenten myös osakkaiden kannattaa olla selvillä oman katon kunnosta. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa rivitalon kattoremontin anatomiaa. Haimme vastaukset kysymyksiin Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
201611_47698.jpg
Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton
Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.
201112_29011.jpg
Kausihuolto paljastaa katon mahdolliset viat
Viime vuosien kovat talvet ovat laittaneet katot koville niin olosuhteiden kuin niistä johtuneiden huoltotoiminen, kuten lumenpudotusten, myötä. Eri mediat ovat jälleen tuoneet tietoisuuteemme vesikatteille aiheutuneista vahingoista, joista on aiheutunut mittavia vahinkoja kiinteistöjen omistajille.Kevään koittaessa on järkevää käydä tarkastamassa katon kunto. Ammattilainen osaa tarkastaa yksityiskohdat ja voit keskittyä nauttimaan huolettomista kesäpäivistä.Myös kattojen turvatuotteet ovat olleet lujilla suurten lumimassojen vuoksi ja tarjoamme nyt kattoturvatuotteiden kartoituksen kaupan päälle tilatessanne kattokuntotarkastuksen tai tutkimuksen 15.4.2012 mennessä. Saat kirjallisen raportin katon kunnosta ja turvavarustuksesta. Kaikkien yhteinen etu on, että katoilla voidaan työskennellä turvallisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton