Onko talkoisiin pakko osallistua?
Omataloyhtiö.fi

Onko talkoisiin pakko osallistua?

Kesällä on hyvää aikaa siistiä omia ja yhteisiä tiloja. Talkoot herättävät kuitenkin monia tunteita. Samalla kun toinen riemuitsee sosiaalisesta tapahtumasta, toinen käpertyy tiukemmin sohvan nurkkaan. Onko talkoisiin kuitenkin pakko osallistua? Mitä sitten, jos en menekään?

Kaikki eivät kuitenkaan tule

Talkoisiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Kaikki eivät välttämättä lähde liikkeelle makkaran ja virvokkeiden houkuttamina, vaan jättäytyvät talkoista pois. Tämä saattaa aiheuttaa eripuraa naapurustossa. Talkootyö on palkatonta työtä, joka tehdään ihan muista syistä. Talkoiden tarkoituksena voi olla hoitaa siivous- tai kunnostustyö omin voimin, ilman palkattua apua. Parhaassa tapauksessa talkoista syntyy taloyhtiölle suuri säästö.

On hyvä muistaa, etteivät kaikki jää talkoista pois silkkaa laiskuuttaan. Vanhuksilla tai liikuntarajoitteisilla voi talkoisiin osallistuminen olla mahdotonta, vaikka he sitä haluaisivatkin. Jokaisella on oikeus olla osallistumatta ilman sormella osoittelua ja syyttelyä.

Maalataanpa aita talkoilla

Yhteisen raja-aidan tai julkisivun maalaaminen talkootyönä on hyvä idea, mutta ketään siihen ei kuitenkaan voi pakottaa. Taloyhtiö hankkii välineet, maalit ja tiedottaa asukkaille talkoista hyvissä ajoin. Mukavan puuhastelun jälkeen on kiva paistaa makkaraa taloyhtiön grillikatoksessa ja jutustella mukavia.

Työ pääsee hyvin vauhtiin, mutta kaikkia asukkaita ei vieläkään näy. Joskus kultaisen keskitien löytäminen on kovinkin haastavaa ja yhteisymmärryksen syntyminen tuntuu mahdottomalta. Jos taloyhtiön muut asukkaat maalaavat oman osuutensa, mitä tehdä sille yhdelle maalaamattomalle osalle? Koska ketään ei talkootöihin voi pakottaa, yhtenä vaihtoehtona on hankkia maalari, joka hoitaa työn loppuun.

Kun taloyhtiö palkkaa työvoimaa, tulee siitä työnantaja. Tällöin yhtiön on selvitettävä, mitä lakisääteisiä työnantajamaksuja tästä koituu. Myös lyhyet työsuhteet on vakuutettava. Eläkevakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löydät paljon tietoa työnantajalle. Siellä hoidat myös työntekijän TyEL-vakuutuksen kuntoon.

Entä jos jotain tapahtuu?

Asukkaiden ottamat vapaaehtoiset vapaa- ajan tai täysajan tapaturmavakuutukset kattavat myös heille talkoissa sattuneet vahingot. Ellei kaikilla talkoisiin osallistuvilla ole tällaista vakuutusta, taloyhtiön on hyvä ottaa heitä varten ns. talkoovakuutus. Talkoovakuutuksen saa vakuutusyhtiöstä.

Hyvällä menestyksellä talkoot tekevät taloyhtiölle suuren säästön, joka voi vaikuttaa vastikkeisiin. Talkoiden päätarkoituksen ei kuitenkaan tarvitse olla säästöissä vaan yhteisöllisyydessä ja yhteishengen nostattamisessa. Jokainen tekee oman valintansa, joten osallistutaan talkoisiin hyvällä fiiliksellä piikittelemättä niistä pois jääneitä.
 
Päivitetty
30.4.2018